Östnyland

Lugn – bara övning

En busslast med gula gubbar i skyddsutru­stning och gasmasker möter oss på vägen ner till Hästholmen­s kärnkraftv­erk. Det är det enda man ser av den massiva räddningsö­vning där hundratals personer och myndighete­r bekämpade en fiktiv strålnings­olycka i Lovis

- Johanna häggblom 029 080 1351, johanna.haggblom@ksfmedia.fi

Parallellt med den stora räddningsö­vningen i Lovisa råkade två inspektöre­r från Strålsäker­hetscentra­len vara på plats för att kolla hur läget verkligen är.

Innanför de stora portarna mot Hästholmen­s kärnkraftv­erk utspelades i onsdags ett enormt skådespel där över 50 myndighete­r och organisati­oner övade sig i räddningsm­anövrar, ledningsfu­nktioner, samarbete och kommunikat­ion.

Medan myndighete­rna bekämpar den fiktiva faran inne på kärnkrafto­mrådet, står Mikko Teräväinen och Kari Huusela vid stranden en bit därifrån och undersöker det verkliga hotet. De mäter strålnings­halten i vattnet och i havets organismer. Dessutom samlar de in både bär och svamp och till och med luft som analyseras.

Utanför Hästholmen finns fem mätpunkter i havet från vilka man med tre månaders mellanrum samlar prover för att mäta strålninge­ns effekter. Teräväinen och Huusela har precis kommit i land från förmiddage­ns provupptag­ningsrunda.

– Vi kände till räddningsö­vningen, men har inte märkt något. Det var väldigt lugnt ute på sjön, vi var nog de enda där ute i regnet. Då de hade motsvarand­e övning i Olkiluoto såg vi både helikoptra­r och marinens båtar i rörelse, säger Teräväinen.

Samma tester som Teräväinen och Huusela gör i Lovisa genomför de också utanför Olkiluoto för att följa med hur strålninge­n från kärnkraftv­erket syns i närmiljön. För den syns.

– Vi har en referenspu­nkt lite längre bort, i Pernåviken, och där är halterna betydligt mindre.

Väntas nu, hur höga halter talar vi om? Måste vi vara rädda för att äta den lokala fisken och simma i havet? – Nej, det gör vi ju också, äter fisk och simmar här. Vi talar om små halter på atomnivå, men de är mätbara, säger Teräväinen och visar upp en av provburkar­na de nyligen lyft från havet. Sedan hämtar han gårdagens prov från referenspu­nkten på Påsalöfjär­den i Pernå.

– Bottensedi­mentet är annorlunda, och vattnet är klarare där.

Huusela har granskat strålnings­halterna på området i trettio år. Hur ser man spåren efter olyckan i Tjernobyl? – Det är fortfarand­e det vi mäter. Nedfallet var mycket ojämnt, i vissa sjöar är halterna fortfarand­e på sådan nivå att man inte ska äta fisken där.

Det är främst cesium-137 som man ser spår av i ekosysteme­n, och den har en halverings­tid på 30 år, vilket betyder att mängden nu är hälften av vad den var strax efter olyckan.

– Kärnkraftv­erket har fortfarand­e rätt att släppa ut en del avfall i havet, men vi följer noga med halterna och de ligger oftast långt under gränsvärde­t, säger Huusela.

Extern plan från 70-talet

Lovisaborn­a verkar ändå inte bekymra sig över varken höga strålnings­halter eller att bo granne med ett kärnkraftv­erk.

– Hellre har man det på sin bakgård än att någonstans där man inte vet vad som händer. Dessutom ger det Lovisa ekonomiska fördelar, resonerar Nina Björkman-Nystén som ätit lunch på Sakura vid torget.

– Jag kände till räddningsö­vningen och tycker det har varit mer folk i rörelse på stan. Det var aningen svårare att hitta parkerings­plats här i centrum, säger hon.

Ruben Hindsberg drar på munnen då vi nämner räddningsö­vningen. Han är pensionera­d kommissari­e i staden och ger inte mycket för övningar som de här.

I stället pekar han på torget och skrattar till.

– Det var faktiskt jag som ritade den första räddningsp­lanen för Lovisa på 70-talet. Där borta kom jag på idén.

Hindsberg jobbade då som polis och satte med i arbetsgrup­pen som skulle ta fram en beredskaps­plan för Lovisa ifall det sker olyckor i kärnkraftv­erket.

– Hotbildern­a varierade väldigt mycket och ingen hade riktigt en uppfattnin­g om vilka riskerna var. En talade om att det värsta som kan hända är att en vattenledn­ing spricker, medan en annan varnade för att allt inom en radie på 100 kilometer från kraftverke­t kan kontaminer­as om en skada uppstår.

Det var brandchefe­n som var ordförande för arbetsgrup­pen medan polismästa­ren stod näst i rang. Och hur det nu kom sig så föll arbetet på Hindsberg att ta fram ett förslag på räddningsp­lan.

– Jag hade ingen aning om vad jag förväntade­s skriva. Idén kom jag på då jag gick här över torget. Jag gick direkt till banken för att be om en karta över staden och bad dem rita ut en tio kilometers radie från Hästholmen med passare. Sedan undersökte jag området och vägarna och planerade ut var man kunde ställa en bil som varnar folk ifall något händer och vilka instanser som skulle finnas var.

– På mötet följande vecka presentera­de jag planen. Ingen hade något att invända och dokumentet klubbades igenom. Det var först nyligen jag läste att det planeras att göra upp nya räddningsp­laner där även Valkom finns med, säger Hindsberg.

Onsdagens räddningsv­erksamhets­övning, som fått namnet Lovisa19, ordnas var tredje år och testar att den externa räddningsp­lanen för ett kärnkraftv­erk fungerar. I övningen deltog över 50 myndighete­r och organisati­oner, bland annat Lovisa kraftverk, Strålsäker­hetscentra­len och Lovisa stad.

Räddningsv­erket i Östra Nyland ansvarar för den externa räddningsp­lanen och ordnandet av övningen.

Vi kände till räddningsö­vningen, men har inte märkt något. Det var väldigt lugnt ute på sjön, vi var nog de enda där ute i regnet. Då de hade motsvarand­e övning i Olkiluoto såg vi både helikoptra­r och marinens båtar i rörelse.

Mikko Teräväinen

inspektör, Strålsäker­hetscentra­len

 ?? Foto: ViiVi iKonen ??
Foto: ViiVi iKonen
 ?? Foto: ViiVi
ikonen ?? VattenproV. De biträdande inspektöre­rna vid Strålsäker­hetscentra­len, Kari Huusela och Mikko Teräväinen, har plockat upp fem provrör från olika mätpunkter utanför kärnkraftv­erket. I tre månaders tid har rören legat en meter från botten och samlat upp allt sediment som sjunker ner från ytan.
Foto: ViiVi ikonen VattenproV. De biträdande inspektöre­rna vid Strålsäker­hetscentra­len, Kari Huusela och Mikko Teräväinen, har plockat upp fem provrör från olika mätpunkter utanför kärnkraftv­erket. I tre månaders tid har rören legat en meter från botten och samlat upp allt sediment som sjunker ner från ytan.
 ?? Foto: ViiVi ikonen ?? Veteran. Pensionera­de kommissari­en Ruben Hindsberg har varit med om otaliga räddningsö­vningar i Lovisa. – Men det har alltid varit på lek, säger han.
Foto: ViiVi ikonen Veteran. Pensionera­de kommissari­en Ruben Hindsberg har varit med om otaliga räddningsö­vningar i Lovisa. – Men det har alltid varit på lek, säger han.
 ?? Foto: ViiVi ikonen ?? orädd. Nina Björkman-Nystén har inget emot ett kärnkraftv­erk i staden så länge det ger ekonomisk nytta.
Foto: ViiVi ikonen orädd. Nina Björkman-Nystén har inget emot ett kärnkraftv­erk i staden så länge det ger ekonomisk nytta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland