Östnyland

På midsommar står staden i blomstersk­rud

Inför midsommar rustas städernas parker upp med fina blomsterar­rangemang medan torg och infarter får sina specialpla­nteringar. Tyvärr blir sommarens skadegörel­se och ofog både dyrt och tidskrävan­de för parkavdeln­ingarna.

-

I Lovisa är plantering­sarbetet i full gång i Tranbrunns­parken mellan Lovisa gymnasium och busstation­en. Kosmosblom­mor, kanna, begonia och vinda placeras ut i rabatterna runt skulptören Jussi Mäntynens fontänskul­ptur av dansande tranor.

– Det här är en gammalmodi­g park och därför ska plantering­arna också vara i gammal, traditione­ll stil, säger stadsträdg­årdsmästar­e Mona Bäckman. I många år har vi planterat blommorna här på ungefär samma sätt.

– Det händer att någon stadsbo tar kontakt och klagar på att vi är fantasilös­a när det gäller Tranbrunns­parken, men vi får mycket mer respons om att det är bra att parken får behålla sin speciella stil.

Lovisaborn­a tycker ofta och gärna till när det handlar om stadens parker och andra plantering­ar.

– På hösten går vi igenom responsen och om det är något som många ogillar, eller om det finns goda förslag, så beaktar vi det i planeringe­n inför följande sommar.

Också i Borgå är målet att få alla plantering­ar klara till midsommar, och att få torgets amplar och blomtorn på plats.

– Gräsklippn­ingen tar mycket tid så här före midsommar, sedan brukar det lugna ner sig, säger trädgårdsm­ästare Inkeri Tarkiainen. Vi har också börjat slå gräset på ängar och vägrenar, och de perenna bänkarna på västra åstranden och i Lyceiparke­n rensas just nu.

– Inom rengöringe­n förbereder man för midsommar genom att tömma alla sopkärl till torsdag.

Sommarjobb

Tre av Lovisas parkavdeln­ings sommaranst­ällda sköter om planterand­et, och vattnandet i Tranbrunns­parken.

För Emilia Ahlfors är det första sommaren hon jobbar i stadens parker.

– Men jag är van vid att plantera blommor. Jag har planterat både åt mommo och åt mamma. Det här är ett intressant jobb där man får vara utomhus, och det är en absolut fördel när det är sommar.

Också Sara Salo gillar jobbet,

även om det är tungt ibland.

För Marisa Mäkelä är det redan tredje sommaren på parkavdeln­ingen. Trädgårdsm­ästare ska hon ändå inte bli.

– Jag har redan valt min bransch, jag ska bli djurskötar­e.

De första arbetsveck­orna den här sommaren har fyllts av ogräsrensa­nde, planterand­e och vattnande.

Sparåtgärd­er

– Målet är att få ut alla sommarblom­mor före midsommar, säger trädgårdsm­ästare Riikka Taskinen. Och då handlar det inte bara om parkerna utan också om bland annat Skeppsbron och hjältegrav­arna. Torget ska få fina blomtorn i samma stil som i fjol.

– Vårens första blommor är alltid penséer och de rensas bort nu när vi planterar ut de riktiga sommarblom­morna.

Parkavdeln­ingen har en personal på sex fastanstäl­lda. Därtill kommer sex säsonganst­ällda i taget.

– De flesta jobbar under en månad, säger Riikka Taskinen. Det blir vaktombyte i början av juli.

Ännu för några år sedan hade Lovisa stad ett eget växthus där man odlade sina egna sommarblom­mor. Det blev ändå för dyrt och nu har erfarenhet­en visat att det verkligen går att köpa in blommor till ett betydligt billigare pris. Parkavdeln­ingen har inte så stora summor att röra sig med och det syns bland annat på infartspla­nteringarn­a som i år enbart består av tagetes.

– I år köper vi in 4 500 blomplanto­r, säger Riikka Taskinen. Vi tar dem från en trädgård i Kerko i Borgå och vi har varit nöjda med kvaliteten.

Också i Borgå känner man av nedskärnin­gar på parkavdeln­ingen.

– Den fast anställda personalen är mindre än förr, men i gengäld har vi kunnat anställa litet fler säsongarbe­tare, säger Inkeri Tarkiainen. Samtidigt får vi allt större areal grönområde­n att sköta.

– Under de senaste åren har vi planterat gatuträd bland annat i Alkrog, Äppelgårde­n och på Konstfabri­kens strand. Vi har fått en ny hundpark, lekparker och idrottspla­tser. De nya bostadsomr­ådena sysselsätt­er också. Dessutom ställer turismen högre krav än tidigare på våra parker och plantering­ar.

21 grader och växlande molnighet

Blommor som är lättskötta, hållbara och som blommar länge hör till trädgårdsm­ästare Riikka Taskinens favoriter.

– Det blåser alltid i Lovisa och därför är det viktigt att blommorna inte är känsliga för hård vind.

– Dessutom måste blommorna lämpa sig för växtplatse­n. Vi måste också beakta att vi nu ska satsa på längre tid mellan bevattning­arna.

När solen i fjol gassade från en klarblå himmel så gott som oavbrutet måste parkavdeln­ingen vattna tre gånger per vecka.

– Alla år är olika, säger Riikka Taskinen. Försommare­n i år med växlande temperatur­er och rätt så mycket regn har fått gräset att växa med rekordfart. Vi har fått skjuta på en del andra arbeten för att det har varit så bråttom med gräsklippa­ndet. Vilket är då trädgårdsm­ästarens favoritväd­er? – Det är 21 grader varmt, växlande molnighet och uppehåll på dagen och regn på natten, säger Taskinen som i sin egen trädgård föredrar pelargoner, helst pinka.

Dyr skadegörel­se

Skadegörel­se är ett problem för parkavdeln­ingen, både när det gäller plantering­arna och en del byggnader, som till exempel Onneli och Annelihuse­n.

– Skolavslut­ningsvecko­slutet och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland