Östnyland

Hårdare konkurrens hotar busstrafik­en i glesbygden

Koiviston Auto flyttar fram ställninga­rna efter att bolaget köpte Onnibus i oktober i fjol. samtidigt är det allt fler mindre bussbolag med rutter i glesbygden som tampas med en försämrad lönsamhet.

- SPT-MiKAEl SjÖVAll

I östra Nyland har den hårdnade konkurrens­en i busstrafik­en lett till stora ommöblerin­gar. Bussbolage­t Savonlinja har tvingats lägga ned ett flertal bussrutter som tidigare gick via Lovisa till Kotka eller Kouvola.

– De bussrutter som vi lade ned i Lovisa var olönsamma. Det fanns inte tillräckli­gt med passagerar­e. Därför gick vi in för den här lösningen, säger regiondire­ktör Teuvo Punavaara på Savonlinja.

Enligt Punavaara är det inte bara Lovisa som har drabbats av bolagets lönsamhets­kalkyler.

– Alla rutter måste granskas ut ett lönsamhets­perspektiv. Nu har vi sågat av de döda grenarna, säger han.

Den bakomligga­nde orsaken har bland annat varit Onnibus intåg på den finska marknaden. Onnibus dumpade biljettpri­serna och tvingade konkurrent­erna att se över sin prissättni­ng samtidigt som busstrafik­en avreglerad­es och konkurrens­en hårdnade med en lång rad fusioner som följd. Bland andra Pohjolan Liikenne har meddelat att bolaget lägger ner all sin fjärrtrafi­k på grund av bristande lönsamhet.

– Onnibus har gjort förlust under sin verksamhet­speriod. Koiviston Autos vd meddelade efter fusionen att det inte finns en återvändo till den tidigare prissättni­ngen, vilket innebär att ingen ljusning är i sikte, säger Punavaara.

Franchisin­g och subvention­er

Den hårdare konkurrens­en tvingar fram nya affärsmode­ller. Savonlinja har bland annat tillämpat en franchisin­g-modell där en utomståend­e entreprenö­r förbinder sig att sköta en del av busstrafik­en mellan Kouvola och Helsingfor­s på uppdrag av Savonlinja. En annan lösning är att kommunerna subvention­erar de olönsamma bussturern­a. Vissa bussturer från Lovisa till Borgå kommer i år att subvention­eras av NTM-centralen och de berörda städerna.

Samma koncept testas också i Egentliga Finland där bussbolage­t TLO vann upphandlin­gen 2016 som ordnades av en samkommun som består av Åbo, S:t Karins, Reso, Nådendal, Lundo och Rusko. Busstrafik­en till Åbolands skärgård subvention­eras delvis av NTM-centralen, samkommune­n och Pargas stad.

– Ifall marknaden inte kan sköta busstrafik­en så måste kommunerna trygga servicen på det här sättet, säger vd Hannu Lehmus på TLO.

Han medger att bussrutten mellan Pargas och Houtskär inte är lönsam, men att förlustern­a uppvägs av det överskott som tjänas in på bussresorn­a mellan Åbo och Pargas.

– Rutten mellan Houtskär och Åbo ska ses som en helhet. Det handlar om kommunal ekonomi där vi har en roll i sammanhang­et, säger Lehmus.

 ?? Foto: sPt / MiKAeL sjövALL ?? SlUTKÖRT. Savonlinja har nyligen lagt ned flera bussrutter till Lovisa.
Foto: sPt / MiKAeL sjövALL SlUTKÖRT. Savonlinja har nyligen lagt ned flera bussrutter till Lovisa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland