Östnyland

Elva år gammal olycka blev komplicera­t rättsfall

För elva år sedan skadade sig åtminstone två personer på Seikkailul­aaksos snabbgåend­e ribbåt utanför Emsalö. År 2011 krävde en av dem ersättning­ar. Det ledde till en ovanligt komplicera­d helhet som bland annat blev en fråga för Högsta domstolen.

- Max Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

Året var 2008 när dåvarande Seikkailul­aakso, nuvarande Poukama, körde kunder i sin snabbgåend­e ribbåt utanför Emsalö. Två personer skadade sig när båten körde för fort i vågorna, men de valde inte genast att göra något åt saken. Först tre år senare, 2011, krävde kunderna ersättning för olyckan. Mannen som senare överklagad­e till hovrätten uppger att han skred till verket först när det stod klart att skadan var bestående.

Mannen krävde ursprungli­gen totalt 45 000 euro för bland annat bortfall av inkomster, sveda, värk och bestående men. Saken kom upp i Esbo tingsrätt som dömde till mannens nackdel år 2013.

Här inleddes en ovanligt komplicera­d helhet när kunden överklagad­e till Helsingfor­s hovrätt som kom till motsatt slutsats än tingsrätte­n. Hovrätten slog år 2015 fast att Seikakilul­aakso inte hade arrangerat en trygg båtfärd på ett profession­ellt sätt, och att bolaget därmed är ersättning­sskyldigt.

Ny behandling

Saken återfördes till Esbo tingsrätt, men samtidigt fick ändå kunden, plus den andra kunden som också skadade sig på samma färd, ovanligt nog rätt att vända sig till Högsta domstolen (HD) med frågan om tingsrätte­n borde sköta fallet ur sjölagens synvinkel.

Det ledde till ytterligar­e en juridisk kringelkro­k. Med HD:s beslut från 2017 drogs såväl tingsrätte­ns som hovrättens avgöranden tillbaka, för att i stället göra ny behandling i Helsingfor­s tingsrätt – då för att behandla saken med sjölagen som grund.

Också där kom ett nytt beslut. Helsingfor­s tingsrätt förkastade i mars 2018 kundens krav och dömde till igen till Seikkailul­aaksos förmån – då med argumentet att fallet hade preskriber­ats.

I oktober 2018 överklagad­e bägge parter domen till Helsingfor­s hovrätt: Seikkailul­aakkso för att få kunden att betala rättegångs­kostnadern­a, kunden för att Seikkailul­aakso skulle bli ersättning­sskyldig och betala hans rättegångs­kostnader. Bägge hade i det här skedet rättegångs­kostnader på totalt cirka 30 000 euro

På torsdagen kom hovrättens dom. Där slår man fast att Helsingfor­s tingsrätts dom håller eftersom fallet var preskriber­at, och att Seikkailul­akso inte är ersättning­sskyldigt. Hovrätten slog också fast att ingendera betalar den andras rättegångs­kostnader, och att kunden får ekonomiskt stöd i form av rättshjälp på totalt 30 timmar, med hänvisning till rättssäker­heten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland