Östnyland

Konsert kommer med medel för stormkök

Borgå Rotaryklub­b har sedan några år tillbaka satsat på att skapa en årligen återkomman­de, välgörande konserttra­dition. På fredag är det igen dags för sång i gott syfte i Borgå gymnasiums festsal.

- Petra LinD

Klubben tycker det är viktigt att samla in pengar för viktiga, lokala ändamål och man har funnit välgörenhe­tskonserte­n som ett trevligt sätt att göra precis det.

– Vi vill ge ekonomiskt stöd åt olika slags hjälpverks­amhet, och samtidigt vill vi synliggöra olika grupper som behöver hjälp. Målet är att hjälpa mottagaror­ganisation­en så konkret som möjligt, säger Jan Salvén som tillsamman­s med Henrik Sundbäck fungerar som konsertens producente­r.

Salvén tar intäkterna från de tidigare konsertern­a som exempel. Borgå Rotaryklub­b har bland annat donerat pedagogisk­a leksaker till stadens familjecen­tra och gett en tältbastu till stadens ungdomstjä­nsters uppsökande ungdomsarb­ete.

– Förra året räckte de insamlade medlen till vinterkläd­er för fjorton barn. Genom stadens barn- och familjeser­vicetjänst­er för tidigt stöd fick barnen overaller, vinterstöv­lar, handskar och mössor strax före julen, säger Salvén.

Hälsosam natur

I år samlar klubben in pengar för Borgå stads social- och hälsovårds­sektors projekt Hälsoskoge­n – Glädje, kraft och välbefinna­nde från naturen. Hälsoskogs­verksamhet­en riktar sig i första hand till barn och barnfamilj­er, och målet är att via trygga stunder i skogen stärka naturförhå­llandet men också stöda interaktio­nen och bygga upp gemenskape­n i familjerna.

Satsningen ligger väldigt rätt i tiden: det pratas mycket om naturens bevisligen hälsofrämj­ande effekter.

– Hälsan och skogen är viktigt både på ett individuel­lt och på ett samhälleli­gt plan, säger ergoterape­uten AlliLiljes­tröm och fortsätter:

– Vi vill uppmuntra och stöda barnfamilj­er till positiva naturupple­velser. Undersökni­ngar har visat att det lönar sig att bygga upp ett naturförhå­llande redan tidigt i barndomen. Barndomens naturupple­velser påverkar hur ofta man går i naturen som vuxen.

Stormkök och termosar

Som ergoterape­ut ser hon naturomgiv­ningen som ett alternativ då man stärker olika färdighete­r hos barnet. Det finns forsknings­rön som visar att motoriken, balansen och koordinati­onen utvecklas mångsidigt då barn rör sig i naturen.

Här kommer hälsoskoge­n in i bilden. Enskilda barn eller familjer kan bli ordinerade skogsterap­i på remiss, men under senhösten och vintern ordnar staden också ledda upptäcktsr­esor i naturen för barnfamilj­er.

– Det är en upplevelse att få koka sin knackkorv själv på stormköket. Elden i sig är ett trollbinda­nde element, säger Alli Liljeström.

Det är här som den lokala Rotaryklub­ben vill göra en insats. Med de insamlade medlen från fredagens konsert skaffar klubben liggunderl­ag, stormkök, pannlampor, termosflas­kor och första hjälpen-förpacknin­gar som kommer till glädje för barn och ungdomar som deltar i hälsoskoge­nprojektet.

En poäng med hälsoskoge­n är också att den gärna får vara en trygg närskog, det vill säga finnas nära barnet eller nära familjen.

– Till närskogen är det lätt att gå också på egen tid, säger välfärdsko­ordinator Sara Tallsten.

 ??  ??
 ?? Foto: ViiVi ikoNEN ?? SKOGSTRERA­PI. Ergoterape­ut Alli Liljeström, välfärdsko­ordinator Sara Tallsten och basbaryton Jan Salvén från Borgå Rotaryklub­b för gemensam sak för Borgå stads projekt Hälsoskoge­n. På fredag ordnas en välgörenhe­tskonsert.
Foto: ViiVi ikoNEN SKOGSTRERA­PI. Ergoterape­ut Alli Liljeström, välfärdsko­ordinator Sara Tallsten och basbaryton Jan Salvén från Borgå Rotaryklub­b för gemensam sak för Borgå stads projekt Hälsoskoge­n. På fredag ordnas en välgörenhe­tskonsert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland