Östnyland

Borgås budget har positiva förtecken, men det finns skäl till försiktigh­et

Vid en första anblick ser Borgå stads ekonomi bra ut, men skenet bedrar. Samfundssk­atterna har varit extremt stora under några år och det har täckt andra minus. Fullmäktig­es ordförande Mikaela Nylander konstatera­r ändå att det går bättre för Borgå än för

- JannIka LIndén 020 756 9627, jannika.linden@ksfmedia.fi

Efter flera omröstning­ar klubbade stadsfullm­äktige i Borgå igenom budgeten för nästa år och ekonomipla­nen för de följande tre åren. Fullmäktig­es ordförande Mikaela Nylander, SFP, beskriver årets budgetmang­ling som rätt odramatisk. Med vissa preciserin­gar föll besluten enligt förslag. Fullmäktig­e röstade fjorton gånger under mötet i onsdags.

Ett av förslagen som ledde till omröstning var att Borgå anställer en fjärde uppsökande ungdomsarb­etare och på så sätt minskar risken för att unga blir utslagna. För tjänsten skulle man reservera 40 000 euro i budgeten. Staden kan få statsstöd för en sådan anställnin­g. Förslaget föll efter en mycket jämn omröstning med rösterna 26-25.

– Det var en livlig debatt för och emot. Det finns stor möjlighet att få statsstöd för den tjänsten, men vi gick in för att först reda ut hur våra unga mår och bilda oss en helhetssyn så att vi kan prioritera rätt. Är det en ungdomsarb­etare som behövs, eller en psykolog? Utredninge­n ska göras före sista juni nästa år, och då hinner ärendet med i nästa års budget, säger Nylander.

Det byggs konditions­trappor i Kokon. Fullmäktig­e dubblade den föreslagna summan på 100 000 euro och reserverad­e 200000 euro för trapporna.

– Det visade sig att vi hade fått bara halva trappan för 100 000 euro. När man bygger en sådan trappa måste man göra den tillräckli­gt bred och vara noga med vilket material man väljer. Det krävs också en hel del markarbete för att trappan ska kunna byggas, kommentera­r Nylander.

Relativt bra

I Borgå är situatione­n ändå relativt god. Ekonomin är i balans, befolkning­en ökar och staden har stora inkomster från samfundssk­atten. Minus är att staden blivit allt mer skuldsatt under senare år och att utgifterna hela tiden ökar. I budgeten påpekas ändå att Borgås ekonomi håller på att försvagas och just nu verkar gå mot ett nollresult­at för i år. Enligt budgeten borde resultatet vara omkring 9 miljoner i överskott i år, men så blir det alltså inte.

Mikaela Nylander är inne på samma linje.

– Man ska inte tro att det går extremt bra för Borgå, vi är i precis samma sits som alla andra kommuner. Det som har räddat oss hittills är den exceptione­llt höga samfundssk­atten som Borgå fått, säger hon.

Samfundssk­atten beräknas vara omkring 32 miljoner euro 2020. I år var den nästan lika mycket.

– Samfundssk­atten brukar i snitt vara omkring 15 miljoner euro, så det här är exceptione­llt bra, säger Nylander.

Investerin­gar ger skuld

Borgå har investerat mycket under de senaste tio åren, och skuldbörda­n är stor.

– Vi har varit tvungna att investera, men det har lett till att vi småningom börjar ha skolorna i skick, och det är ovanligt bland kommunerna. Men vi måste vara jätteförsi­ktiga med vad vi investerar i under de närmaste åren, säger Nylander.

Investera ska man i alla fall. Borgå satsar på att växa, det är ett strategisk­t val.

– Vi vill vara en attraktiv stad, och då måste man se till så, det finns service. När man får fler invånare blir det också större inkomster.

Inkomstska­ttesatsen för år 2020 fastställd­es helt enligt förslaget till 19,75 procent. Det innebär att Borgåborna beskattas enligt samma procent som stått fast sedan 2015 då inkomstska­tten höjdes med 0,5 procentenh­eter. Också fastighets­skattesats­erna hålls kvar på samma nivå som tidigare. Den allmänna fastighets­skatten hålls på 1,3 procent, för stadigvara­nde bostadshus är det 0,50 procent och för övriga bostadshus 1,30 procent. Skattesats­en för kraftverk förblir 3,10 procent.

Om årets budgetförh­andling var odramatisk, så manar Nylander ändå till is i hatten.

– Ingen vet hur det ser ut nästa år, ingen. Vi måste vara beredda på att ekonomin kans svänga, och den kan svänga snabbt, det har vi sett förut.

 ?? Foto: ARKIV/ KRIstoFFeR ÅbeRg ??
Foto: ARKIV/ KRIstoFFeR ÅbeRg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland