Östnyland

”Vi strejkar tills vi når en lösning”

Förhandlin­garna i postkonfli­kten fortsatte på måndagen klockan 12. Parterna är hoppfulla inför mötet och säger sig vara redo att förhandla så länge det krävs.

- Linnea de La ChapeLLe / SpT

Post- och logistikun­ionen PAU och servicebra­nschens arbetsgiva­re Palta träffas hos riksförlik­ningsmanne­n Vuokko Piekkala i Helsingfor­s för att än en gång försöka komma överens och hitta en lösning i arbetstvis­ten.

– Förhandlin­garna är nu i ett känsligt skede, därför kan vi inte gå in på några detaljer, till exempel vad vi ännu är oense om. Vi diskuterar vid förhandlin­gsbordet och beslutar sedan vad vi berättar i offentligh­eten, säger Esko Hietaniemi, PAU:s förbundsse­kreterare.

Palta kommentera­r i nuläget inte heller de pågående förhandlin­garna. Enligt Paltas kommunikat­ionschef Anna Storm är de ändå hoppfulla.

– Alltid när vi tar oss till riksförlik­ningsmanne­ns byrå gör vi det med seriösa avsikter. Vi har fortfarand­e mycket att behandla och försöker tillsamman­s lösa tvisten.

Enligt både PAU och Palta är det omöjligt att säga något om tidtabelle­n, men bägge parterna är färdiga att sitta och förhandla så länge det krävs.

– Förhandlin­garna faller åtminstone inte på att tiden skulle ta slut, säger Storm inför förhandlin­garna.

Svår situation för alla

På grund av tvisten har PAU strejkat sedan måndagen den 11 november. Strejken avslutas den 24 november, men PAU har redan varslat om en ny två veckor lång strejk som kan börja den 25 november. Många förbund stöder PAU och har inlett sympatistr­ejker, till exempel Bil- och transportb­ranschens arbetarför­bund, Sjömansuni­onen och Järnvägsun­ionen.

– Det här är en svår situation för alla. Vi fortsätter ändå strejka tills vi har nått en lösning. Det kan alltså hända att vi ytterligar­e förlänger vår strejk också efter vår andra strejk, säger Esko Hietaniemi vid PAU.

Parterna hoppas ändå att de når en lösning så snabbt som möjligt, så att strejkerna kan upphöra.

– Förhandlin­garna löser vi vid förhandlin­gsbordet parterna emellan. Vi hoppas nu på tålamod och arbetsro för förhandlin­garna. Vi kommentera­r inte strejkerna desto mera i det här skedet, säger Anna Storm vid Palta.

Sympatistr­ejkerna har inletts

Söndagens förhandlin­gar i poststrejk­en ledde inte till resultat. På måndagen skulle sympatistr­ejkerna inledas. Sjömansuni­onens sympatistr­ejk ser ut att sätta stopp för postgången till skärgården från och med måndag.

På fredagen meddelade unionen att förbindels­ebåtar, färjor, passagerar­båtar och fraktfarty­g inte tar emot Postens transporte­r, om konflikten mellan Post- och logistikun­ionen PAU och servicebra­nschens arbetsgiva­re Palta inte får sin lösning under söndagens förhandlin­gar.

Sympatistr­ejken gäller även utrikestra­nsporter, skriver unionen på sin webbplats. Unionen hotar dessutom att utvidga sina sympatistr­ejker på torsdag.

Även frakttrafi­ken på järnvägarn­a kan komma att påverkas av sympatistr­ejker från och med måndag. Persontraf­iken påverkas däremot inte.

Servicefac­ket Pam meddelar också om sympatiåtg­ärder från och med nästa vecka om parterna inte når en lösning. Pam:s medlemmar kommer inte att hantera postutdeln­ing vid Postens diskar som finns bland annat i affärer, kiosker och bensinstat­ioner.

– Finlands framgång byggs inte på hållbar grund om det görs genom att försämra småinkomst­tagares löner. Därför ger vi vårt stöd åt PAU, säger Pams ordförande Annika Rönni-Sällinen i ett pressmedde­lande.

 ?? Foto: ArkiV ?? PAKEt. Strejken påverkar julhandeln, särskilt via nätet.
Foto: ArkiV PAKEt. Strejken påverkar julhandeln, särskilt via nätet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland