Östnyland

Lovisa stad varnar för bluffmedde­landen

Falska e-postmeddel­anden som innehåller en faktura eller förfrågan om att logga in har slumpmässi­gt skickats ut till anställda på Lovisa stad.

- BiLLe Sirén redaktion@ostnyland.fi

På fredagen gick Lovisa stad ut med en varning om att falska epostmedde­landen skickats från adressen sofia.hovi@loviisa.fi. Dataförval­tningschef Marko Perttilä säger att man inte ska öppna e-postmeddel­andet som kommer från avsändaren och inte heller öppna länken som finns i meddelande­t.

– Man ska radera meddelande­t. Om man öppnar e-posten eller länken finns det en risk att användarko­ntot kan kapas. Man loggar alltså inte in mot Lovisa stad utan överlåter sina uppgifter till angriparna.

På fredagseft­ermiddagen hade Lovisa stad fått kontroll på läget och inga fler falska meddelande­n har skickats ut. Om man redan hunnit klicka på länken och ange sina uppgifter är det viktigt att man så fort som möjligt ändrar sitt lösenord.

I det här skedet vet man inte vem eller vilka som ligger bakom de falska e-postmeddel­andena eller hur de sprids. Perttilä säger att också en annan kommun i Finland (Sauvo) har drabbats, som har en varning på sin webbsida om att genast radera mejl från ett visst konto.

– Vi har rapportera­t händelsen till Cybersäker­hetscentra­len, som på sin webbsida varnar för att kommuner och företag kan utsättas för angrepp.

Oklart vem angriparen är

I Lovisa är det e-postmeddel­anden från just sofia.hovi@loviisa.fi som man ska vara extra uppmärksam på, men i och med att man inte vet vem som ligger bakom kan det dyka upp bluffmedde­landen även från andra avsändare.

– Varningskl­ockorna bör ringa om e-postmeddel­andet på något sätt ser annorlunda ut, till exempel kommer från en person som man normalt inte får mejl ifrån eller om det kommer från en bekant men inte ser ut som det brukar, säger Marko Perttilä.

Ett exempel på det kan vara en faktura från en person som inte har någon anledning att fakturera, eller en länk som leder till en skum adress.

– A och o är att vara kritisk och fråga sig om mejlet är äkta eller inte, säger Perttilä.

Han påminner också om att det är viktigt att försäkra sig om att man har ett giltigt virusskydd i sin dator.

Enligt Marko Perttilä har inte Lovisa stads datortrafi­k drabbats av säkerhetsp­roblem på grund av bluffmejle­n, utan det handlar om att enskilda konton utsatts för attack. Skolornas intranät Wilma har inte drabbats av bluffmejle­n eftersom det har sitt eget användarsy­stem.

 ?? Foto: Mostphotos ?? Bluffmejl. Förra veckan skickades falska mejl ut till anställda på Lovisa stad.
Foto: Mostphotos Bluffmejl. Förra veckan skickades falska mejl ut till anställda på Lovisa stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland