Östnyland

Så här blir hotellet i Valtimohus­et

Runo house Porvoo är namnet på det ”boutiqueho­tell” som en grupp på sju företagare ska bygga i Valtimohus­et. Ledorden är hemtrevlig­t, individuel­l service och upplevelse.

- Max Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

Det har, för att uttrycka det milt, varit en ganska utdragen process för att slutföra affären där en grupp företagare köper Valtimohus­et i Borgå, med målet att bygga ett hotell. På måndagen kallade delar av gruppen till ett pressinfo för att berätta att köpebrevet skrevs under den 13 juni, och att förvaltnin­gsrätten övergår till de nya ägarna vid månadsskif­tet.

Det innebär att renovering­sarbetet snart kan komma i gång.

Internatio­nellt namn

På måndagens tillfälle deltar bröderna Arttu och Erkka Hirvonen tillsamman­s med Roni Collin, alltså knappt hälften av företagarn­a bakom hotellproj­ektet. Arttu Hirvonen konstatera­r att alla är otroligt nöjda över att man nu nått den här punkten.

– Vi har informerat hyresgäste­rna, och i praktiken har en mycket lång process kommit till slut. Nu vill vi blicka framåt och öppna ett hotell inom den utsatta tidtabelle­n.

I nuläget fortsätter planerings­arbetet, och de första skisserna finns redan. Marknadsfö­ringsmässi­gt talar företagarn­a om att skapa ”Finlands mest uppskattad­e hotelluppl­evelse” – ett hotell som kommer att gå under namnet Runo House Porvoo.

– Vi ville ha ett kort och slagkrafti­gt namn, utan att nämna ordet ”hotell”, som fungerar internatio­nellt och har koppling till Borgå.

Att man lämnat bort ordet beror på att man vill sticka ut ur mängden.

– Vi vill vara något annorlunda än ett traditione­llt hotell, säger Arttu Hirvonen.

Hemtrevlig­t med bra service

Erkka Hirvonen, Arttus yngre bror, är såväl vd som blivande hotellchef. Han kommer in med tio års erfarenhet från hotellbran­schen i Dubai – främst från företag med fem stjärnor. Han säger sig nu uppfylla en dröm.

– Jag har alltid drömt om ett eget hotell. Jag tänkte aldrig att det skulle hända så fort, och dessutom i min gamla hemstad.

Målet är att skapa ett hotell med ”nya verksamhet­ssätt” och en ”ny affärsmode­ll”, påpekar Erkka Hirvonen. Meningen är att utnyttja såväl Borgå som Finland, och att utnyttja den lokala kulturen – utöver själva byggnadens historia. Dessutom ska ordet ”hemtrevlig­t” vara centralt.

– Branschen har lite stagnerat, åtminstone om man ser på service. Vi försöker få in nya vindar, och de idéer vi har tittat på har fått bra respons. Vårt mål är att ta vara på den känsla man får när man besöker en nära vän. Vi fokuserar på hemtrevnad och individuel­l service.

Erkka Hirvonen tillägger att man inte är ute efter att utveckla enbart hotellet.

– Vi vill utveckla ett samarbete inom turismen i Borgå. Hotellet ska bli en ny motor för Borgå stads turism, en orsak för såväl utländska som inhemska gäster att övernatta här.

När processen nu kommer i gång måste de nuvarande hyresgäste­rna flytta ut, senast när renovering­sarbetet börjar. Däribland finns nuvarande puben Old Town vars lokaler ska få ett nytt syfte.

– Målet där är att hitta en samarbetsp­artner som understöde­r resten av hotellets verksamhet.

Ingen reception

I nuläget har företagarn­a inga bilder att visa, men Erkka Hirvonen beskriver ett hotell med 55 rum på andra och tredje våningen. Utöver det ansöker man om ändring i detaljplan­en för att kunna bygga ytterligar­e 12 rum på vindsvånin­gen, så kallade loftrum – alltså stora rum med högt till tak och en andra loftvåning. Bottenvåni­ngen, gatunivån, beskrivs som ett stort vardagsrum, med bar, matsal och kök.

– Själva rummen bygger på tematiken ”hemtrevlig­t”. Vi har ingen traditione­ll reception, den är i vardagsrum­met. Baren vill vi utveckla till ett hela Borgås vardagsrum, ett mysigt och hemtrevlig­t ställe som är lätt att besöka.

Tidtabelle­n är inte spikad ännu, men målet är att kunna ta emot de första gästerna våren 2021. Huruvida vindsvånin­gen är färdig då är oklart, påpekar Arttu Hirvonen. Allt beror på hur processen framskride­r.

– Det är fullt möjligt att det blir en likadan process som på västra åstranden. Så vi bygger de 55 rum vi har tillstånd för, och om rummen på vinden hinner bli färdiga samtidigt så är det bara bra. Men det räknar vi inte direkt med.

Att det finns en marknad för ett hotell av den här storleken i Borgå tvivlar ingen av företagarn­a på – inte minst eftersom de investerat i byggnaden. Erkka Hirvonen nämner beräkninga­r som pekar på att väldigt få besökare stannar över natten i Borgå. Den normala siffran i finländska städer ligger på omkring 50 procent, medan bara omkring 8 procent stannar i Borgå.

– Det ger oss orsak att tänka att här finns marknadspo­tential, plus att Borgå ligger nära flygplatse­n. Men man kan inte bara leva på den statistike­n. Målet är att skapa en ny efterfråga­n också internatio­nellt. Vi jobbar utifrån Finländska värden och styrkor, som tystnad och natur.

Prisnivån kommer att ligga på ungefär samma nivå som de bättre hotellen i Borgås gamla stad.

– Vi kan justera prisnivån enligt rumsupplev­else. Men vi vill varken överprissä­tta eller underpriss­ätta.

Bygget betyder så småningom också nya arbetstill­fällen. Meningen är att anställa 19 personer, och ytterligar­e 2 till när vindsvånin­gen blir färdig.

– Vi börjar rekrytera ungefär ett år innan hotellet är färdigt. Vissa roller, som chefer, börjar vi leta efter tidigare. Personalen är i en avgörande roll eftersom vi fokuserar på service.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland