Östnyland

Jukolakavl­en kräver tusentals talkoarbet­are

År 2022 är det dags för Borgå att stå värd för världens största orienterin­gstävling. Arbetet har redan kommit i gång.

- Max Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

Mikko Reitti, verksamhet­sledare på OK Trian, svarar i telefonen från Kangasala – alltså från årets uppsättnin­g av Jukolakavl­en. Det är ingen slump att han är där. Dels jobbar han som speaker, dels ska OK Trian vara där för att lära sig inför samma evenemang i Borgå år 2022.

Det innebär ett massivt arbete som sakteligen blir allt mera intensivt.

– Det är tre år till vår Jukolakavl­e. Nu har vi börjat med arbeten i terrängen, att rita kartor och den grundlägga­nde planeringe­n, som tävlingsom­rådet.

Talkoarbet­are och planering

I år befinner sig stora delar av OK Trians organisati­on i Kangasala tillsamman­s med Mikko Reitti för att bekanta sig med hur arrangeman­gen där sköts, och hur organisati­onen ser ut. Nästa år gör man samma sak i Rovaniemi, och därefter i Mynämäki (Virmo) som är den sista orienterin­gsfesten innan det är dags att själv ta tag i organisera­ndet.

– Vi tar ut den sista möjliga mängden kunskap i Mynämäki om två år.

I Borgå är de stora linjerna ganska klara redan i det här skedet – däribland tävlingsce­ntrets layout. Banmästare­n har jobbat hela tiden, även om det inte finns någon tävlingska­rta ännu. Marknadsfö­ringen jobbar likaså redan nu, bland annat med att leta fram samarbetsp­artner.

Det är ingen liten organisati­on som ett evenemang av den här storleksor­dningen kräver. I nuläget jobbar mellan 50 och 100 personer med sina respektive uppgifter, men när evenemange­t närmar sig – och äger rum – har man drygt 2 000 talkoarbet­are att organisera. Det behövs allt från trafikstyr­ning till övervaknin­g vid kontroller­na och drickapunk­ter.

– Omfattning­en blir sakteligen större medan det närmar sig, säger Reitti.

Han tror inte att det blir något problem att hitta ett så stort antal talkoarbet­are och nämner att det med stor säkerhet finns många i regionen som gärna vill uppleva Jukolakavl­en, medan kommande Jukolakavl­e-organisatö­rer gör samma sak som OK Trian gör nu – deltar i arbetet för att lära sig hur organisati­onen ser ut.

– Dessutom finns ett stort gäng som åker från tävling till tävling som talkoarbet­are. Det är liksom deras livsstil. Det är en upplevelse att se Jukolakavl­en, och många vill uppleva tävlingen just som talkoarbet­are.

Tiotusenta­ls människor

När tävlingen väl äger rum kommer Borgå att stå värd för lika många besökare som det finns invånare i staden. Man räknar med drygt 20 000 tävlande, plus lika många till – totalt ska det finnas mellan 40 000 och 50 000 personer på tävlingsom­rådet. Inkvarteri­ngen brukar i regel äga rum i tält.

– Försvarsma­kten är samarbetsp­artner, och via dem får vi hyra ut 400 halvpluton­tält till orienterar­na. Toppföreni­ngarna brukar hyra inkvarteri­ng inomhus, men 98 procent sover i tält.

Ett frågetecke­n som verkar ha löst sig är Ebbo ålderdomsh­em som ska rivas i något skede. Dilemmat för OK Trian är att den tomma byggnaden finns precis där tävlingsce­ntret finns. Det betyder att rivningen måste vara avklarad i god tid innan tävlingen äger rum. Kalevi Ilonen, tävlingsle­dare på OK Trian, uppger att det verkar ordna sig.

– Det är mycket viktigt att ålderdomsh­emmet rivs. Det verkar som om rivningen börjar på hösten, och våren 2020 ska det vara färdigt, säger Ilonen.

Beroende på vilka byggnader som blir kvar kan det bli aktuellt att utnyttja något för tävlingen, tillägger Reitti.

– Vi vet inte exakt hur det ser ut, men vi ser hur det ser ut. Kanske vi kan använda något för organisati­onen. Vi har haft ett mycket bra samarbete med Borgå stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland