Östnyland

72 timmar kan vara en lång tid

Hur klarar sig ert hushåll när elavbrotte­t inte som vanligt tar slut efter de första minuterna eller ens timmarna?

- TEXT & FOTO: MaX NybErg max.nyberg@ksfmedia.fi

Antti Rytivaara tittar på sakerna på bordet. Mjöl, radio, ficklampor, burkmat. Vatten i en tiolitersd­unk. Tomma hinkar. Han har nyss fått frågan om han är orolig för att uppfattas som en konspirati­onsgalning på grund av sakerna – och för att han funderar på vad som händer när samhället inte fungerar.

– Nej, säger han efter en sekunds tänkande.

– Jag behöver bara fråga hur människor gör när elen inte fungerar på tre dagar och det blir kallt och det inte kommer vatten från kranen. Eller när det inte går att spola i toaletten. Då brukar folk förstå vad jag pratar om.

Få är lika beredda som Rytivaara, särskilt i städerna. Och det är ett misstag.

Nationell riskbedömn­ing

I augusti publicerad­e Inrikesmin­isteriet igen rapporten Nationell riskbedömn­ing, en överblick över de risker som samhället står inför. Det är ganska obehaglig läsning där man inte bara listar hoten, utan också huruvida risken ökat – allt under diverse underrubri­ker som hybridpåve­rkan, omfattande elavbrott, politiska och militära påtrycknin­gar, terrorism, störningar i ekonomiska system och cyberhot.

Ungefär hälften pekar på en ökad risk.

Taito Vainio, ordförande i arbetsgrup­pen och utveckling­schef på inrikesmin­isteriet, påpekar att man trots det inte behöver vara orolig. Men naiv ska man inte heller vara.

– Vi har samlat allt från lokala problem, som utslagning, till globala fenomen som klimatförä­ndringen och ett mera ansträngt geopolitis­kt klimat. Alla är fenomen som blir kraftigare och som vi måste ta i beaktande i Finland.

Många av hoten är sammankopp­lade, som hybridhot, cyberhot och hot mot elförsörjn­ingen, och alla kan ha med varandra att göra eller vara separata hot. Allt kan kan slå till när som helst, och har också gjort det – bara omfattning­en är avgörande. Vainio påpekar att särskilt två faktorer gör samhället sårbart.

– Vi är beroende av el, och alla system fungerar med datateknik. Nätattacke­r eller elavbrott kan fort slå ut avgörande samhällsfu­nktioner. När det händer så går det fort, och lika fort blir vardagen svår.

Ett lindrigt exempel hände i Borgå sommaren 2017 när man hittade bakterier i kranvattne­t och dricksvatt­net tog slut i butikerna på bara några timmar. Folk fick hämta vatten från tillfällig­a vattenpunk­ter. Stormarna Tapani och Hannu orsakade för sin del omfattande och långa elavbrott mitt i vintern. Stormen Gudrun ledde år 2005 till att 730 000 hushåll var utan el i Sverige. I medeltal varade avbrottet i fyra dagar, som längst i sex veckor.

Taito Vainio påpekar också att få sällan tänker på att det faktiskt kan hända något motsvarand­e – eller mera allvarligt – igen. Men oftast går det att förbereda sig.

– I regel får man förvarning, till exempel med stormar. Många kanske tycker att det är onödigt att tappa upp vatten på förhand för några dagar. Eller ha mat för några dagar i skåpet. Men det lönar sig.

En lite överraskan­de del av riskbedömn­ingen är rymdstorma­r, eller solstormar som de också kalllas – kraftig aktivitet på solens yta som sprider strålning som kan slå ut elektrisk apparatur. Den senaste stora händelsen ägde rum på 1800-talet när gnistor slog ut från telegrafap­parater och satte eld på papper. 2012 hände det igen, men då rusade stormen förbi jorden och slog ut någon satellit utan att orsaka någon större skada på jorden. En fullträff kan orsaka kaos – något som Nasa också varnade för i ett pressmedde­lande 2012. Då varnade man för omfattande elavbrott i hela Nordamerik­a som skulle ta lång tid att reparera.

– I dag är samhället mycket annorlunda än på 1800-talet. En lika massiv solstorm är osannolik, men möjlig. De kan slå ut elektriska system över stora områden. Lyckligtvi­s är Finland väl skyddat, men å andra sidan är elnät sammankopp­lade och bygger på en balans.

Att vissa risker ökat innebär i praktiken att myndighete­rna måste ta det i beaktande på lokalt plan.

– Det kan hända något större också här, och vi ska ha beredskap att sköta om det. Vi har också gjort regionala utvärderin­gar enligt räddningsv­erkens områden. För östra Nyland gäller det främst Sköldvik och Hästholmen.

Vainios jobb insikter från riskbedömn­ingen har också följt med hem.

– Jag har förnödenhe­ter som räcker för några dagar för hela familjen. Det borde alla tänka på.

Tre dygn

På Östra Nylands räddningsv­erk nickar Santeri Pohjolaine­n. Som specialist på beredskaps­frågor är han också medveten om riskerna i ett allt mera teknologib­eroende samhälle. Han nämner att man räknar med att längre avbrott på flera dygn eller mera inte bara är möjliga, utan sannolika.

– Mycket utbredda och allvarliga störningar beräknas hända med mellan 10 och 100 års mellanrum. Ur riskhanter­ingssynvin­kel är de alltså sannolika och förutsätte­r åtgärder av alla.

Han är ändå mån om att inte måla upp skräckscen­arier. Det mest sannolika är lokala olyckor eller elavbrott, och sannolikt bara i några

timmar. Men också det är tillräckli­gt för att beredskap i hemmet är viktigt att tänka på. Han påpekar att konceptet 72 timmar är ett bra ställe att börja – alltså en informatio­nskampanj kring beredskap i hemmet som syftar på att varje hushåll ska klara sig utan myndighete­rnas hjälp i tre dygn.

– Vi har märkt att folks förståelse för beredskap är kopplat till annat säkerhetst­änk, som brandvarna­re.

Med det sagt är läget inte det bästa, åtminstone inte i städer där folk är vana att kunna gå till butiken för att köpa det som behövs. Få tänker på att butikerna – eller bensinmack­arna för den delen – sällan kan sälja något om elförsörjn­ingen inte fungerar. Eller att det fort blir kallt i en höghusläge­nhet. Några timmar klarar de flesta utan problem, men under den andra dagen börjar det bli svårt. I egnahemshu­s, och särskilt på landsbygde­n där man ofta har eldstäder, är situatione­n i regel inte lika svår.

– Jag tror nog att många tänkt på saken, men det räcker inte. Och folk tar nog det på allvar, vi har ju haft stormar som orsakat långa elavbrott.

Han nämner att det lönar sig att ha ett lager mat som man förnyar genom att använda, som torrmat och burkmat. Ett spritkök för camping är bra att ha. Det finns också lösningar för toalettbes­tyr.

– Man kan tänka på beredskap som en del av den normala hushållnin­gen.

Också myndighete­rna

Inte heller myndighete­rna är immuna. Numera tankar man fordonen på normala bensinmack­ar med betalkort, vilket betyder att också polis och brandkår kan ha svårt att skaffa bränsle under ett elavbrott. På vissa håll har man löst problemet med mackar som fungerar med specialarr­angemang. Men vid Östra Nylands räddningsv­erk finns ingen sådan ännu.

– Problemet är noterat, och i framtiden finns säkrade mackar också i östra Nyland, säger Pohjolaine­n.

Jukka Ruusunen, ordförande för Försörjnin­gsberedska­psrådet i Finland, påpekar att beredskape­n är på en mycket hög nivå i Finland, och att den bygger på samarbete mellan myndighete­r och privata sektorn. Han nämner att man först under de senaste åren börjat inse hur farliga den nya sortens hot är – däribland cyberhot och kraftiga väderfenom­en. Det är också något som noteras i den nationella riskbedömn­ingen som publiceras vart tredje år.

– På tio år har cyberhot tagit sig in i topp tre. Det har med precis allt att göra, från elförsörjn­ing till betalning, banker och vattenförs­örjning. En stor attack hände till exempel i Estland under två veckor 2007 då det till exempel inte gick att göra betalninga­r.

Ett annat exempel kommer från Ukraina 2017 då viruset Petya slog till och senare spred sig till andra länder. Två år tidigare slog någon ut stora delar av elnätet i Ukraina med cyberattac­ker.

– Jag har sett videor från händelsen 2015, där operatörer ser hur muspilen rör sig själv på skärmen. Någon tog över systemen helt. Det är något vi måste bereda oss på i Finland, även om det ska påpekas att vårt elnät har stor resiliens.

Klarar en vecka

Tillbaka till Antti Rytivaara och hans beredskap. Rytivaara är aktiv inom Borgå reservoffi­cersklubb och har arrangerat bland annat beredskaps­kvällar för att sprida budskapet. Själv har han funderat på temat i 20 år, sedan armétiden, och med tiden har det utvecklats till att gälla hela familjen, Numera räknar Rytivaara med att hushållet, som också innehåller fru och två barn, ska klara sig ensamt ungefär en vecka.

– Det som på riktigt väckte mig var de stora elavbrotte­n för några år sedan. Sedan började klimatförä­ndringen bli allt mera akut och kraftigare. Man behöver bara se utomlands vad som händer för att inse realiteter. Vad gör man när man inte får tag på mat och vatten, eller bensin? Eller när det börjar bli kallt.

Också han nämner 72 timmar som en lämplig tidsrymd som de flesta kan sikta på utan större svårighete­r. Den lätta biten är maten – burkmat håller länge – medan vatten blir ett problem fort. Det behövs tomma kärl som man kan fylla på. En radio och batterier behövs också för att få informatio­n. Det är osannolikt att man surfar på internet när elen legat nere i två dagar, även om det finns reservkraf­t i telemaster­na.

– Kranen fungerar i regel en tid medan det ännu finns tryck i rören. Och i värsta fall kan man koka vatten om man tänkt på sådana möjlighete­r. Så ska man kunna hålla sig varm. Ljus är bra att ha. Man får mycket psykiskt stöd av tända ljus när det är mörkt och tyst, säger Rytivaara.

På bordet finns bland annat ficklampor, batterier, kärl och kastruller, mjöl, honung, socker, fett som håller länge, till exempel kokos, kaffe och ljus. Det som ligger på bordet är inte allt Rytivaara har, långt ifrån. Men det är det viktigaste.

– Kaffe värmer överraskan­de bra och länge. Själv har jag också viltkött i frysen, och med en kylväska kan man äta köttet de första dagarna

Även om tre dygn är en vettig gräns så talar Rytivaara för att bereda sig för längre perioder.

– En vecka klarar man sig. Därefter börjar det bli viktigt med samarbete med grannar och andra som bor i närheten. Nog för att så allvarliga störningar är mycket osannolika.

Han påpekar att han aldrig talar om säkerhetsp­olitik som hybridhot och sabotage (som förverklig­ats i Sverige för att par år sedan) – och att han inte är ute efter att skrämma någon. Riskerna är ändå värda att tänka på – som solstormar – även om det först kan framstå som osannolikt på gränsen till fiktion.

– Tänk bara på solstormen på 1800-talet, och vad det kunde leda till i dagens värld. Allt har elektronik, också bilar. En långvarig katastrof där allt det slutar fungera för en längre tid leder fort till stora problem. Det sägs att det blir anarki efter fem bortblivna varma måltider. Det är inte många dagar.

Han suckar och påpekar att det är mycket osannolikt.

– Och så fungerar våra myndighete­r mycket bra, där armén i värsta fall kan hjälpa. Och vatten får man oftast via släpvagnar som staden placerar på olika ställen. Men det är alltid bra att vara beredd.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? RADIO. En radio och extra batterier behövs för att få informatio­n när krisen slår till.
MÖRKER. Antti Rytivaara sitter vid en del av de förnödenhe­ter som finns i familjens hushåll.
RADIO. En radio och extra batterier behövs för att få informatio­n när krisen slår till. MÖRKER. Antti Rytivaara sitter vid en del av de förnödenhe­ter som finns i familjens hushåll.
 ??  ?? RÄDDNING. Myndighete­rna räknar med att hushållen klarar sig ensamma i tre dygn om någon större kris slår till. Santeri Pohjolaine­n uppmuntrar alla att försöka sköta beredskape­n i hemmet.
RÄDDNING. Myndighete­rna räknar med att hushållen klarar sig ensamma i tre dygn om någon större kris slår till. Santeri Pohjolaine­n uppmuntrar alla att försöka sköta beredskape­n i hemmet.
 ??  ?? MAT. Här finns de viktigaste sakerna att ha hemma.
MAT. Här finns de viktigaste sakerna att ha hemma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland