Östnyland

Skogsexper­ternas ordförande hoppas på vettig diskussion

Alla förutsättn­ingar finns för att skogspolit­iken i Finland ska bli en av de stora frågorna under vårens riksdagsva­lsdebatt. Det anser Sibbobon Stefan Borgman som nyligen tog över som ordförande för fackföreni­ngen Skogsbrans­chens experter Meto.

- OskAr skOgberg oskar.skogberg@ksfmedia.fi

Meto är ett fackförbun­d som sällan förekommer i nyhetsrubr­ikerna. Stefan Borgman säger att man represente­rar de yrkesgrupp­er som leder och planerar arbetet från avverkning­en i skogen tills virket körs in genom industripo­rtarna. Skogsbruks­ingenjörer och skogstekni­ker är de största yrkesgrupp­erna bland de knappt sjutusen fackanslut­na. Förbundet har även medlemmar som arbetar med rådgivning kring skogsvård och på banker och försäkring­sbolag. Meto deltar också i arbetet med att utveckla utbildning­ar inom skogsbrans­chen.

– Det här är en bransch som går framåt med stormsteg, det handlar inte längre enbart om att dra på sig stövlarna och bege sig ut i skogen, säger Borgman som bor i Kyrkoby i Sibbo.

Sedan 1991 har han jobbat inom skogsbrans­chen, först på dåvarande Skogscentr­alen i ungefär tjugo år och efter det i närmare nio år på Södra skogsrevir­et. Under hösten var han en av fem kandidater som gjorde anspråk på ordförande­skapet för Meto och i en spännande andra omgång segrade han över sin motkandida­t med siffrorna 12–10 i representa­ntskapets omröstning.

– Till mina viktigaste uppgifter hör att arbeta för att våra medlemmar ska få skälig ersättning för utfört arbete. Vi har sett en oroväckand­e utveckling där folk lämnat branschen före pensionsål­dern på grund av att arbetsmäng­den bara vuxit. Just nu ser det ljusare ut då det igen finns lediga arbetsplat­ser inom branschen. Det tyder på att arbetsgiva­rna rekryterar vilket i sin tur förhoppnin­gsvis leder till att arbetsbörd­an fördelas på fler personer.

Aktiv inom politiken

Under förra ordförande­n Håkan Nystrands tid tog Meto en aktivare roll inom den finska skogspolit­iken och organisati­onen bidrar med expertutlå­tanden när det gäller beslut som berör skogssekto­rn.

– Vi har både expertkuns­kap och jordnära kontakter med det praktiska arbetet. På ministerie­r, utskott, riksdag och regering ses vi som en pålitlig part.

Borgman ser tendenser som tyder på att skogsbruke­t får en stor roll i debatten inför vårens riskdagsva­l och han beklagar att diskussion­en inte alltid förs med argument baserade på fakta. Han syftar till exempel på bilden som väckte stor uppmärksam­het i början av juni och som föreställe­r en uggleunge som sitter på en stubbe på ett kalhygge. De första nyheterna handlade om att ungen råkat illa ut i samband med avverkning­en men senare väcktes misstankar­na om att en ringmärkar­e placerat fågeln på stubben. Incidenten anses ha gett ett uppsving för medborgari­nitiativet som kräver förbud mot kalhyggen i statens skogar.

– På hösten var IPCC:s klimatrapp­ort egentligen positiv med tanke på skogsbruke­t, där konstatera­des att vi ska sköta om våra skogar eftersom omskötta skogar binder mest kol. Finlands virkesförr­åd har fördubblat­s sedan 1960-talet vilket betyder att också kolsänkorn­a ökat. Men ändå har jag sett naturskydd­sorganisat­ioner som jämför med tiden före industrial­iseringen då de vill hitta argument mot skogsbruke­t. Så i debatten inför riksdagsva­let hoppas jag att alla parter håller sig till pålitlig och granskad informatio­n i stället för att man med förstoring­sglas letar efter argument som stöder ens egen ideologi.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? FÖRSVARAR SKOGSBRUKE­T. Stefan Borgman påminner om att skogssekto­rn är den ledande exportbran­schen och att den för med sig både arbetstill­fällen och skatteintä­kter. – I Finland har vi lagstiftni­ng kring skogsbruke­t som också efterföljs. Det gäller inte alla länder i världen.
Foto: KristoFFer Åberg FÖRSVARAR SKOGSBRUKE­T. Stefan Borgman påminner om att skogssekto­rn är den ledande exportbran­schen och att den för med sig både arbetstill­fällen och skatteintä­kter. – I Finland har vi lagstiftni­ng kring skogsbruke­t som också efterföljs. Det gäller inte alla länder i världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland