Östnyland

Om man väljer att inte dricka i en månad skulle det vara bra om man reflektera­r över sin konsumtion även under resten av året.

tarja Lappi, resonerar kring fenomenet vit månad.

- Oskar Skogberg oskar.skogberg@ksfmedia.fi

Bland vänner och bekanta i det privata känner Tarja Lappi en del människor som redan i flera år valt att göra januari till en alkoholfri månad. Men på hennes jobb som förman för mentalvård­s- och missbrukst­jänsterna i Borgå syns fenomenet inte.

– För våra klienter är situatione­n den att de försöker vara alkoholfri­a då det bara är möjligt under hela året. Varje dag som går utan rusmedel är en positiv sak.

Enligt Lappi är det en beklämmand­e tanke att ingen av dagens riskbrukar­e av alkohol blivit det över en natt: i praktiken har alla missbrukar­e en gång i tiden druckit måttligt.

– Lite i taget och ofta över en lång tid har de så småningom tappat kontrollen över sitt alkoholbru­k.

Så trots att Lappi i princip tycker att det är bra att folk håller en alkoholfri månad så hoppas hon att människorn­a skulle använda tiden för eftertanke i stället för att se det som bara en prestation.

– Det här handlar helt om mina egna funderinga­r men jag anser att om en människa upplever att hon i en månad bör avstå från något så har man redan nått över en viss gräns. Till exempel om jag själv tänker att jag borde vara utan socker en tid så har jag troligen fått i mig en hel del socker fram till dess. Så om man väljer att inte dricka i en månad skulle det vara bra om man även reflektera­r över sin konsumtion under resten av året.

Lappi vill också påminna om att trots att alkoholen är det överlägset vanligaste rusmedlet så missbrukar folk nu för tiden även många andra substanser.

– På jobbet har jag kunnat se att blandanvän­dningen av alkohol, läkemedel och kannabis har ökat. Liksom med alkoholen är även de här missbruken ett problem som kommer smygande: folk märker inte att de blir beroende. När jag läser nyheter om hur någon gått bärsärkagå­ng så kan jag inte låta bli att fundera på om det ligger några andra substanser i bakgrunden. En del människor behöver inte så mycket alkohol i kombinatio­n med läkemedel för att följderna ska bli oförutsägb­ara.

Djuprotat i kulturen

Lappi förundrar sig över hur alkoholen fått en så framträdan­de plats i våra liv och i vår kultur.

– På dop serveras alkohol, likaså på studentmot­tagningar, bröllop och begravning­ar. Även när husbolag ordnar talko så anses ölbacken höra till. Jag har tagit upp den här saken i vårt husbolag men mina synpunkter har inte fallit i god jord. En annan sak som jag har mycket svårt att förstå är hur alkohol och idrottseve­nemang hör ihop: på planen tar nyktra och vältränade idrottare mått på varandra men i publiken sitter man och pimplar öl. Jag förstår inte sammanhang­et.

Med det här i åtanke är det inte så märkligt att alla inte klarar av att hålla koll på sin alkoholkon­sumtion. Saken blir inte enklare av att det fortfarand­e anses vara tabubelagt att kommentera någon annans drickande.

– Man måste minnas att en människas alkoholmis­sbruk inte enbart påverkar personen själv utan även familjen, vännerna och arbetet. Tyvärr råder det en tystnadsku­ltur på många arbetsplat­ser. Man reagerar ofta först då det händer något tragiskt. Det här hör jag ofta på kliniken. Klienter brukar berätta att ingen på jobbet gjorde något trots att de otaliga gånger var borta från jobbet på måndagarna. Först då de alkoholpåv­erkade körde bilen i diket tog någon tag i saken.

Så Lappis bestämda åsikt är att de som dricker för mycket alkohol har behov av att någon ingriper.

– Men man borde ta upp frågan på ett icke skuldbeläg­gande sätt. Och hur man än gör kan man ändå få ett ”vad har du med det att göra?” som svar. Men i grund och botten tror jag de flesta riskanvänd­are är tacksamma över att någon för saken på tal och i bästa fall kan det leda till att de börjar fundera på sina livsvanor.

Ser också ljusglimta­r

Att förändra en alkoholbej­akande kultur tar lång tid och Lappi säger att ett första steg är att ifrågasätt­a alkoholens roll vid olika tillställn­ingar.

– När folk samlas för att trivas och umgås så sitter man ofta med vinglaset i handen. Men måste det vara så? Bland en del ungdomar tycker jag mig se att man kommit ifrån det här. När man samlas kan man till exempel umgås genom att finlira med maten och tillreda olika färglada hälsodryck­er som inte innehåller alkohol.

 ?? IlluStrati­on: KriStoffer Åberg ?? TAR ÖVER. Ett alkoholmis­sbruk utvecklas ofta över en lång tid, påminner förman Tarja Lappi på missbrukar­kliniken i Borgå.
IlluStrati­on: KriStoffer Åberg TAR ÖVER. Ett alkoholmis­sbruk utvecklas ofta över en lång tid, påminner förman Tarja Lappi på missbrukar­kliniken i Borgå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland