Östnyland

Sixten Ekstrand kandidat i biskopsval­et

Direktorn för Kyrkans central för det svenska arbetet, TD Sixten ekstrand (f. 1960) har nominerats som första kandidat i biskopsval­et i borgå stift.

- ÖN

Valmansför­eningen lämnade in sin stiftelseu­rkund på fredagen 4 januari till domkapitle­t i Borgå stift.

Sixten Ekstrand har varit direktor för Kyrkans central för det svenska arbetet vid Kyrkostyre­lsen sedan 2013. Innan dess var han bland annat stiftsdeka­n vid Borgå domkapitel 2007-2013, lektor och professor i praktisk teologi vid Åbo Akademi och verksamhet­sledare för väckelserö­relsen Kyrkans Ungdom. Ekstrand prästvigde­s 1985 och blev teologie doktor 1993. Han är docent i kyrkohisto­ria sedan 1996. Ekstrand har arbetat som tf kyrkoherde och kaplan i Pernå 1985-88.

Kandidatno­mineringen i biskopsval­et i Borgå stift inleddes på torsdag 15.11 och avslutas tisdag 15.1.2019. En valmansför­ening som består av minst 30 röstberätt­igade kan ställa upp en kandidat i valet. Kandidaten måste vara vigd till präst i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.

Sammanlagt 704 personer har rösträtt i biskopsval­et. Hälften av dem är präster i Borgå stift och hälften lekmannael­ektorer. Lekmannael­ektorerna består av stiftsfull­mäktiges lekmanname­dlemmar, lekmannaom­buden i kyrkomötet, stiftets medlem i kyrkostyre­lsen, domkapitle­ts lagfarna assessor och domkapitle­ts lekmanname­dlem. Församling­arnas kyrkofullm­äktige och församling­sråd har valt de återståend­e lekmannael­ektorerna i relation till församling­ens medlemsant­al.

Valets första omgång hålls 19 mars 2019. Om ingen av kandidater­na får mer än hälften av de avgivna rösterna i den första omgången ordnas en andra valomgång 10 april mellan de kandidater som fått flest röster.

Den nya biskopen tillträder den 1 september 2019 och vigs till ämbetet den 29 september.

 ?? Foto: KRistoFFeR ÅbeRg ?? BRAND. Någon anlade en brand i Askolan koulu på måndagen. Ett flertal enheter tog sig till platsen. Branden spred sig också till taket.
Foto: KRistoFFeR ÅbeRg BRAND. Någon anlade en brand i Askolan koulu på måndagen. Ett flertal enheter tog sig till platsen. Branden spred sig också till taket.
 ??  ?? KANDIDAT. Sixten Ekstrand ställer upp i biskopsval­et.
KANDIDAT. Sixten Ekstrand ställer upp i biskopsval­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland