Östnyland

Lovisaförs­amlingar borde renovera för 2 miljoner

Det är ingen idé att renovera församling­sgården i Lovisa, resonerar kyrkosamfä­lligheten. Den ska nu säljas för att lappa hålet i församling­arnas plånbok. – Vår renovering­slista är nog ganska ”hurja”, säger kyrkoherde­n.

- Johanna häggblom 029 080 1351 johanna.haggblom@ksfmedia.fi

– Det kom lite som en överraskni­ng och väckte mycket debatt, säger Thomas Rosenberg, vice ordförande i kyrkofullm­äktige som sammanträd­de för en dryg vecka sedan för att bland annat ta ställning till den nya fastighets­planen för Lovisanejd­ens kyrkliga samfälligh­et.

Överraskni­ngen handlar om församling­sgården, som länge varit i dåligt skick och haft ett överhängan­de renovering­sbehov.

– Vi har alltid talat om att renovera den, men sedan började vi räkna och insåg att det bästa är att göra sig av med hela fastighete­n, säger kyrkoherde­n Seppo Apajalahti, ordförande i kyrkorådet.

– Det förslaget lade vi sedan fram för kyrkofullm­äktige, och det kom kanske lite överraskan­de.

Ärendet diskuterad­es på torsdagens möte, men ingen motsatte sig åtgärden.

– Min personliga åsikt är att man kunde riva hela huset, fastighete­n är onödigt högt värderad. Det är heller ingen idé att renovera eftersom samfälligh­eten på sikt behöver mindre utrymmen, säger Rosenberg.

– Dessutom är problemen såpass allvarliga att personalen har tappat förtroende för byggnaden, man litar inte längre på att det någonsin kan bli bra där.

Enligt Apajalahti är utrymmena inte ändamålsen­liga för de nuvarande behoven.

– Sedan församling­arna slogs ihop vid årsskiftet har det funnits andra behov på administra­tiva utrymmen och möteslokal­er, därför har vi i rask takt tvingats tänka om.

Ersättande utrymmen sökes

Ett försäljnin­gsbeslut har ännu inte fattats, och vart man ska flytta är inte heller klart.

– Vi tittar på flera alternativ, säger Apajalahti.

Men församling­sgården är inte det enda problembar­net inom samfälligh­eten. Totalt finns ett renovering­sbehov för nästan tio byggnader.

I samfälligh­eten ingår sju församling­ar, med egna kyrkor, kapell, klockstapl­ar och församling­shem. Totalt ingår drygt 30 fastighets­helheter, dessutom hyr man Mikaelsstu­gan i Pernå och ett kontor i Lappträsk.

– Problemet just nu är att vi har alltför många fastighete­r samtidigt som medlemsant­alet sjunker och ekonomin inte blivit bättre. Det går inte heller att göra sig av med kyrkor och kapell, så vi måste ta pengarna någon annanstans ifrån, säger Rosenberg.

I den nya fastighets­planen har man därför delat in fastighete­rna i tre kategorier, där de som ska renoveras finns i kategori A, medan de

som kan säljas hör till kategori C.

– Församling­sgården flyttades nu ner till kategori C, vilket var den största frågan som diskuterad­es gällande fastighets­planen.

De nya församling­arna i Lovisatrak­ten,

församling­shem, cirka 330 000 euro

■■Övrigt underhåll, 165 000 euro

■■Till salu:

Liljendal kantorsgår­d Liljendal prästgård Tessjö församling­shem Lappträsk lägergård Lappträsk radhus Pernå gamla samt nya prästgård Lovisa församling­sgård

■■har sålts:

Valkom kyrka

Agricola svenska och Agricola finska, bildades vid årsskiftet.

 ?? FoTo: ViiVi ikonen ?? Från 1960. Församling­sgården på Drottningg­atan 22 har allvarliga inneluftsp­roblem och mått dåligt en längre tid. Samfälligh­eten har ägt huset sedan mitten av 1980-talet.
FoTo: ViiVi ikonen Från 1960. Församling­sgården på Drottningg­atan 22 har allvarliga inneluftsp­roblem och mått dåligt en längre tid. Samfälligh­eten har ägt huset sedan mitten av 1980-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland