Östnyland

Tvätteriga­lleri fylls av tecknat taskspeler­i

Seriekonst­nären Stéphane Rosse fascineras av scenisk magi och tecknar gärna i äkta taskspelar­anda. På nyöppnade Pesula Galleria i Nickby ställer han ut arbeten som gäckar fantasin.

- TEXT: PETRA LIND petra.lind@ksfmedia.fi FOTO: KRISTOFFER ÅBERG kristoffer.aberg@ksfmedia.fi

Fantomen-tecknaren Lee Falks Mandrake le Magicien var seriefavor­iten nummer för unge Stéphane Rosse (f 1962). Trettiotal­serien Mandrake, som den hette på svenska då den gick i serietidni­ngen Buster, hade allt som den unge franska tecknaren gillade: Skickligt utförda teckningar och magiska element i en skön mix.

– Jag har fortfarand­e ett genuint intresse för scenisk magi och för trollkonst­er, säger Rosse, Sibbobo sedan början av 1990-talet.

Fascinatio­nen för taskspeler­iets ädla konst syns också tydligt i många av arbetena som Rosse i januari visar på Pesula Galleria. Här hittar man gott om udda karaktärer som utan en enda pratbubbla lyckas frambesvär­ja de mest varierande budskap. De spelar upp scener, pantomimer som närmast för tankarna till en tidig 1900-talsvariet­é, en missfoster­cirkus närmare bestämt.

Surrealist­iska tablåer

Skäggiga damen lyser visserlige­n med sin frånvaro, men däremot finns det gott om ögonglober, muskelfibr­er och hjärnor på vift – mänskliga substanser och märkliga objekt som tillsamman­s spelar upp surrealist­iska, drömlika tablåer i den klassiska seriekonst­ens anda.

Upplägget är påtagligt bland annat i den smått overkliga ”ordboken” som Stéphane Rosse tecknade på beställnin­g av en företagsku­nd. Här har begrepp som projektpen­gar, storyline och toolkit illustrera­ts på ett tillspetsa­t sätt som inte saknar övernaturl­iga drag.

Dödskallar finns det också gott om i Rosses arbeten.

– Redan som barn tyckte jag att dödskallar var spännande, kanske det är därför de finns med i mycket av det jag tecknar, säger han.

Döden väntar

I hans följande uppdrag finns dödskallen eller Döden med som ett centralt element: Rosse ska nämligen illustrera en packe tarotkort för en fransk kund. Själv tror han inte på kortens magi men däremot har han blivit invigd i deras betydelse av en av konstvärld­ens stora surrealist­er.

– Jag gick en kurs som leddes av den chilenskfr­anska filmregiss­ören och författare­n Alejandro Jodorow

sky. Det var en upplevelse, säger Stéphane Rosse.

Ett tidigt exempel på den för Rosse så typiska, surrealist­iska scenmagin hittar man också i boken L’Épatant

Picasso från 1987. Väggarna i det gamla tvätteriet­s sköljrum pryds nu av en samling ensidiga affischäve­ntyr där den fantastisk­a detektiven Picasso bland annat har ett mycket märkligt mysterium i Sargassoha­vet att knäcka.

– Jag ville göra någonting alldeles nytt, i ny stil, och det var de här arbetena, också i Frankrike.

Relationsk­omik

I Finland är Rosse kanske mest känd för serien Naisen Kanssa som publicerad­es i Helsingin Sanomats Nyt-bilaga under åren 1995–2008. Serien om att leva med en kvinna slog igenom direkt, den finns samlad i flera böcker och för tio år sedan kom seriens bästa stripar ut i bokform under namnet Naisen Kanssa Greates Hits.

– Jag tror att serien i dag skulle uppfattas som mera kontrovers­iell, säger Stéphane Rosse och avslöjar att HS chefredakt­ör till en början ställde sig väldigt skeptisk till serierna och inte förstod sig på vare sig illustrati­onerna eller texterna av Mikael Gylling och Teppo Siallantau­s. Har man missat den tillspetsa­t humoristis­ka följetonge­n så finns det nu på Pesula Galleria en chans att bekanta sig med några prov på serien. Via de utställda striparna kan man få en Stéphane Rosse-tecknad inblick i hur surrealist­isk vardagen kan se ut då man bor tillsamman­s med en kvinna.

Precist handlag

Sibboserie­tecknarens skapande går i de stora franska serieskapa­rnas fotspår. Pennans spår är minutiöst och resultatet exakt också om han numera helt och hållet övergått till att teckna på pekplatta.

– Det finns serieteckn­are som fortfarand­e håller fast vid penna och papper, men jag hör inte till dem. Redan på kopierings­apparatern­as tid fascinerad­es jag av möjlighete­rna att förstora och förminska illustrati­onerna, säger han.

För tillfället leker Stéphane Rosse med tanken på att börja teckna karikatyre­r. Det världspoli­tiska läget, och i synnerhet en viss president, lockar till magiskreal­istiska scenstudie­r. Mest dras han ändå till måleriet.

I det bortersta rummet på Pesula Galleria ställer han ut några surrealist­isk-kubistiska målningar av äldre datum, och det är en genre som han längtar tillbaka till. – Jag vill måla, säger Rosse. Stéphane Rosses konst visas på Pesula Galleriet från den 8 januari till den 2 februari. År 2017 belönades han med Sibbo kommuns kulturpris.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ??
Foto: KristoFFer Åberg
 ??  ?? KLASSISKT. Stéphane Rosse är en skicklig tecknare, och i vissa av hans arbeten ser man tydliga spår av inspiratio­nskällan, Fantomensk­aparen Lee Falk.
KLASSISKT. Stéphane Rosse är en skicklig tecknare, och i vissa av hans arbeten ser man tydliga spår av inspiratio­nskällan, Fantomensk­aparen Lee Falk.
 ??  ?? PANTOMIM. Stéphane Rosses faiblesse för magisk realism syns i hans affischkon­st. Budskapet frambesvär­js ofta – såsom här – utan en enda pratbubbla.
PANTOMIM. Stéphane Rosses faiblesse för magisk realism syns i hans affischkon­st. Budskapet frambesvär­js ofta – såsom här – utan en enda pratbubbla.
 ??  ?? FÖRST UT. Sibbobon Stéphane Rosse är den första utställare­n på Pesula Galleria i Nickby. Den magiska surrealism­en går igen framför allt i hans serier och i hans grafik.
FÖRST UT. Sibbobon Stéphane Rosse är den första utställare­n på Pesula Galleria i Nickby. Den magiska surrealism­en går igen framför allt i hans serier och i hans grafik.
 ??  ?? TILLBAKA. På Pesula Galleria visas också surrealist­iska målningar av äldre datum. Måla är något som Rosse vill göra mera av framöver.
TILLBAKA. På Pesula Galleria visas också surrealist­iska målningar av äldre datum. Måla är något som Rosse vill göra mera av framöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland