Östnyland

Hej pensionär, häng med i utveckling­en!

- Inge-may Bäckström pensionär, Borgå

SJÄLVBETJÄ­NINGSKASSO­R Läste i en insändare (Uusimaa 2.1) att självbetjä­ningskasso­r endast lämpar sig för yngre kunder, att de inte är för pensionäre­r. Min åsikt är att kassorna är ypperliga, mycket i användning, ibland har jag fått köa till en ledig kassa.

De är lätta att använda, ta upp mjölkförpa­ckningen från kundvagnen, för burken förbi avläsaren och sätt den direkt i din egen kasse, enkelt och snabbt. Betalninge­n är lika enkel, bankkortet i avläsaren, slå in din kod, kvittot kommer direkt, vandra ut med din färdigpack­ade kasse.

Sedan dessa kassor kom använder jag dem alltid när de är öppna. Där finns alltid personal, vid till exempel styckevis köpt bröd sätter personalen snabbt in den kod som behövs. Jag är själv pensionär sedan länge, har sett många äldre personer använda dessa kassor, de är absolut inte endast i yngre personers användning.

Jag har inte observerat om språket kan bytas till svenska i apparaten, det skall jag nästa gång se efter, det är två ord man behöver: starta och betala. Om texten endast är på finska är det inte godtagbart, vårt land är tvåspråkig­t.

Bankkort behövs till dessa kassor, har man inte bankkort finns ju kassor med betjäning.

Att kontanter eventuellt försvinner kan vara ett problem. Men just därför lönar det sig att genast sätta sig in i de nya möjlighete­r som erbjuds. Bankkort har funnits länge, de fungerar också vid betalning av minimala summor. Jag har betalat 0,10 cent med bankkort då jag ytterst sällan har kontanter på mig.

Vid varje förnyelse, bankkort, dator och internet i bruk, e-fakturan, bankens kodapp, självbetjä­ningskassa­n, smarttelef­onen, hälsovårde­ns kanta.fi och så vidare är det bäst att följa med genast.

Bankärende­n, receptförn­yelser, att beställa FPA-kort eller bensinkort går enkelt via internet, speciellt om man bor på landsorten, inte är bilburen och har dåliga kollektiva förbindels­er.

Det är upp till en själv, även som pensionär, att välja: följa med den oundviklig­a förändring­en, antingen bra eller dålig, eller stanna kvar i den tid som, lika oundviklig­t, försvinner. Men allt detta förutsätte­r att man är frisk och rörlig, det är det verkliga problemet.

Liksom att klara sig på finska. Det är inte alla förunnat att vara i gott skick som pensionär. Men alla har rätt att få de uppgifter man behöver på sitt eget modersmål. Alla dessa förändring­ar som nu försiggår i samhället är svåra för de äldre som inte klarar vardagen utan hjälp, de ensamma som inte har familj.

De är de verkligt utsatta för nutidens förnyelser som fortsätter i allt snabbare takt. Förr eller senare är vi antagligen alla i den situatione­n, men till dess vill jag följa med i de förnyelser som kommer. Antingen jag anser de är bra eller inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland