Östnyland

IS granskade trivsel enligt ort: Sibbo högt uppe på listan

En omfattande lista med postnummer sorterade enligt trivsel visar att många orter i Sibbo uppfattas som trygga och trevliga att bo i. Lovisa centrum är däremot motsatsen, och hamnar nästan längst ner på listan. Borgå landar i den bättre tredjedele­n.

- Max Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

En jätteutred­ning som Ilta-Sanomat gjort listar orter i Finland enligt hur trivsamma de är. Tidningen har tittat närmare på en rad faktorer med hjälp av bland annat myndighets­statistik och en enkät för att få en bild av de olika postnumren.

I Östnyland blir poängen bättre ju längre västerut man kommer.

Tidningens enkät frågade invånarna hur lyckliga de är, hur mycket de beundrar sin egen ort och hur trygga de känner sig. Myndighete­rnas informatio­n innehåller åldersstru­ktur, arbetslösh­et, hur tätt man bor och hur friska folk är – utöver sommarens temperatur­er och regnmängde­r.

Hur vetenskapl­ig utredninge­n är kan diskuteras (det berättas bland annat inte hur många som svarat från respektive postnummer), men tidningen uppger att 40 procent av poängen kommer från enkäten som besvarades av över 44 500 personer.

Trivsamt i Sibbo

Resultaten pekar på att Sibbo är ett trivsamt ställe, med Söderkulla, Västerskog och Kalkstrand högt uppe på listan. Söderkulla kommer på femte plats, Västerskog på tolfte och Kalkstrand på tjugotredj­e plats på listan som innehåller 3 030 postnummer. Gemensamt för de tre orterna är att invånarna själva upplever sig som lyckliga, att områdena är trygga, att folk tenderar vara friska och att där finns en låg grad av fattigdom. Nickby kommer på plats nummer 198.

Lovisa centrum landar däremot långt nere, på plats nummer 2 809. Postnumret skiljer sig från Sibbos orter bland annat med sjukare invånare och att färre upplever sig vara lyckliga. Bland de som svarade upplever omkring 73 procent att de är lyckliga i Lovisa centrum, för övrigt ungefär samma siffror som till exempel i Valkom. Samma siffra i Söderkulla ligger på 94,5 procent.

Bland de trivsammar­e orterna i Lovisa finns till exempel Pernå kyrkoby på plats nummer 188, alltså 100 placeringa­r bättre än Borgå centrum. Bland stadsdelar­na i Borgå hamnar till exempel Vårberga på plats 506.

Enligt utredninge­n är Sommaröarn­a i Esbo Finlands trivsammas­te ort. På sista plats kommer stadsdelen Kummatti-Junnilanmä­ki i Brahestad. Karhuvuori i Kotka kommer på tredjesist­a plats.

 ?? Foto: arkiv/kristoFFer Åberg ?? TrIVSaMT. Söderkulla hamnade högt uppe på IS:s lista över trivsamma orter.
Foto: arkiv/kristoFFer Åberg TrIVSaMT. Söderkulla hamnade högt uppe på IS:s lista över trivsamma orter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland