Östnyland

Tamkatter lockades i fällor

Är det rätt att fånga familjekat­ter med hjälp av fällor? Den frågan ställs i Äppelgårde­n.

- Tora MaTThEiszE­n 040 5473 517 tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Katter får i princip gå fria även i tätorter, men ägarna har skyldighet att övervaka dem så att de inte besöker förbjudna platser, som lekplatser för barn, badstrände­r eller sandlådor. Ägaren kan bötfällas om katten exempelvis gör sina bestyr på fel ställen. I princip är övervaknin­gen ändå omöjlig om djuret inte hålls kopplat, i bur eller inomhus.

Kattägarna måste också se till att djuren inte rör sig på farliga områden. Det finns flera olika lagar och förordning­ar som ställer krav på utevistels­en och tolkningen kan vara besvärlig. På många håll efterlyses tydligare skrivninga­r.

Vad hände?

Då en av kattägarna i Äppelgårde­n flyttade till det relativt nya bostadsomr­ådet för cirka två år sedan försvann familjens fina, vita katt plötsligt och kom aldrig tillbaka.

– Då visste jag inte att det finns katthus där man kan höra sig för. Jag kunde inte heller i mina vildaste fantasier tro att hemmakatte­r får fångas på det här sättet. Det är först nyligen jag fått veta att den lokala djurskydds­föreningen lånat ut kattfällor också tidigare och jag antar att vår gamla katt lockades in i en fälla och fördes till katthuset för att senare placeras i ett nytt hem. Vi sörjde vår katt i långa tider, den var en familjemed­lem.

När hon fick höra om att fällor igen är utplacerad­e blev hon rädd och har hållit sin nya katt inomhus.

– Den är ändå van att också få röra sig utomhus och att plötsligt vara tvungen att låsa in den känns hemskt. Katter njuter av att vara ute i naturen, de är inte djur som ska vara i bur.

Denna kattägare vill inte ståta med sitt namn i media eftersom hon är rädd för att någon katthatare på området slår till mot den nya katten.

En annan familj i Äppelbacke­n har redan i två repriser tvingats lösa ut sin katt från katthuset dit den förts efter att först ha hamnat i en fälla. Det senaste besöket kostade familjen 20 euro.

Också Anne Johansson Padilla bor i Äppelgårde­n. Familjen har två katter.

– Det här har nog gått för långt. Nog förstår jag att alla människor inte gillar katter, men är de faktiskt så farliga att de måste fångas in och föras till ett katthus? Här är det ju inte heller fråga om förvildade katter, alla har ett hem.

En del fått informatio­n

Varken hon eller de andra ÖN talat med har fått meddelande om kattfällor­na, men informatio­nslappar har nog lagts i vissa postlådor på området.

– Folk har sedan pratat med varandra.

I en Facebookgr­upp för Äppelgårde­ns invånare har kattproble­met diskuterat­s ganska mycket under den senaste tiden och det är speciellt de som störs av katterna som uttalar sig. Vissa katter sägs tränga sig in i hus, ha sönder galler på gårdar, smutsa ned och annat otrevligt. En riktigt arg husägare hotar med att göra handskar av en viss katt om den uppenbarar sig på gården på nytt.

Påpekas bör att det är förbjudet att göra katter illa. Men husägare har rätt att fånga katter som kommer in på gården. Djuren ska sedan lämnas tillbaka till ägaren eller föras till katthuset.

De två områden i Borgå där det för tillfället förekommer mest problem med lösa katter är Äppelgårde­n och Huktis. Det säger Jaana Juvonen, som är sekreterar­e för styrelsen vid Borgånejde­ns djurskydds­förening.

– Befolkning­en i Äppelgårde­n har ökat och också allt fler katter bor på området. En stor del av dem vistas också utomhus och ställer ibland till med problem.

Då och då kontaktar privatpers­oner djurskydds­föreningen för att fråga vad som kan göras.

– Man har enligt lag rätt att fånga in katter på sin egen gård, förklarar Juvonen och tillägger att om fällorna är utlånade av föreningen är det också den som sköter om processen. Att ta livet av katterna är däremot förbjudet.

En fälla

I det färska fallet Äppelgårde­n är det en enda husägare som lånat en fälla. På de informatio­nslappar som en del invånare i området hittat i sina postlådor står det ändå att djurskydds­föreningen börjat fånga katter i omgivninge­n och många tror att det handlar om många fällor på olika ställen.

– Det finns bara en fälla, men visst är det korrekt att kalla projektet vårt, säger Juvonen.

Föreningen brukar i första hand låna ut en fälla för en vecka, men i det aktuella fallet förlängdes tiden. Jaana Juvonen säger att en katt fångades den här gången.

Hon konstatera­r att alla fånga

sekreterar­e för styrelsen vid borgånejde­ns djurskydds­förening.

de katter förs till katthuset i Tolkis. Om ägaren inte hittas inom 15 dagar får de ett nytt hem.

– Är en familjekat­t plötsligt försvunnen lönar det sig att kontakta oss. Vi informerar dessutom om upphittade katter på Facebook och i allmänhet hittas ägaren ganska snabbt.

Att återfå en katt som redan omhänderta­gits lyckas inte utan ersättning. Katthuset debiterar 10 euro per dygn för de två första dagarna.

– Därefter sätts det på 5 euro för varje fortsatt vardag ända fram till 80 euro.

Huskatter har enligt Juvonen väldigt sällan mikrochips. Då sådana förekommer hittas ägaren direkt. Väldigt ofta är katterna inte heller steriliser­ade eller kastrerade, vilket hon tycker att är synd.

– Är de opererade hålls de bättre hemma och förökar sig inte heller.

Förvildade katter är ju också ett problem på många håll.

Den katt som gick i fällan i Äppelgårde­n var ändå både opererad och försedd med mikrochips.

Ta hänsyn

Även om djurskydds­föreningen nu plockat bort fällan från Äppelgårde­n hoppas Jaana Juvonen att kattägarna i framtiden tar mera hänsyn till sina grannar så att katterna inte orsakar skada. Föreningen påminner också om att den som låter sina kelgrisar springa fritt utsätter dem för många faror, exempelvis för gnagargift.

– Om katten inte omedelbart får vård efter att ha fått i sig gift dör den på ett smärtsamt sätt. Den här hösten har det resan rapportera­ts om över hundra fall.

Finlands djurskydds­förbund (SEY) rekommende­rar att katten endast går ut i en inhägnad eller att man rastar den i sele. Om den får gå fritt, skall den vara steriliser­ad eller kastrerad och området skall vara tryggt.

Kommissari­e Altti Pirinen vid polisinrät­tningen i Östra Nyland medger att lagen är komplicera­d, det finns ingen lag som direkt förbjuder att katter går lösa i tätorter.

Med tanke på helheten rekommende­rar han ändå kattägarna att hålla koll på sina fyrbenta vänner och inte låta dem röra sig utanför den egna tomten.

Jaana Juvonen Är en familjekat­t plötsligt försvunnen lönar det sig att kontakta oss. Vi informerar dessutom om upphittade katter på Facebook och i allmänhet hittas ägaren ganska snabbt. Jag kunde inte heller i mina vildaste fantasier tro att hemmakatte­r får fångas på det här sättet.

 ??  ?? ÄLSKAD OCH HATAD. Äppelgårde­ns katter delar åsikterna bland invånarna.
ÄLSKAD OCH HATAD. Äppelgårde­ns katter delar åsikterna bland invånarna.
 ?? Foto: KristoFFer Åberg
Foto: ViiVi iKonen ?? VÄXANDE OMRÅDE. I och med att Äppelgårde­n får fler invånare, ökar också antalet familjekat­ter.
Foto: KristoFFer Åberg Foto: ViiVi iKonen VÄXANDE OMRÅDE. I och med att Äppelgårde­n får fler invånare, ökar också antalet familjekat­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland