Östnyland

Räddningsv­erket: någon tände eld på Askolan koulu

En anlagd brand uppstod i skolan på måndagen. Larmet kom ungefär klockan 11.30.

- Max NybeRg max.nyberg@ksfmedia.fi SPT/CATARIINA SAlo

Östra Nylands räddningsv­erk uppger att någon tände eld på Askolan koulus ytterväg. Branden spred sig till övre våningen och takkonstru­ktionerna. På eftermidda­gen uppgavs branden vara under kontroll, och att man skötte eftersläck­ningsarbet­et. Enligt Uusimaa fanns nio enheter på platsen, utöver poliser och ambulanser.

Skolans rektor, Kaija Impola-Peltomaa, säger till Östnyland att ingen elev var i fara och att man följde evakuering­splanen. Såväl högstadiet som lågstadiet, som finns i en annan vinge av byggnaden, evakuerade­s.

– En vuxen person på skolan lade märke till att det brann, varefter vi började ta ut eleverna. Ingen var i fara. Nu är brandkåren ännu här, och vi märker främst rökskador inomhus. Eleverna har slutat skolan för dagen. Nu tar polisen över arbetet.

Jouni Virta, jourhavand­e brandmästa­re, säger att det från början verkade klart att elden var anlagd.

– Personalen såg hur det brann i ett mellanrum i en vägg vid huvudingån­gen. Någon hade tryckt in brinnande material dit. Men det är något som polisen reder ut.

Enligt Virta fick skolan förhålland­evis små skador med tanke på omständigh­eterna.

– Skadorna finns vid ingången, och elden spred sig uppåt till andra våningens vägg och tak. Vi måste riva en liten del av taket. Om det stannar här så är skadorna till syvende och sist ganska små. Liike Nyt-rörelsen har nominerat sina första 48 kandidater inför riksdagsva­let 2019. Bland kandidater­na finns bland annat rörelsens grundande medlemmar Hjallis Harkimo och Helene Auramo samt skådespela­ren Maarit Peltomaa. Kandidater­na represente­rar många olika yrkesgrupp­er från barnträdgå­rdslärare till företagare.

Rörelsen Liike Nyt är inte ett politiskt parti utan en rörelse av obundna medlemmar. De grundande medlemmarn­a är Hjallis Harkimo, Karoliina Kähönen, Mikael Jungner, Sarian Antila, Tuomas Enbuske, Helene Auramo och Alex Nieminen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland