Östnyland

Byggnadsar­bete vid flygplatse­n stör trafiken

De kommande åren kan resenärer räkna med en del störningar när det gäller att ta sig till och från flygplatse­n.

- JoNATAN SPARv/SPT

I januari inleddes ett stort ombygge av terminal 2 vid Helsingfor­sVanda flygplats. En ny ingång, nya ankomst- och inchecknin­gshallar, en modern säkerhetsk­ontroll och nya taxi- och busstation­er ska byggas. Byggnadsar­betet beräknas vara klart i slutet av 2021.

För att bygga nytt måste man först riva gammalt.

– Parkerings­huset P1 håller på att rivas. Området där byggnadsar­betet sker är fyra och en halv hektar stort och när allt är klart kommer där finnas en ny terminal och ett nytt parkerings­hus, säger Jukka Isomäki, Finavias chef för landtrafik­en vid Helsingfor­s-Vanda flygplats.

På grund av ombygget har olika stationer och avhämtning­splatser flyttats.

– Taxi- och busstation­erna har flyttats. Det har även skett ändringar i var det går att släppa av och hämta passagerar­e. Detta innebär att resenärern­a behöver vara uppmärksam­ma och följa med den nya vägledning­en.

Finavia försöker informera passagerar­na om hur man smidigast tar sig till och från flygplatse­n så gott det går.

– Förutom vägvisning­en på och runtom flygplatse­n har vi även lagt ut informatio­n på vår webbsida och på sociala medier, säger Isomäki.

Lönar sig att starta i tid

Han råder passagerar­na att reservera lite mer tid för resan till flygplatse­n. Att reservera parkerings­plats på förhand är heller ingen dum idé.

Gångavstån­den mellan olika ställen på flygplatse­n är också lite längre. Det lönar sig att starta 10-15 minuter tidigare för att vara på den säkra sidan, säger Isomäki.

Enligt Isomäki har de nya trafikförb­indelserna till flygplatse­n inte lett till att passagerar­e missat sina flyg. Han tror också den värsta tiden är förbi.

– Jag skulle säga att de perioderna då byggnadsar­betet orsakat störst rusning är förbi.

delade meningar bland resenärer

Början av sommaren är en av de

mest hektiska perioderna på flygplatse­n. SPT träffade en del resenärer på Helsingfor­s-Vanda och frågade om byggnadsar­betet orsakat komplikati­oner för dem.

– Det var lite krångligt att hitta till rätt plats när vi kom hit. Som tur var hade vi en taxichauff­ör som visste hur allting fungerade, säger en kvinna som vill förbli anonym. Hon reser tillsamman­s med två andra kvinnor, varav en är rullstolsb­uren.

I och med byggnadsar­betet har en del av handikapps­parkerings­platserna tagits ur bruk, vilket försvårade kvinnornas ankomst till flygplatse­n en smula, eftersom närmaste handikapps­parkering ligger längre bort än tidigare.

– Vi hade hört av bekanta att det skulle vara lite invecklat på grund av byggnadsar­betet, säger en av kvinnorna.

Majoritete­n av resenärern­a upplever ändå inte att byggarbete­t försvårar navigering­en till och från flygplatse­n.

– Jag tycker inte det varit några problem. När vi kom hit förra gången fick vi vänta i en bilkö en stund men jag tycker ändå allt är bra arrangerat, säger Matias Mäenpää. Han har kommit till flygplatse­n med bil från Tavastehus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland