Östnyland

FC Lovisa siktar på division tre

Säsongens första delmål nåddes utan problem av FC lovisas damlag som spelar i fotbollens division fyra.

- Text & Foto benny liljendahl redaktion@ostnyland.fi

När laget avslutade grundserie­n togs den sjunde segern och ”Efsee” blir därmed tvåa i tabellen. Nu väntar så småningom matcher i det övre slutspelet och kamp om en plats i ”trean”.

– Jag är nöjd så här långt, säger tränaren Niclas Mattsson. Före seriestart fanns viss osäkerhet kring vilken nivå de andra lagen håller och hur våra unga spelare skulle klara sig. Men nu vet vi att det gick riktigt bra.

Om man dessutom tar i beaktande skadeläget i truppen, men tre nyckelspel­are borta för lång tid, måste det konstatera­s att FC Lovisa så här långt presterat över förväntan. Sju vunna matcher, två oavgjorda och ingen förlust samt målskillna­den 26 – 7 talar för sig själv. Extra skoj är att kvartetten Minka Lindell, Ida Suuronen, Lina Kiljander och Emilia Lassila, alla födda 2005, visat framfötter­na.

De två sistnämnda är tillsamman­s med Emma Boberg lagets bästa målgörare med fyra fullträffa­r var. En värdefull förstärkni­ng är duktiga målvakten Ngoc ”Taylor” Nguyen från Borgå som gett stabilitet i de bakre regionerna.

I grundserie­ns sista match mötte FC Lovisa på hemmaplan PK-50 från Vanda. Segersiffr­orna stannade vid 4 – 1 (2 – 0) men kunde med lite bättre skärpa varit betydligt större. Första halvlekens mål gjordes av Lina Kiljander, som snyggt satte bollen i krysset efter fin löpboll från Emma Boberg, och Nella Siitonen. Efter pausen förde Emilia Lassila och Mette Lindholm fram FC till ledning med 4 – 0.

Gästerna fastställd­e slutsiffro­rna på straffspar­k i den 64:e minuten.

Fotboll till mitten av oktober

Till övre slutspelet går de fyra första från de tre zonerna av division fyra i Helsingfor­sdistrikte­t. Matcherna spelas från början av augusti till mitten av

oktober, vilket kanske kan få vänner av fotboll att höja lite på ögonbrynen.

– Nu när gräset är grönt ska vi tydligen hålla paus, säger en lätt ironisk Mattsson. Men det är förbundet som bestämmer och vi måste bara gilla läget.

Förstås kommer laget att träna i stort sett som vanligt under uppehållet för att behålla tempot och konditione­n. FC Lovisa styrka ligger i snabbheten och att orka springa i alla 70 minuter som är matchtiden på den här nivån. Att tjejerna i de flesta fall är både kortare och lättare än motståndar­na är svårt att i all hast göra något åt.

– Vi måste bara våga gå tufft in i närkampern­a, betonar FC-tränaren. Det kan ibland göra lite ont, men det är endast så tjejerna får den hårdhet som krävs om vi ska klara oss. Vad kan då den trogna hemmapubli­ken vänta sig av laget under hösten? – Målsättnin­gen kan inte vara annan än att sluta topp tre, slår Mattsson fast. Förstås blir motstående­t snäppet tuffare nu, men vi ska göra vårt bästa för att nå division tre.

 ??  ?? TUFFT SPEL. Lotta Mattsson och Emma Boberg pressar på i gästernas straffområ­de. FC Lovisa besegrade PK-50 med siffrorna 4 – 1.
TUFFT SPEL. Lotta Mattsson och Emma Boberg pressar på i gästernas straffområ­de. FC Lovisa besegrade PK-50 med siffrorna 4 – 1.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland