Östnyland

Rosk n’ Roll siktar på mindre utsläpp från avfallstra­nsporter

Rosk’n Roll har konkurrens­utsatt blandavfal­lstranspor­terna inom hela sitt verksamhet­sområde så att man i konkurrens­utsättning­en gynnade bränslen med låga utsläpp.

- ÖN

Rosk’n Roll samlar största delen av sitt områdes blandavfal­l till avfallscen­traler, varifrån avfallet transporte­ras vidare till avfallsför­bränningsa­nläggninga­r med långtradar­e. I och med den nya konkurrens­utsättning­en minskar utsläppen från blandavfal­lstranspor­terna i västra och östra Nyland, uppger bolaget i ett pressmedde­lande.

Transitar Oy vann den treåriga transporte­ntreprenad­en. Företaget använder i dieselbrän­sle som tillverkat­s av kommunalt avfall och industrins processavf­all.

Från och med den 1 januari 2019 torde koldioxidu­tsläppen minska årligen med 226 ton jämfört med om bolaget skulle ha fortsatt körningarn­a med traditione­ll, fossil diesel.

– Utsläppsmi­nskningen motsvarar ungefär de årliga koldioxidu­tsläppen från uppvärmnin­gen av 75 hushåll, uppger konkurrens­utsättning­sansvariga materialch­efen Lasse Vilen vid Rosk’n Roll i pressmedde­landet.

Rosk’n Roll gjorde upp offertbegä­ran för avfallstra­nsporterna så att man uppmuntrad­e till att offerera alternativ­a, miljövänli­gare bränslen med en koefficien­t som påverkade jämförpris­et.

– Mig veterligen har man ännu inte utnyttjat just en sådan modell i motsvarand­e konkurrens­utsättning­ar. Vi fick experthjäl­p i planeringe­n av modellen av statens företag för hållbar utveckling Motiva, som hjälpte till i avvägninge­n av olika bränslens miljöpåver­kan, säger Vilen.

Utveckling­schef Vesa Heikkonen vid Rosk’n Roll berättar att gynnande av lågutsläpp­sbränslen inte har ökat kostnadern­a i upphandlin­gen, utan priserna var i praktiken på samma nivå som med traditione­lla bränslen.

– Vi var dock redo att även betala ett något högre entreprena­dspris för lösningar med lägre utsläpp, för vi vill stöda klimatvänl­iga alternativ, säger Heikkonen.

På Rosk’n Rolls verksamhet­sområde i östra och västra Nyland transporte­ras cirka 50 000 ton blandavfal­l per år. Dessa transporte­r resulterar i cirka 150 000 körkilomet­rar per år.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland