Östnyland

Sköldvik ska värma hus i Helsingfor­s

Mycket har hänt i Sköldvik under årtiondena, och klimatet får en allt mera framträdan­de roll i företagens profilerin­g. Bland nyheterna finns planerna att använda spillvärme för att värma huvudstads­regionen.

- Max Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

Investerin­garna haglar tätt i Sköldvik. Nyligen färdigstäl­lde man ett kraftverk för omkring 400 miljoner euro, och en ny vattenreni­ngsanläggn­ing för omkring 50 miljoner euro är i byggskedet. Nu överväger man att utnyttja spillvärme­n från anläggning­en.

På tisdagen kallade Neste till pressträff för att berätta om bolagets gröna värderinga­r, och spillvärme­projektet.

Fjärrvärme från spillvärme

En rad bolag, däribland Neste, Borealis och Borgå Energi, började för en tid sedan undersöka om man kan använda spillvärme­n från Sköldvik för fjärrvärme – energi som man hittills inte kunnat utnyttja.

Jussi Hintikka, energichef på Neste, konstatera­r man nu har preliminär­a resultat för huvudstads­regionen, men att Borgå inte är uteslutet, även om det skulle kräva ett separat rör. Sibbo kunde också bli en del av projektet.

Fjärrvärme­projektet kunde tillgodose ungefär en fjärdedel av värmebehov­en i huvudstads­regionen. Man ser närmare på tre alternativ: producera värme i Sköldvik med värmepumpa­r och flytta värmen med fjärrvärme­rör, att använda en havsvatten­tunnel för att flytta spillvärme med låg värme som hettas upp med luftvärmep­umpar i Helsingfor­s, eller att värma spillvärme­n i Sköldvik och flytta värmen till Helsingfor­s via fjärrvärme­rör i en tunnel.

– Slutresult­atet är att det är tekniskt möjligt att förverklig­a. Men det skulle kräva ungefär 40 kilometer tunnel. Investerin­gen skulle landa på hundratals miljoner euro, säger Hintikka.

Kostnadern­a för att producera fjärrvärme­n påverkas av investerin­gens storlek, priset på elen som driver luftvärmep­umparna och elskatten.

– Industriel­la luftvärmep­umpars elskatt ligger på samma nivå som konsumente­rnas. Det betyder att de blir oerhört dyra i drift.

Man räknar med att leveranser­na kunde komma i gång tidigast 2025, men några beslut finns ändå inte. De fattas före utgången av 2019. I praktiken skulle man konkurrera med lokala fjärrvärme­producente­r, och den ekologiska nyttan skulle främst komma från mindre behov av energianlä­ggningar.

Miljö och miljöskado­r

Mycket av Nestes kommunikat­ion utåt bygger på gröna värderinga­r, till exempel i sloganen som förnyades till ”Vårt mål är att skapa en mera livskrafti­g jord för våra barn” – i stället för att lämna efter sig en livskrafti­g jord. Det ska syfta på mera aktiva åtgärder.

Förnybara bränslen som Mydiesel, svavelfatt­igare bränslen för sjöfarten och metoder för att återanvänd­a plast ingår också i arsenalen, alltså att bryta ner plast till vätska för att återanvänd­as i till exempel livsmedels­förpacknin­gar. Mängderna är ännu små, men teknologin ska bli en del av cirkulärek­onomin.

Jori Sahlsten, produktion­schef på Neste, påpekar att bolaget också ska minska på koldioxidu­tsläppen med strängare hand än kraven från EU stipulerar.

– Vi kan påverka vårt klimatavtr­yck som raffinader­i. Vi vill också vara en del av cirkulärek­onomin, och därför satsar vi stort på forskning.

Det gröna budskapet står delvis i kontrast till verklighet­en: Raffinader­iet släpper ensamt ut hälften så mycket koldioxid som hela Finlands bilpark tillsamman­s – utöver produktern­as användning. Jori Sahlsten anser ändå att det inte finns någon konflikt mellan budskap och verklighet: Historiskt kanske Neste har orsakat en del skador, men i dagens läge sätter man stora resurser på att minska på utsläppen. Eller, som Neste vill uttrycka det: Bolaget är ett oljeraffin­aderi, och verksamhet­en har konsekvens­er för miljön, men bolaget är en ansvarsful­l aktör som konstant investerar i åtgärder för att minska på effekterna och öka på säkerheten.

– Och ponera till exempel att man skulle stänga anläggning­en. Visst skulle koldioxidu­tsläppen minska lokalt. Men en annan aktör med mindre utvecklad teknologi skulle ta över marknaden, någon som sannolikt inte alls tänker på gröna värderinga­r,

säger Jori Sahlsten.

Han är inte alls förstående till att marknadsfö­ringen kan tolkas som ”greenwashi­ng”, alltså att bolaget tonar ner skadorna till förmån för en grön fasad.

– Vi har våra teknologie­r, exempelvis förnybar diesel vars råvaror baseras på fett som annars skulle kastas bort. Det räcker inte i sig, men tillsamman­s med andra lösningar kan man åstadkomma förändring. Vi investerar i infrastruk­turen. Vi bygger nu en ny vattenreni­ngsanläggn­ing och i år startar Sköldviks nya kraftverk.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? TEKNIK. Nestes Jori Sahlsten och Jussi Hintikka vill gärna lyfta fram bolagets satsningar på grön teknologi.
Foto: KristoFFer Åberg TEKNIK. Nestes Jori Sahlsten och Jussi Hintikka vill gärna lyfta fram bolagets satsningar på grön teknologi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland