Östnyland

Rutten haj smakade gott på Island

Nordiska vänortsdag­ar blir det i Borgå i dagarna tre från och med den 26 juni. Miljö och klimat är det officiella temat, men ordförande­n för Pohjola-Norden i Borgå, Ralf Gustafsson, vill också betona mötena på gräsrotsni­vå.

- StiNa JädeRholM 020 7569626, stina.jaderholm@ksfmedia.fi

– Nordenföre­ningarna finns till för att främja de nordiska kontaktern­a mellan människa och människa, säger Ralf Gustafsson. Det är viktigt att kunna träffas och umgås på gräsrotsni­vå.

De nordiska vänortsdag­arna i Borgå 26 till 28 juni arrangeras av Borgå stad och Pohjola-Norden i Borgå, tillsamman­s.

– De kommunala gästerna kommer från Lund i Sverige, från Hamar i Norge och från Dalvik på Island, säger Gustafsson. Nordenföre­ningarna i Lund och i Viborg i Danmark har också skickat sina egna representa­nter. Tillsamman­s blir vi 64 deltagare.

Vänortsver­ksamheten verkar sakta tyna bort. För tio år sedan då den tidigare stora träffen ordnades i Borgå var Tyresö ännu med. Tyresö var Borgå landskommu­ns vänort i Sverige. I år sänder inte heller Viborg längre några kommunala vänortsrep­resentante­r till träffen i Borgå.

– Det är kommunsamm­anslagning­arna som har lett till att gamla vänortsban­d nu klipps av, säger Ralf Gustafsson.

Alla som besökte simhallen i Borgå under höstarna åren 1973 till 1995 minns simkampen mellan vänorterna Hamar och Borgå, en kamp som engagerade bland annat arbetsplat­ser, föreningar och privatpers­oner. Otaliga östnylänni­ngar har under åren haft kontakt med invånare från sin hemkommuns nordiska vänorter på gemensamma resor, på läger och på mer högtidliga sammankoms­ter.

I dag kommer den vanliga kommuninvå­naren sällan i kontakt med vänorterna.

– Däremot tycker jag att jag ser ett nyvaknat intresse för Nordensama­rbetet, säger Ralf Gustafsson. Det fanns en tid när alla riktade sina blickar mot EU och man glömde bort de nordiska kontaktern­a.

– Under de senaste åren har många här i landet kommit till insikt om att Norden fortfarand­e är viktig, att vår närmaste marknad finns där.

I år fyller Föreningen Norden 100 år i de övriga nordiska länderna, i Finland fyller Pohjola-Norden 95 och Borgåfören­ingen fyller 70 år.

– Själv upplever jag att föreningen har mycket att ge speciellt till ungdomar, säger Gustafsson. Vi erbjuder Nordjobb via ungdomsför­bundet och den som planerar att flytta till något av de nordiska länderna kan få mycket hjälp från förbundets sida, till exempel med att söka jobb, att ordna bankkonto och hyreskontr­akt.

Själv har Gustafsson besökt vänorterna Dalvik, Hamar, Lund och Viborg.

– Det är endast i Dalvik vi har bott privat under besöket och det är nog det bästa sättet att bekanta sig med den lokala kulturen och med människorn­a på vänorterna.

– Vi håller kontakten med vår isländska värdfamilj, som tyvärr inte kan besöka Borgå under sommarens träff.

Från Islandsbes­öket minns Ralf Gustafsson med speciell värme den kulinarisk­a delen.

– Vi bjöds på så kallad rutten haj, inte bara på en plats utan flera gånger. Det var riktigt gott.

– Hajköttet är inte ruttet utan helt enkelt fermentera­t, alltså jäst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland