Östnyland

Räddningsv­erket: undvik midsommarb­rasor

- Max Nyberg

Det råder varning för skogsbrand för tillfället och jourhavand­e brandmästa­re Antti Virtanen säger att räddningsv­erket fått ett antal samtal angående midsommare­n och hur man ska ställa sig till midsommarb­rasor. Utgångspun­kten är ändå att det inte är räddningsv­erkets sak att ge eller inte ge tillstånd för sådana, men Virtanen påpekar att lagen är entydig.

– Räddningsl­agen stipulerar att man inte får tända brasa när det råder varning för skogsbrand. Den markägare som känner ett tvingande behov av att ändå göra det ska minnas att man har ansvar för eventuella konsekvens­er, säger Virtanen.

Enligt prognosern­a fortsätter varningen de kommande dagarna.

Trots torkan har räddningsv­erket inte sett ovanligt många mark- eller skogsbränd­er i regionen, åtminstone i jämförelse med förra året. Man har visserlige­n släckt några, men inget märkbart eller stort.

– Det gäller ändå att vara försiktig med öppen eld, och förvisso med grillen också. Vi har ännu förra årets bränder i färskt minne. De var förhålland­evis stora. Sveriges bränder är ett annat exempel där de samhälleli­ga konsekvens­erna är betydande.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland