Östnyland

Vill du spela teater på Lurens? Nu startar pjäsjobbet med en första träff

Svenskfinl­ands showigaste stjärnor tar ett långt farväl av sin publik. Starten för Forks avskedstur­né gick på Svenska Teatern i fredags och Östnylands recensent Mikael Grönroos gillade det han såg. Ta chansen medan tid är, lyder hans tips.

- MikaEL Grönroos kultur@ostnyland.fi

Fork. Chapter 1: The End.

Första delena av a cappellagr­uppen Forks avskedstur­né.

På scenen: Solisterna Anna Asunta, Mia Hafrén, Jonte Romsten och Kasper Ramström.

Ljudplaner­are: Grégory Maisse. Premiär på Svenska Teatern den 15.11, visas fram till 30.4. Turnerar i Svenskfinl­and under våren, sista showen ges i Helsingfor­s ishall den 27.5.

I våras meddelande a cappella-gruppen Fork att den kommer att göra sitt sista gig i maj 2020. Gruppen bildades 1996 och de senaste femton åren har Fork varit en proffsgrup­p som turnérat jorden runt med sina rockiga och glammiga shower.

Avskedet från scenerna inleds med Chapter 1: The End, en helkvällsf­öreställni­ng som ges på Svenska teatern till valborgsmä­ssoafton nästa år. Mellan varven åker kvartetten på turné och ger föreställn­ingar bland annat i Konstfabri­ken i Borgå (28.2 och 29.2) och i bollhallen i Lovisa (25.4). Det sista framträdan­det gör Fork den 27.5 i Helsingfor­s ishall.

Flera höjdpunkte­r

Turnédatum­en lönar sig att lägga på minnet om man inte vill ta en sväng till Svenska teatern, kvartetten Anna Asunta, Mia Hafrén, Jonte

Ramsten och Kasper Ramström är väl värda att uppleva live, så länge det ännu är möjligt. Och har man inte upplevt någon av gruppens tidigare shower så kan det vara på sin plats att ta den sista chansen.

Avslutning­sföreställ­ningen innehåller ingenting revolution­erande nytt men nog en del höjdpunkte­r och överraskni­ngar. Till höjdpunkte­rna hör Higway to hell med Anna

Asunta som solist och Mia Hafrén med sina fantastisk­a gitarrimit­ationer. Hela showen inleds med Hafrén som solist i Still alive, en tidig höjdpunkt medan Jonte Ramsten imponerar med både röstresurs­er, musikalite­t och showmanshi­p i flera av låtarna.

Kasper Ramström som agerar rytmsektio­n i Fork, får också några solonummer som han framför med bravur.

Ljudtopp

En avgörande betydelse för hur Fork låter har deras ljudplaner­are och mixare Grégory Maisse. Så till den grad att man kanske borde kalla Fork en kvintett i stället för kvartett.

Det är en maffig show Maisse och de fyra sångarna bjuder på men bitvis känns musicerand­et ändå en aning ojämnt. Om det beror på att man inte har hunnit slipa tillräckli­gt på låtarna till premiären eller på svårighets­graden i arrangeman­gen må förbli osagt.

Hur som helst kompensera­s små rytmiska osäkerhete­r och några smärre problem med intonation­en, av helheten, som dessutom är mycket proffsigt ljussatt och scenografe­rad. Kostymerna med sitt västerntem­a är också en fullträff och var och en av sångarna har ekiperats och stajlats på ett sätt som framhäver deras olika personligh­eter på scen.

Showen bjuder också på en del mellansnac­k där medlemmarn­a turvis vädrar sina framtidspl­aner, men faktiskt också på en överraskni­ng som förhöjer den musikalisk­a upplevelse­n ytterligar­e.

 ?? FoTo: JuHA MuSTonen ?? DUELL. I fredags gick starten för a cappella-gruppen Forks avskedstur­né som rullar på fram till sommaren. På bilden ses Lovisabörd­iga Mia Hafrén (t.h.) och Anna Asunta i en västernins­pirerad sångduell.
FoTo: JuHA MuSTonen DUELL. I fredags gick starten för a cappella-gruppen Forks avskedstur­né som rullar på fram till sommaren. På bilden ses Lovisabörd­iga Mia Hafrén (t.h.) och Anna Asunta i en västernins­pirerad sångduell.
 ?? FoTo: JuHA MuSTonen ?? FEMMA? En avgörande betydelse för hur Anna Asunta, Mia Hafrén, Jonte Romsten (längst framme) och Kasper Ramström låter har deras ljudplaner­are och mixareGrég­ory Maisse. Så till den grad att man kanske borde kalla Fork en kvintett i stället för kvartett.
FoTo: JuHA MuSTonen FEMMA? En avgörande betydelse för hur Anna Asunta, Mia Hafrén, Jonte Romsten (längst framme) och Kasper Ramström låter har deras ljudplaner­are och mixareGrég­ory Maisse. Så till den grad att man kanske borde kalla Fork en kvintett i stället för kvartett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland