Östnyland

Snart kan man övernatta på ån

Det första flytande huset är på plats i Borgå å men ännu finns mycket som ska fixas innan allt är klart. Ett lite annorlunda övernattni­ngsalterna­tiv står snart till buds för turister och ortsbor.

- Jannika Lindén 020 756 9627, jannika.linden@ksfmedia.fi

Borgåbon Jani Harju har fullt upp med de sista byggarbete­na på den flytande stugan som ligger förtöjd i ån. Terrasser ska byggas, och så ska stugan flyttas en bit sidledes. Under sommarens gång ska också det andra flytande huset vara klart att sjösättas.

De flytande husen som Jani Harju bygger för att sedan hyra ut intressera­r, och det är många som stannar för att beundra de nya flytetygen vid stranden.

– Det är mycket småsaker som ännu ska fixas, men jag behöver inte vara ensam. Det är många som kommer för att titta på huset och ställer frågor, säger Jani Harju.

Tills vidare har de flesta kommentare­rna varit positiva, Borgåborna verkar uppskatta att någon tänker på ett nytt sätt.

– Vi har fäst stor vikt vid hur husen ser ut, jag vill att de ska passa in i Borgå.

Stugorna är fyra meter breda och sex meter långa och till det byggs en liten terrass i var ända.

– Det var meningen att terrassen ut mot ån skulle bli större, men där råkar vara en vajer i vägen. Det blir i alla fall ett uterum, och man kan öppna dubbeldörr­ar mot ån. På det sättet blir terrassen större, säger Harju.

Minihusen utrustas med dusch, toalett och ett litet kök.

– Man ska kunna tillreda sin frukost själv, säger Harju.

De som hyr stugorna får dessutom tillgång till cykel och roddbåt.

Gott samarbete

Jani Harju hyr platserna av Borgå stad. Han är mycket nöjd med samarbetet med staden.

– Det svåraste var att hitta rätt plats för de flytande husen. Speciellt samarbetet med hamnförest­åndare Janita Pihlaja-Wickholm har varit mycket gott, berömmer Harju.

I början var det meningen att de flytande husen skulle kopplas till avloppsnät­et, men det visade sig vara omöjligt. Nu förses de i stället med ett slutet avloppssys­tem.

Husen tillverkas i en hall i Siggböle. Det är Jani Harju som designat dem.

Hyresavtal­et omfattar två flytande minihus, men Jani Harju vill inte ge ett datum för när det andra huset kan tänkas förtöjas.

– Vi har inte börjat bygga det ännu, så det går säkert till slutet av sommaren.

De flytande husen kommer att ligga i ån året om.

– Det är meningen att man ska kunna bo i dem också under vinterhalv­året, men vi får se hur vi löser vattentill­förseln när det är kallt, säger Harju.

Så snart den är färdig hyrs den flytande stugan ut för kortare perioder, ungefär som ett hotellrum. Exakt när det sker kan Harju inte svara på.

– Ganska snart blir det nog, gissar han och fortsätter:

– Efter det ska huset testas innan jag hyr ut det. Jag har lovat min dotter att vi tillsamman­s ska sova i huset den första natten.

 ?? Foto: JonAtAn spArv/spt ?? NyA TRAfikARRA­NgemANg. Byggnadsar­betet vid Helsingfor­s-Vanda flygplats kan ge upphov till komplikati­oner för passagerar­na. Jukka Isomäki, ledare för landtrafik vid flygplatse­n, uppmanar resenärern­a att starta i god tid om de kommer med bil.
Foto: JonAtAn spArv/spt NyA TRAfikARRA­NgemANg. Byggnadsar­betet vid Helsingfor­s-Vanda flygplats kan ge upphov till komplikati­oner för passagerar­na. Jukka Isomäki, ledare för landtrafik vid flygplatse­n, uppmanar resenärern­a att starta i god tid om de kommer med bil.
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? RUNT. Det var meningen att fönstren skulle vara fyrkantiga, men de blev runda i stället.
Foto: KristoFFer Åberg RUNT. Det var meningen att fönstren skulle vara fyrkantiga, men de blev runda i stället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland