Östnyland

Nya förhandlin­gar pågår om Hopeatomte­n

Det ryktas om att Bonava vill sälja Hopeakvart­eret. Enligt bolagets enhetsdire­ktör Liisa Bäckström utreds nu alla alternativ. Förhandlin­gar med staden pågår. För Borgå är det viktigt att byggandet på Etolatomte­n och gamla godisfabri­kens tomt också startar

- Tora MaTTheisze­n 040 5473 517, tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Varför står allting stilla på dessa centrala platser? Denna fråga har ställts i åratal. Ägarna till alla tre tomter testade för något år sedan intresset för bostäder via förhandsma­rknadsföri­ng och resultatet påskyndade inte byggandet precis. Tillräckli­gt många köpare hittades inte. Många ryggande tillbaka för främst prisnivån. Sedan verkade det som om all planering bara stannade av.

Också YIT Talo såg det som en möjlighet att sälja Etolatomte­n på grund av bostadsköp­arnas ointresse. Nu ser det ut som om man ändrat åsikt.

Låt riva

I fjol föreslog Samlingspa­rtiets Jarmo Grönman i en fullmäktig­emotion att staden ska ge möjlighet att riva de skyddade gamla husen på Etolatomte­n och Hopeatomte­n för att få fart på byggandet. Han avsåg det gröna stenhuset i hörnet av Mannerheim­gatan och Fredsgatan i Hopeakvart­eret och trähuset i hörnet Mannerheim­gatan och Linnankosk­igatan i Etolakvart­eret.

Tomtägarna bör enligt Grönman också få ge sina synpunkter om andra behov av planändrin­gar.

Stadsplane­ringschef Dan Mollgren har startat nya förhandlin­gar med alla tomtägare och är optimistis­k. Det ser lovande ut för åtminstone Etolakvart­eret och även Bonava har alltså satt in resurser för att utreda Hopeatomte­n.

– Det finns också idéer för gamla godisfabri­kens tomt vid Stadshusga­tan och man jobbar hårt där för att få allting framåt.

Det är inte enbart Grönman som ifrågasatt skyddskrav­en, eftersom de är en stor orsak till att priset på alla kommande bostäder på tomterna trissas upp. Dan Mollgren tar ännu inte ställning till vad som kommer att hända.

Enligt vad ÖN erfar verkar åtminstone Etolatomte­ns skyddade trähus få bli kvar.

Får inte bli för dyrt

Hur det blir med Hopeakvart­erets gröna hörnhus återstår att se. För något år sedan kom Bonava med en förfrågan om rivning, avslöjade förra stadsplane­ringschefe­n Eero Löytönen i en ÖN-intervju 2018.

Huset är i dåligt skick. Löytönen konstatera­de att exempelvis plastmatto­rna har limmats med ett ämne som åstadkomme­r problem för betongen och inomhusluf­ten. Betongkons­truktioner­na i trapphuset är så tunna att de riskerar rasa. Han ansåg att byggnaden borde kunna rivas om det blir väldigt dyrt att sanera och bevara. Att sanera ett gammalt hus får inte kosta hemskt mycket mera än att bygga ett nytt.

Bonava har också tidigare presentera­t ett förslag om att riva hörnhuset och kasta om byggandet på hela tomten så att själva bostadshus­et uppförs vid Krämaregat­an och bilplatser­na placeras vid Mannerheim­gatan. Det här konceptet föll inte åtminstone då i god jord hos staden.

– Vi har sedan årsskiftet undersökt möjlighete­rna för kvarteret på nytt. Ännu finns inga beslut men det klarnar säkert mot hösten, säger Liisa Bäckström som nu är den person vid Bonava som har hand om frågan.

Förutom dessa tre tomter väntar också så kallade Elantotomt­en mellan Fredsgatan och Brunnsgata­n på byggbeslut, samma gäller den gamla sjukhus- och skattebyrå­tomten i ändan av Lundagatan. Det sägs att vissa stora byggbolag nog har intresse att bygga i gamla stadskärna­n om byggmassan är tillräckli­gt stor. Detta kan betyda att ett och samma bolag är villigt att köpa upp flera tomter och att ägarbyte är att vänta åtminstone på vissa håll.

 ?? Foto: kristoffer åberg ?? SKYDDAS ELLER RIVS? Det här huset i Hopeakvart­eret är skyddat i detaljplan­en, men får eventuellt också rivas.
Foto: kristoffer åberg SKYDDAS ELLER RIVS? Det här huset i Hopeakvart­eret är skyddat i detaljplan­en, men får eventuellt också rivas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland