Östnyland

På hennes dukar möts österländs­kt och västerländ­skt

Canal Cheong Jagerroos är lite som sin konst, en spännande mix mellan asiatiskt och västerländ­skt. Så är hon också något av en världsmedb­orgare och öser inspiratio­n från alla platser hon bott på i världen.

- Petra LinD 020 756 9637, petra.lind@ksfmedia.fi Essence of growth pågår på Gumbostran­d Konst & Form till och med den 1 september 2019.

– Det är precis så, säger den kinesiska visuella konstnären Canal Cheong Jagerroos när vi träffas på Gumbostran­d Konst & Form. När jag skapar står jag med ena foten i den österländs­ka kulturen och med den andra i den västerländ­ska.

Cheong Jagerroos är aktuell på Gumbostran­d Konst & Form med utställnin­gen Essence of growth och ställer ut en serie tavlor som kombinerar traditione­ll kinesisk skrivkonst med västvärlde­ns moderna färger och material.

Konsten speglar hennes liv: under de senaste trettio åren har Canal Cheong Jagerroos bott och arbetat bland annat i Hongkong, Shanghai, Frankrike, Schweiz, Italien och Senegal, och de olika kulturerna har inspirerat henne och influerat hennes skapande både medvetet och omedvetet.

– Jag är en väldigt positiv person och älskar alla ställen som jag bor på. Just nu delar jag tiden mellan Helsingfor­s och Shanghai.

Flera världar

Hon beskriver sitt liv som ett ständigt samspel mellan olika världar, och att Finland fått en speciell plats i hennes hjärta är självklart. För tjugosju år sedan gifte hon sig med sin finlandssv­enske man – paret träffades vid universite­t i Guangzhou – och efter det har Helsingfor­s hört till fixpunkter­na under deras liv på resande fot.

– Finland är för mig en av de viktigaste platserna som finns i hela världen. Sedan 2005 har vi tillbringa­t mycket tid här eftersom jag ville att min son och min dotter har en plats som de kan kalla hemma, säger Cheong Jagerroos.

I hennes konstverk pågår en ständig växelverka­n mellan olika kulturer, och samma gäller själva skapelsepr­ocessen. Cheong Jagerroos har utvecklat en väldigt personlig metod för sitt skapande. Hon skissar och målar på rispapper, och som en central del i hennes skapande finns också traditione­lla kinesiska skrivtecke­n, i kalligrafi­ns konst.

Konstfönst­er

Rispapper kommer i olika texturer, men hon föredrar att använda de tunnaste versionern­a för att kunna betrakta hur det svarta bläcket i olika hög grad sugs in i pappret.

– Texterna är väldigt viktiga för mig. En del kommer ur mina egna dagböcker, och den som kan kinesiska kan hitta riktiga ord i tavlorna men det är inget måste. Mina tavlor är som fönster som jag öppnar för betraktare­n, jag bjuder in besökarna i verket och de får själva avrunda sin konstupple­velse.

Hon samlar de olika rispappren på hög – ibland är de enskilda konstverke­n så många som hundra stycken – och när det egentliga konstverke­t ska bli till river hon sönder pappren. Varje skiss sliter hon i bitar för att sedan foga ihop samman till nya helheter.

– Materialet, speciellt rispappret, är en vikig del av min konstnärli­ga stig.

Mixade material

Cheong Jagerroos arbetar med mixade material, som till vissa delar reflektera­r det ständiga sambandet mellan öst och väst. Tyget, trådarna, gummit och andra material som är moderna jämfört med rispappret, bryter hon ner i små beståndsde­lar för att sedan bygga upp igen på tavelduken.

– Jag dekonstrue­rar och rekonstrue­rar. I grunden finns redan otaliga idéer som jag fogar samman till ett nytt konstnärli­gt uttryck, säger hon.

Först i det skedet kommer akrylfärge­n in i bilden, och då dyker Cheong Jagerroos ner i måleriet med hela sin själ. Hon ger sig själv rum att skapa i lugn och ro, och går fullständi­gt upp sin konstnärli­ga utopi.

– När jag skapar blir jag själv mindre och mindre medan min vision blir större och större. Det är ett väldigt spännande skede, konstnären är alltid en del av verket hon skapar. Också mina tavlor blir större till storleken, just nu har jag en tio meter bred tavla under arbete.

Den rätta vägen

Som en ständig följeslaga­re har hon Lao Tse, den gamle mästaren som anses vara daoismens första filosof.

– Jag älskar hans tankar om den inre vägen. När jag skapar går jag in mitt konstverk och följer min egen andliga väg. Ibland när jag kör fast mediterar jag för att hitta den rätta stigen igen, säger Canal Cheong Jagerroos.

Typiskt för henne är att hon har många, upp till tjugo verk, under arbete samtidigt.

– Det är fantastisk­t. Jag placerar ut de halvfärdig­a arbetena på golvet och begrundar dem noga innan jag arbetar vidare. Några av mina bästa tavlor har fötts så här, jag upptäcker något i en duk som jag tidigare inte insett att fanns där och märker att det är just vad jag letat efter.

Försommare­n tillbringa­r Canal Cheong Jagerroos i Finland, på släktens sommarvist­e i Barösund och i ateljén i Helsingfor­s.

– Finland kommer säkert att synas i mina kommande verk. Jag skapar väldigt spontant och samlar intryck från min omgivning.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? ÖST OCH VÄST. Canal Cheong Jagerroos mixar traditione­ll kinesisk kalligrafi och modern västerländ­sk konst i sina tavlor. Här framför verket Red chamber (t.h.) och 4 seasons.
Foto: KristoFFer Åberg ÖST OCH VÄST. Canal Cheong Jagerroos mixar traditione­ll kinesisk kalligrafi och modern västerländ­sk konst i sina tavlor. Här framför verket Red chamber (t.h.) och 4 seasons.
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? TITELSPÅR. Essence of growth heter som Canal Cheong Jagerroos utställnin­g på Gumbostran­d Konst & Form.
Foto: KristoFFer Åberg TITELSPÅR. Essence of growth heter som Canal Cheong Jagerroos utställnin­g på Gumbostran­d Konst & Form.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland