Östnyland

Hög avfallsavg­ift för stuga på holme

Alla sommarbosa­tta måste betala avfallsavg­ift, också om pensionen är liten och avfallsmän­gderna minimala. Det är dyrare att vara ansluten till Rosk’n Rolls insamlings­punkt än att ha eget sopkärl, något som är omöjligt att välja för den som har sin stuga p

- STInA Jäderholm stina.jaderholm@ksfmedia.fi

En dam på 82 år bor sommartid, ungefär fyra månader om året, ute på en liten holme i en stuga utan el utanför Emsalö.

För det nöjet betalar hon fastighets­skatt till staden, en avfallshan­teringsavg­ift till Rosk’n Roll och en vägavgift till väglaget.

– Borgå stad har en hög fastighets­skatt för fritidsbos­täder och tillsamman­s med avfallsavg­iften blir det en summa som motsvarar min pension för en månad, säger damen som vill vara anonym.

– Jag förstår inte varför jag måste betala en så hög avfallsavg­ift när jag producerar så små mängder avfall. En del av papperet använder jag som tände i brasan, och allt bioavfall går i den egna komposten. När jag kommer i land brukar jag ha med mig två små påsar med blandavfal­l och några mjölkkarto­nger.

En del av avfallet, som problemavf­all, tar hon med sig hem till sin lägenhet i annan kommun och lägger det i rätt insamlings­kärl där.

Avfallsavg­iften hon betalar ligger på över 70 euro per år.

– Det är en stor summa för den som har små inkomster, speciellt som jag inte anser att jag får någon service för pengarna, säger damen. Vägavgifte­n på 60 euro betalar jag gärna för jag tycker att vägen är välskött.

– Jag är säkert inte ensam om att uppleva att avfallsavg­iften är alltför hög. Vi är många med små pensioner som konsumerar så litet att våra avfallsmän­gder är mycket blygsamma.

Ingen blir befriad

På avfallsbol­aget Rosk’n Roll svarar serviceche­f Tuija Klaus att avfallshan­teringen för fritidsbos­atta kan ordnas på flera olika sätt, men befrielse från avgiften kan inte beviljas.

– Lagstiftni­ngen tillåter inte befrielse från avfallsser­vicen. Avfallsnäm­nden kan, om man ansöker om det, besluta om avvikelser från avfallsbes­tämmelsern­a på bestämd tid, till exempel angående avfallskär­lets tömningsin­tervall och avbrott i avfallshan­teringen.

– Befrielser från avfallshan­teringen har inte beviljats på vårt område eftersom det inte är möjligt.

Alternativ­en för fritidsbos­atta är ett eget avfallskär­l, att ansluta sig till ett väglags eller en småbåtsham­ns gemensamma avfallskär­l, ifall ett sådant finns, och dessutom kan man vara ansluten som användare av Rosk’n Rolls insamlings­punkter för blandavfal­l.

– I östra Nyland finns nästan 10 000 fritidsbos­täder, säger Klaus. 6 000 av dem har ett eget eller gemensamt avfallskär­l och 4 000 använder blandavfal­lspunkter.

– Det finns också 760 fasta bostäder som använder blandavfal­lspunktser­vicen.

Tre alternativ

Avgifterna beror på vilken lösning man väljer.

Om man har ett eget avfallskär­l vid sin fritidsbos­tad bestäms avgiften efter kärlets storlek och tömningsin­tervallen.

– Miniminivå för sommarstug­or är en till fyra tömningar per säsong, säger Tuija Klaus. Normalt är en tömning per månad och en tömning

per säsong om stugan används bara under en månads tid.

Säsongavgi­ften, en till fyra tömningar, om man har ett kärl på 240 liter, varierar enligt kommun från 24,20 euro till 26,39 euro. Alla följande tömningar debiteras enligt normaltaxa.

De flesta fritidshus i vår region har fem till sex tömningar per år.

Ett gemensamt avfallskär­l kan delas av allt mellan två och femtio fritidsbos­atta och kostnadern­a delas på samma sätt.

Om man som damen i exemplet bor på en holme kan man inte satsa på ett eget avfallskär­l men kanske nog på ett gemensamt, om ett sådant finns till exempel i anslutning till bryggan på fastlandet.

Det tredje alternativ­et används av många. När man är ansluten som användare av Rosk’n Rolls insamlings­punkter för blandavfal­l är priset för en fritidsfas­tighet 5,93 euro per månad, totalt 71,16 euro per år.

Avfall får inte korsa gränser

Avgifterna kan upplevas som orättvisa när man i en stuga på fastlandet, där avfallsbil­en kommer fram, kan klara sig med att betala 24 till 26 euro medan den som i brist på annat måste ansluta sig som användare av de gemensamma insamlings­punkterna måste betala över 70 euro per säsong.

– Om avfallsbil­en kan komma fram är det billigare för kunden, säger Tuija Klaus. Men de kunder som är med i blandavfal­lspunktser­vicen betalar de kostnader som gäller för sommarperi­oden, 1.5-30.9. Av tekniska orsaker är avgiften delad i tolv månader.

– Blandavfal­lspunktens service är dyrare än att tömma enskilda avfallskär­l.

Ännu en detalj som många säkert inte känner till.

– Lagen säger att avfallet skall hanteras i den kommunen där det produceras. Det betyder att man inte kan flytta avfallet från sommarstug­an till hemkommune­n, säger Tuija Klaus.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? DYRA PÅSAR. En sommarbosa­tt som betalar för att få använda Rosk’n Rolls insamlings­punkter har en betydligt större avgift än den som har eget avfallskär­l, trots att avfallsmän­gderna är små.
Foto: KristoFFer Åberg DYRA PÅSAR. En sommarbosa­tt som betalar för att få använda Rosk’n Rolls insamlings­punkter har en betydligt större avgift än den som har eget avfallskär­l, trots att avfallsmän­gderna är små.
 ??  ?? KuRt toRSell. RiKARD linDStRöm.
KuRt toRSell. RiKARD linDStRöm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland