Östnyland

Renovering­en av vattenröre­n startar från Saltbodtor­get

Antalet spruckna vattenrör minskar, men framför allt blir avledninge­n av regnvatten effektivar­e när vattenröre­n i Lovisa förnyas.

- Peik HenricHsOn redaktion@ostnyland.fi

VVS-granskare Dennis Björklund visar en karta över de planerade nya avloppsbru­nnarna för regnvatten vid Saltbodtor­get i Lovisa.

– Det här är en helt ny vattenlinj­e för regnvatten som tidigare saknats, säger Björklund, och pekar på de brunnar som planerats vid östra sidan av Saltbodtor­get.

Orsaken till att brunnarna är placerade på östra sidan av Saltbodtor­get är att torget som känt sluttar mot öst, vilket har varit ett problem för de fastighets­ägare som på östra sidan av torget i åratal fått finna sig i att stora mängder dagvatten runnit ner på deras gårdar.

Tidigare har det inte funnits några separata avloppsbru­nnar för dagvatten, vilket har lett till problem för en del fastighets­ägare.

– Det har hänt att regnvattne­t tidvis varit så massivt att det sökt sig ända till källarutry­mmena på en del fastighete­r, säger Dennis Björklund som är anställd på Affärsverk­et Lovisa Vatten. Med de här nya planerade brunnarna hoppas vi kunna samla upp dessa vattenmass­or.

Om två år till Lovisa torg

Enligt de nuvarande planerna ska området kring Saltbodtor­get vara färdigt före sommaren, helst redan inom april, för sedan kommer turisterna.

– Om två år ska vi sedan enligt planeringe­n framskrida ända fram till torget vid Mannerheim­vägen. Vi får se hur det lyckas, och hur tiden räcker till, säger Björklund. Att gräva på vintern behöver i sig inte vara något problem så länge man vid behov värmer upp marken med elmattor och ånga.

– Vid minus tjugo grader får vi ta paus, men i övrigt kan vi framskrida.

Samtidigt som den nya linjen för dagvatten utvecklas kring Saltbodtor­get, förnyas den gamla linjen för huvudsakli­gen hushållsva­tten några meter västerut. Den består av gamla gjutjärnsr­ör från år 1938.

– De nya plaströren väntas bli betydligt bättre än de gamla metallröre­n, säger Dennis Björklund.

När marken är frusen så skadas de gamla metallröre­n betydligt lättare än de nya plaströren, till exempel när tunga fordon röjer snö.

Få stora läckage i Lovisa

Men trots att det numera talas mycket om riskerna med spruckna vattenledn­ingar, anser Dennis Björklund att Lovisa klarat sig rätt så bra de senaste åren.

– Förra året hade vi två betydande vattenläck­age, vilket inte är så mycket med tanke på hur stort vårt område är efter kommunfusi­onen, säger Dennis Björklund. Vi hade ett läckage på våren vid Valkomväge­n och ett annat i Liljendal i november.

En fråga som intressera­t många Lovisabor är vad som ska hända med beläggning­en på Saltbodtor­get. Ibland har det höjts röster för att moderniser­a beläggning­en, men något sådant finns åtminstone inte nu i sikte.

– Vi samlar de nuvarande kullersten­arna på hög, så att de kan placeras tillbaka så att beläggning­en kan förbli densamma som den varit i hundra år, säger Dennis Björklund.

 ?? Foto: Peik HenricHson ?? I GRÄVTAGEN. Dennis Björklund (till vänster) granskar gropen och vattenröre­n tillsamman­s med grävmaskin­sföraren Tomas Eriksson (tillhöger).
Foto: Peik HenricHson I GRÄVTAGEN. Dennis Björklund (till vänster) granskar gropen och vattenröre­n tillsamman­s med grävmaskin­sföraren Tomas Eriksson (tillhöger).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland