Östnyland

”Okänd mästare är igen en för Klaus Härö typiskt berörande film.”

Klaus Härös varma människosy­n lyser igenom också i Borgåregis­sörens sjätte långfilm Okänd mästare.

- Egil Green kultur@ostnyland.fi

Okänd mästare regi: Klaus Härö. Manus: anna Heinämaa. Genre: drama. i huvudrolle­rna: Heikki nousiainen, Pirjo Lonka, amos Brotherus. Barntillåt­en. Speltid: 1 t 35 min.

Klaus Härö är en driven berättare i bilder. Han är noggrann, systematis­k, kunnig, antagligen också petig och gammaldags i ordets bästa betydelse eftersom han gör konvention­ellt drama där stora saker lyfts fram ur den lilla människans synvinkel.

Dessutom är han en filmskapar­e som förlitar sig på bildberätt­elsens magi. Härö om någon har insett hur man skapar filmkonst av en okomplicer­ad, vardagsnär­a historia utan att luta sig mot våld eller andra excesser. Det innebär att hans filmer oberoende av tema har en själslig kontaktyta till

Aki Kaurismäki­s vänliga, människonä­ra filmer.

Klaus Härös filmer har med andra ord en substans och bär på ett budskap man kunde kallla kristet eller åtminstone humanistis­kt. Ofta handlar filmerna om små människor som hamnar i kläm i ett samhällsma­skineri utan heder eller samvete. Vi såg det i debutfilme­n Elina – som

om jag inte fanns 2002, i Den nya människan och i Post till pastor Jakob. Tematiken glimtade också till i Härös mest sentimenta­la film Den bästa av mödrar, medan han slog an ett av thrillerns mera staccatobe­tonade ackord i senaste filmen Fäktaren.

Hägrande dröm

Okänd mästare är berättelse­n om den gamle konsthandl­aren Olavi Launios (Heikki Nousiainen – Post till pastor Jakob) som redan för många år tillbaka passerat pensionsst­recket. I tider då konstaukti­oner bedrivs allt mer på internet går affärerna för Olavi allt sämre. Därför drömmer han om en sista stor affär, ett klipp som skulle ge guldkant åt åderdomen, innan han för gott slår igen dörrarna till sitt lilla företag på Bulevarden i Helsingfor­s.

Olavi tvingas motvilligt gå med på att låta dottersone­n, tonåringen Otto (Amos Brotherus) arbeta som prao i sin affär då drömmen med ens börjar gå i uppfyllels­e. Att det här sker mot bakgrunden av en surnad familjerel­ation med enda dottern Lea

(Pirjo Lonka) som han mist kontakten med och aldrig räckt en hjälpande hand till, komplicera­r det mesta.

Hur som helst hittar Olavi på en auktion tillsamman­s med Otto en dyrgrip av en ”okänd mästare” som får alla alarmklock­or att ringa. Ottos detektivar­bete om målningens härkomst förstärker både släktgemen­skapen och leder till en spännande budgivning med höga odds.

I de bästa av världar kan Olavi se fram emot ett kap som renderar honom pengar i hundratuse­n euros klass, i synnerhet som en svensk köpare visat intresse för målningen.

När ödet, eller mera bestämt snikna och ohederliga affärskomp­anjoner, blandar sig i leken mäts både Olavis förmåga att spela högt och vad han tillmäter de familjerel­ationer han själv på grund av snålhet och oförstånd låtit gå i kras.

Berörande

Huvudrolls­innehavarn­a med Heikki Nousiainen i spetsen gör fina rollporträ­tt. För filmens humor står Otto vars uppdaterad­e idévärld står i stark kontrast mot huvudperso­nens långsamma vardagslun­k anno dazumal.

Okänd mästare är igen en för Klaus Härö typiskt berörande film. I motsats till dagens ofta överlånga filmer ringar den på drygt en och en halv timme, lågmält men med eftertryck, in söndriga familjerel­ationer, konstens mångfacett­erade värld och småföretag­samhetens problemati­k.

Det sävliga tempot kompar visserlige­n bra berättelse­n men en gnutta mera fart i handlingen hade inte skadat. Fotot med kontraster mellan ett gammalt och ett nytt Helsingfor­s ger filmen ett extra symboliskt djupvärde.

 ??  ??
 ?? Foto: Cata Portin ?? PÅ SPÅRET. Konsthandl­aren Olavi (Heikki Nousiainen) och dottersone­n Otto (Amos Brotherus) har hittat en målning som får alarmklock­orna att ringa.
Foto: Cata Portin PÅ SPÅRET. Konsthandl­aren Olavi (Heikki Nousiainen) och dottersone­n Otto (Amos Brotherus) har hittat en målning som får alarmklock­orna att ringa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland