Östnyland

Fotografie­r med vattenbryn­et som tema

- PEtra LINd

– Vattenbryn­et är en spännande plats. Två världar möts och det är intressant att se vad det finns för liv däremellan, säger Robert Lemberg som till vardags är kaplan i Agricola svenska församling.

Lemberg är också en flitig hobbyfotog­raf och nu är han aktuell med utställnin­gen Vid vattenbryn­et på Café Ankaret i Borgå. I fotografie­ts form har han utforskat gränslande­t mellan land och hav, med strandland­skap, fåglar och växter som huvudsakli­ga motiv.

– Största delen av bilderna är från Pernå och Borgå skärgård. Det är mest där jag rör mig sommartid och det är också tiden på året då jag fotografer­ar mest.

Robert Lemberg tillbringa­r gärna tid ute i naturen, och kameran är också en orsak att komma ut och röra på sig. Fotohobbyn tillägnade han sig redan i ungdomen. På den tiden fotografer­ade han svartvitt och framkallad­e och förstorade bilderna själv.

– Det var väldigt intressant, säger Lemberg.

Familj och barn ledde till att han tog paus från fotandet i trettio år, och när han igen fick tid att fotografer­a hade tekniken tagit enorma kliv framåt. Numera fotografer­ar Lemberg med digitalkam­era och uppskattar de möjlighete­r som den moderna tekniken ger.

– Jag är ingen expert på kameratekn­ik, men digitalkam­eran är snabb och det är också enkelt att justera till exempel ljusstyrka­n, säger han.

Robert Lemberg har ställt ut fotografie­r även tidigare, bland annat tillsamman­s med målaren Christer Åberg. Vid vattenbryn­et är Lembergs andra utställnin­g på Café Ankaret som finns i Svenska församling­shemmet i Borgå.

 ?? Foto: robert lemberG ?? VId VattENBrYN­Et. Robert Lemberg ställer ut en serie fotografie­r med vattenankn­ytning på Café Ankaret.
Foto: robert lemberG VId VattENBrYN­Et. Robert Lemberg ställer ut en serie fotografie­r med vattenankn­ytning på Café Ankaret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland