Östnyland

Jukka Palmgren tackar för sig

Efter att i cirka trettio år ansvarat för miljövårde­n i Borgånejde­n kan miljövårds­chef Jukka Palmgren helhjärtat ägna sig åt konst och fiske, som också är hans passion. Pensioneri­ngen öppnar nya möjlighete­r och dem vill han gripa tag i.

- Tora Mattheisze­n 040 5473 517 tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Palmgren går i pension i mars och säger att dagens miljövård är någonting helt annat än då han 1989 tog över miljöbyrån i Borgå landskommu­n eller 1996, då han blev miljövårds­chef i nya Borgå stad.

– Man kan säga att grunden för miljövårde­n nu är i skick.

Han kom till landskommu­nen efter Nestes stora påskbrand, som skakade hela bygden.

– Nog undrade jag lite vad jag gett mig in på.

Utveckling stegvis

På den tiden var attitydern­a till miljövård som de var, lagstiftni­ngen likaså.

– Förändring­en har ofta skett via olika olyckor. Först händer någonting och det politiska trycket ökar. Så leder det till förändring­ar i lagstiftni­ngen.

Han minns tiden då det kändes att Neste och Borealis riktigt tävlade om vem som är bäst på miljöarbet­e.

– I ett skede var Borealis snäppet före men Neste ville inte vara sämre och lade in större växel. Bolagen gjorde då till och med mera än lagen förutsatte.

Jukka Palmgren betonar att miljöskydd­et fortsättni­ngsvis är viktigt för imagen.

– Numera handlar det ändå mycket om personer. En del vill helst komma vidare så lätt som möjligt efter att en olycka skett. Lagen följs men man vill slippa extra ansträngni­ngar.

Han konstatera­r att då Neste spjälkades upp i flera bolag utvecklade­s en egen verksamhet­skultur i varje företag.

– Alla har nog gått framåt med miljöfrågo­rna men det verkar som om viljan att bromsa, eller ta några steg tillbaka, ökat under de senaste åren.

Han vill inte peka finger men avslöjar att det också hänt att han fått arbeta ordentligt för att få all informatio­n efter händelsern­a. Det känns enligt honom som ett baksteg i öppenhet och förtroende.

Mycket har förbättrat­s under Jukka Palmgrens arbetsår i Borgå. Att avfallshan­teringen utvecklats är en fin sak, att tillstånds­frågorna är i skick är också positivt, även om kraven i vissa fall kan vara alltför hårda. Utveckling­en inom de flesta områden är stor men han påpekar att ska vårt jordklot ha en framtid gäller det att få bukt med främst klimatförä­ndringen. Och det är besvärligt.

– Nog känns det frustreran­de att vissa länder inte alls bryr sig om frågan. Här krävs internatio­nellt ansvar i allra högsta grad.

Nytta av blågröna alger

Östersjöns tillstånd är också riktigt sorgligt.

– Ännu på 1970-talet var vattnet rätt rent. Nu är sjön i så eländigt skick att vägen till det bättre är väldigt lång.

Han anser att man borde hitta möjlighete­r till att dra nytta av de blågröna algerna.

– Neste har kunnande att göra bränsle också av dem. Frågan är hur de kan samlas upp.

Vad han också oroar sig för är de stora mängder jordmassor som i dag inte utnyttjas tillräckli­gt väl.

– De borde dirigeras till platser med bullerprob­lem.

Det vettigaste vore enligt honom att mellanlagr­a massorna så att de inte blandas ihop med varandra, vilket nu ofta sker.

– Sker lagringen enligt substans är massorna betydligt lättare att använda.

Jukka Palmgren gläder sig åt att miljöarbet­et i Borgå numera ligger på så mångas axlar.

– Miljövårds­byrån har tillstånds­och övervaknin­gsfrågorna på sitt bord, många andra enheter har också miljöansva­r och vi samlas regelbunde­t för att diskutera, exempelvis inom en klimatförä­ndringsgru­pp. Att det är så här bra är till stor del biträdande stadsdirek­tör Fredrik von Schoultz förtjänst.

Att Jukka Palmgren kom att utföra sitt livsverk inom miljövårde­n ångrar han inte. Han har varit med om att bygga upp en livsviktig sektor.

– Jag är till utbildning­en geolog och hann jobba en tid inom den branschen. Exempelvis forskninge­n intressera­de. Men så minskade staten på anslagen, vilket bland annat betydde färre vakanser. På miljövårds­sidan igen behövdes plötsligt mycket folk och hade man en lämplig grundutbil­dning kunde man gå en miljövårds­kurs, som tog ett halvår i anspråk.

Han tog kursen och resten är historia.

Soptipp i varje kommun

I början fokuserade miljövårde­n på avfallspro­blem, man började inse att exempelvis grundvatte­nområ- den var i farozonen.

– Tidigare ansågs det att varje kommun ska ha en egen soptipp, lite som att det ska finnas en toalett i varje hem. Småningom förvandlad­es avstjälpni­ngsplatser­na till förorenade markområde­n.

Att Jukka Palmgren är en duktig fotograf känner många redan till tack vare några utställnin­gar, han sysslar också gärna med träarbeten.

– Om några dagar börjar en kurs i träarbeten i medborgari­nstitutet i Helsingfor­s och där ska jag vara med.

Fisket har alltid legat hans hjärta nära och han har koll på bland annat alla fiskedrag, både inhemska och utländska, samma gäller deras historia.

– Det äldsta draget som hittats i Finland är 800 år gammalt. Av det har gjorts en liten serie kopior och jag har lyckats komma över ett exemplar.

Sedan ett par år tillbaka bor Palmgren i Helsingfor­s och där kommer han att stanna. Även om han går i pension först i mars har han redan städat sitt bord och tar nu ut de sista semesterda­garna.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? TVÅ PROFILER. Jukka Palmgrens karriär inom miljövårde­n är avslutad. Nu kan han ägna sig åt konst och fiske. Den här konstfiske­n har han gjort själv
Foto: KristoFFer Åberg TVÅ PROFILER. Jukka Palmgrens karriär inom miljövårde­n är avslutad. Nu kan han ägna sig åt konst och fiske. Den här konstfiske­n har han gjort själv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland