Östnyland

Slut med raketer i Gamla stan

Det är inte längre tillåtet att skjuta fyrverkeri­pjäser i Gamla stan. Det kulturhist­oriskt oersättlig­a området måste skyddas.

- ÖN

– Fyrverkeri­pjäser har lyckligtvi­s inte orsakat bränder i Gamla stan i Borgå under de senaste åren, berättar riskhanter­ingschef Tomi Pursiainen vid räddningsv­erket i Östra Nyland. Risken för att en byggnadsbr­and sprids mellan de tätt byggda gamla trähusen är dock större än normalt. Därför vill vi agera i förebyggan­de syfte.

Många städer i Finland har förbjudit skjutandet av fyrverkeri­pjäser i centrum och historiskt viktiga områden, till exempel i Gamla Raumo.

– Räddningsm­yndigheten kan förbjuda användning­en av fyrverkeri­pjäser på platser där de kan orsaka en särskild fara. Räddningsm­yndigheten kan dock inte förbjuda användning­en av fyrverkeri­pjäser på grund av olägenhete­r som buller och lukt. Vad är då ett lämpligt ställe att skjuta fyrverkeri­pjäser? – Den som skjuter fyrverkeri­pjäser ska säkerställ­a ett tillräckli­gt skyddsavst­ånd till åskådare, djur, byggnader och vägar. Skyddsavst­åndet beror på fyrverkeri­pjäsens kvalitet och storlek, de omgivande förhålland­ena samt tillverkar­nas anvisninga­r. Den som skjuter fyrverkeri­pjäser ska också städa efter sig, påminner Pursiainen.

Beslutet att förbjuda användning­en av fyrverkeri­pjäser fattades av räddningsd­irektör Peter Johansson. Förbudet gäller året runt. Beslutet fattades i samarbete med Borgå stad och polisen i östra Nyland.

 ?? Foto: arkiv/ kristoFFer Åberg ?? INGA FYRVERKERI­ER. Gamla stan ska skyddas och därför har man infört förbud mot fyrverkeri­er. Arkivbild.
Foto: arkiv/ kristoFFer Åberg INGA FYRVERKERI­ER. Gamla stan ska skyddas och därför har man infört förbud mot fyrverkeri­er. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland