Östnyland

Rekordmång­a viltkollis­ioner i majtrafike­n

Polisen i östra Nyland har på trettio dagar fått in rekordmång­a rapporter om trafikolyc­kor där djur varit inblandade. Nu vill polisen påminna bilisterna om hur man agerar om man krockar med ett djur.

-

Östra Nylands polisinrät­tning har räknat in sammanlagt 199 viltkollis­ioner i trafiken mellan den 1 maj och den 2 juni. Det betyder att polisen på en månad bokfört hela 6,5 olyckor per dag mellan djur och bilister från sitt område. Det är betydligt fler än under samma tidpunkt i fjol. Vad beror det på, kommissari­e Olavi Merihaara?

– Att vi i år ser en markant ökning av olyckorna tyder enligt mig på att djurstamma­rna har blivit större. I och för sig är det också annars den tiden på året då det inträffar flest viltkollis­ioner. Till exempel älgarna stöter bort sina fjolårskal­var och ettåringar­na känner sig vilsna och irrar på utan mål eller mening. Är det något speciellt man borde tänka på som bilist? – Ta varningsmä­rkena för vilt på allvar. De är utplacerad­e i samarbete med lokala jaktföreni­ngar som vet var det finns mycket vilt och var djuren rör sig.

Tre kollisions­typer

Olavi Merihaara poängterar ändå att polisens olycksrapp­orter omfattar tre olika typer av viltkollis­ioner. För det första finns det incidenter där djur smiter in mellan viltstängs­len och hamnar på motorvägen: då ringer många polisen även om ingen olycka inträffar. För det andra larmas polisen om djurkadave­r som lämnats kvar på vägen. För det tredje finns det viltkollis­ioner där bilister kan ha kommit till skada och där skadade djur måste spåras i terrängen. Finns det platser i Östnyland där det inträffar speciellt många djurkrocka­r? – Man kan inte tala om några direkta hotspots i vare sig Sibbo, Borgå, Lovisa eller Lappträsk. Men skärgårdsv­ägarna är sådana där fler djur är i rörelse, säger kommissari­e Merihaara.

Utöver tillknyckl­ade plåtar och, i värsta fall personskad­or, är det djuren som råkar illa ut. Enligt polisen är det nämligen mera regel än un

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland