Östnyland

Shamrocks strålade ikapp med solen

Rugbylaget Old Town Shamrocks hemmapremi­är följde samma positiva trend som präglat säsongssta­rten.

- Text & Foto tommi Willberg 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Lite över tjugo grader varmt, solsken från en blå himmel och trettio gubbar på gräsplanen redo att ge sitt yttersta för sitt lag. Borgåklubb­en Old Town Shamrocks hemmapremi­är säsongen 2019 hade allt som krävs för en perfekt rugbydag.

Slutresult­atet gav också mersmak då de grönklädda kammade hem seriepoäng­en med 32–19. Det blev också en bonuspoäng tack vare att Shamrocks stod för fem lyckades försök i matchen mot Turku Eagles & Swans.

– Det var en tuff, fysisk kamp. Turku spelade hårt till slut fast de tappade spelare på grund av skador, säger Samu-Petteri Pääkkö, en av Shamrocks tongivande spelare mot Åbolaget.

Svetten droppar från Pääkkös panna. Att jobba som galning i 80 minuter i vindstilla förhålland­en en vacker dag i juni är ingen lätt uppgift. Pääkkö började redan förbereda sig för dusten flera dagar i förtid då han såg väderprogn­osen.

– Det var en jäkligt varm dag. Det suger musten ur en om man spelar i 80 minuter. Jag drack ett par extra liter vatten och sportsryck i två-tre dagar före matchen, berättar Pääkkö.

Shamrocks säsongspre­miär spelades för fyra veckor sedan och några spelare medgav att matchkänsl­an inte riktigt var där. Pääkkö, som lirat med Finlands landslag för en dryg vecka sedan, var ändå på bettet då han noterades för två lyckade försök, tio poäng med andra ord.

– Det kändes bra. Det är alltid roligt att spela. Vårt lags styrka är att ha bollen och löpa mycket. Det gillar vi och det gjorde vi riktigt snyggt. Vi var bra i våra klungor. Det spelar en stor roll då vi vill få bollkontro­ll. Det var en fin match av hela gänget, säger Pääkkö och torkar sig i sin röda panna.

– Men det suger musten ur en.

Fin stämning

Det soliga sommarvädr­et hade lockat en glädjande stor publikmass­a till Hammars plan. Gamla, unga, ett gäng som firade svensexa. Stämningen var på topp på läktaren.

– Det var kanske lite annorlunda än vanligtvis. Det var första hemmamatch­en och vi hade hajpat upp matchen. Tydligen lyckades vi. Stödet från publiken kändes bra. Alltid kan det förstås vara mer folk på plats. Men det var jätterolig­t, säger Pääkkö.

Shamrocks är obesegrat efter två matcher och har fått bonuspoäng i båda dusterna tack vare sitt framgångsr­ika anfallsspe­l. Hur ser du på säsongssta­rten? – Positivt, positivt. Mot förhandsfa­voriten Helsinki Rugby Club spelade vi en jämn oavgjord match som vi borde ha vunnit. Och då som nu fick vi också en bonuspoäng. Vi har startat säsongen bra – i fjol gick det tvärtom. Då sumpade vi allt direkt. Helt klart har killarna lärt sig sin läxa, säger Pääkkö.

Till vanorna i rugby hör att lagens spelare tar en öl eller två tillsamman­s efter matchen i god anda. Pääkkö har ingen öl i handen efter matchen. Nu är det vatten som gäller. Men senare lär det bli en lugn ”tredje halvlek”, som ölträffen kallas.

– Nä, ingen öl ännu. Vi tar säkert en sväng via pubben med Åbospelarn­a och snackar lite. Men det blir säkert inget större. Killarna är så slut. Vi njuter en stund och blickar sedan framåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland