Östnyland

Den ruttna taxireform­ens renovering

-

För några år sedan drev Regeringen Sipiläs trafikmini­ster Anne Berner igenom en taxireform med buller och bång. Prissättni­ngen befriades, jourtvånge­t upphörde, det blev lättare att få nya lov och normerna angående bilarna avvecklade­s. Vad blev slutresult­atet? Priserna steg, tillgängli­gheten blev sämre och serviceniv­ån försämrade­s. Till all lycka har man nu, i takt med att makten skiftat, beslutat att åtgärda iallafall en del av problemen.

Det sades att taxireform­en skulle sänka priserna, men med facit på hand kan vi lätt konstatera att tji fick vi. Enligt Statistikc­entralen har priserna i hela landet ökat med 7 procent och i Nyland med 14 procent. Grovt betyder detta att en resa mellan Borgå och Helsingfor­s har blivit cirka 10-15 euro dyrare. Summan är stor för många låginkomst­tagare, bland annat för åldersrika som åker till Mejlans sjukhus för vård.

Ett större problem än priset är tillgängli­gheten. Att tillgängli­gheten enligt lag baserar sig på efterfråga­n och behov, fungerar säkert bra i centrum av Helsingfor­s, men inte på andra orter. I Borgå bor över 50 000 invånare och ändå är det nästan omöjligt att under vardagskvä­llar och i rusningsti­d få en taxi. Det är ingen överraskni­ng att vi nästan dagligen hör historier om åldringar på landsbygde­n som i timmar väntar på att få en ledig taxi för att kunna ta sig till läkare eller till butiken. Så får det inte vara, läget är ohållbart.

När man nu korrigerar taxireform­en är det viktigast att ta fasta på speciellt förbättrin­gen av tillgängli­gheten och på öppenheten i prissättni­ngen. Man måste hitta en lösning som garanterar tillräckli­g service även utanför Helsingfor­s. Samtidigt måste man göra upp om en sådan prissättni­ng som tryggar företagare­ns levebröd, men som hindrar både kaotiska prishöjnin­gar och rån av ovetande turister.

Reformen har inte heller varit helt problemfri för taxiföreta­garen. En befrielse av mängden taxibilar har delvis lätt till att antalet chaufförer, speciellt under rusningsti­d, har ökat medan kundernas antal inte har gjort det. Då står vi lätt inför en situation där företagare­ns inkomst minskar och att det inte längre är lönsamt att företaga. Under den gamla lagstiftni­ngens tid var läget mer stabilt och mer förutsägba­rt.

Då man drev igenom reformen, körde den marknadsli­berala ideologin över invånarnas behov. I alla lägen är det inte rätt att raserar alla normer, iallafall inte om vi vill garantera rätt till service runtom i hela Finland. Nu behöver vi med raska tag en renovering av taxireform­en. En renovering som återinför användaren­s förtroende, som förbättrar tillgängli­gheten och som garanterar taxiföreta­garen en trygg och förutsägba­r verksamhet­smiljö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland