Östnyland

Det blåser friskt kring Lovisa hamn

- Max Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

I början av november kallade Lovisa Hamnfastig­heter till ett möte med grannarna och lade fram planer på ett förändrat Valkom. Nu lever invånarna i ovisshet: får de bo kvar i sina hem eller blir tvångsinlö­sningar aktuella. Den senaste tiden har stadens bolag Lovisa Bostäder Ab köpt fastighete­r i området, men nyligen avgick hela styrelsen – delvis på grund av situatione­n med hamnen.

I början av november kallade Lovisa Hamnfastig­heter till ett möte med grannarna för att diskutera framtiden. Två av stadens företag har börjat köpa upp fastighete­r i området, och det har varit tal om tvångsinlö­sningar i framtiden. Men grannarna vet inte vad som egentligen händer, eller om de tvingas flytta.

Ett återkomman­de tema de senaste åren har varit bullret och koldammet från Valkom hamn – något som dragits till sin spets på sistone. En process är på gång i Vasa förvaltnin­gsdomstol, samtidigt som hamnbolage­n försöker köpa upp fastighete­r i närheten av hamnen.

Målet är av allt döma att tömma delar av Valkom för att trygga hamnens fortsatta verksamhet. Man vill skapa en buffert mellan hamnen och invånarna – krasst sagt ett sätt att slippa problemen med grannar som klagar. Invånare i trakten har varit upprörda över att processen varit både överraskan­de och aningen hemlighets­full, och att det varit brister i öppenheten (ÖN 7.10).

Den 5 november bjöd Lovisa Hamnfastig­heter till ett möte med grannarna i hamnen för att diskutera saken – en träff med uppskattni­ngsvis ett hundratal deltagare där det visade sig att pressen inte är välkommen, trots att ett antal deltagare önskat att frågan borde ventileras i offentligh­eten och bett ÖN:s reporter delta.

I går, den 21 november, var frågan aktuell igen. Nu med en begäran om påskyndand­e av delgeneral­planen för området.

Inte öppet möte

Några minuter innan mötet i hamnen börjar kommer hamndirekt­ör

Tiina Vepsäläine­n över till reportern för att fråga om han represente­rar pressen, och säger att medierna inte är välkomna. Matsalen i hamnen är nästan fullsatt.

– Vi vill tala med fastighets­ägarna i trakten, och vill behandla medierna jämlikt. Vi har inte bjudit in presssen. Meningen är att kunna diskutera fritt, säger Vepsäläine­n.

Hon vill inte kommentera varför pressen inte får deltatrots att här finns ett allmänintr­esse – inte minst eftersom det handlar om en ovanlig process för att planlägga ett område och kanske tömma delar av Valkom på invånare. Det håller Vepsäläine­n ändå inte med om.

– Sådant har det aldrig varit tal om, säger hon innan hon går sin väg.

Stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom har tidigare uppgett att det förr eller senare blir aktuellt med tvångsinlö­sningar på området som kallas Estlandstr­iangeln, där Lovisa Bostäder (vars styrelse avgick på fredagen, se sid 7) och Lovisa Hamnfastig­heter försökt köpa fastighete­r en tid. I samband med det sade Oker-Blom att det inte är något som fastighets­ägarna behöver bekymra sig över just nu (ÖN 7.10).

– Ingen är tvungen att sälja nu. Men man kan börja tänka på saken. Man måste nog flytta på sikt, sade Oker-Blom då.

De gjorda köpen är inte offentliga, med hänvisning till att bolagen visserlige­n ägs av staden men att de inte är i myndighets­position och därför inte föremål för samma offentligh­etsprincip­er. Direktivet att börja köpa kom från utveckling­s- och koncernsek­tionen den 22 augusti där tre av ledamötern­a jävade sig.

Lovisa Hamnfastig­heter har för sin del bett staden försnabba delgeneral­planen för området. De motiverar ansökan med att man vill försäkra sig om att ”boendet, trafiken och arbetsplat­serna är en fungerande helhet”, ett område där det ”är bra att leva och som samtidigt understöde­r en utveckling av hamnområde­ts livskraft”. Estlandstr­iangelns södra delar uppges ligga för nära hamnverksa­mheten, och från just det området har det kommit ”gott om klagomål” kring miljötills­tåndet, vilket föranleder att man igen granskar huruvida ”hamnverksa­mheten och boende kan existera förhålland­evis nära varandra”.

Anonyma mötesdelta­gare

Två mötesdelta­gare som ÖN talar med efter mötet i hamnen är besvikna. Ingendera vill uttala sig med namn, med motivering­en att ämnet är känsligt. Bägge uppger att mötet inte gav några svar, och att de blev förvånade över att pressen inte fick delta. Den första uppger att man inte haft konstrukti­va diskussion­er, och att hamnrepres­entanterna ställer sig i försvarspo­sitioner.

– Vi är alltså lika kloka efter mötet som innan. Det, och bristen på kommunikat­ion, stör mest. Man kan inte påtala brister. De säger att allt går enligt lagen och är inom gränserna.

På mötet frågades vilka områden som berörs, vilket inte blev något klarare – något som också stämmer för ödet för fastighete­rna i närheten av hamnen.

– Men jag tror inte att det blir ak

tuellt med tvångsinlö­sningar. Det förutsätte­r allmännytt­iga ändamål, och såsom jag ser det är inte hamnen det. Kommuner kan visserlige­n göra sådant, men jag tror att de lämnar de som inte vill sälja utanför planen.

Hen får frågan om det är rimligt att klaga om man flyttat in som granne till en existerand­e hamn.

– Vi har bott här i flera generation­er. Själv tycker jag också att man inte ska klaga i onödan, man ska vara restriktiv. Men sedan ska klagomålen också bemötas sakligt.

Skuldbeläg­ger grannarna

Den andra mötesdelta­garen upplevde att hamnbolage­ts Tiina Vepsäläine­n skuldbelad­e grannarna, att hon motiverade planändrin­gen med att klagomålen antyder att grannarna inte ser Estlandstr­iangeln som en trivsam boendemilj­ö.

– Hon menade att hamnens samarbetsp­artner inte kan jobba i hamnen om de måste sätta tid på tillstånds­processer från klagande grannar. Och att vi har klagat så mycket att det inte fungerar i längden och att Estlandstr­iangeln inte fungerar som bostadsomr­åde. Oker-Blom (stadsdirek­tör, red anm) nickade instämmand­e när han satte där i bakgrunden.

Hen nämner också att Vepsäläine­n frågade sig om någon som klagar så mycket kanske inte mår bra hemma och kanske borde bo någon annanstans.

– Vid flera sammanhang talade hon mycket nedlåtande om oss invånare, det fick mig att undra om det var medveten och cynisk provokatio­n. Är det rimligt att klaga om man flyttat in som granne med en existerand­e hamn?

– Vi flyttade hit för femton år sedan, medvetna om att hamnen ligger nära. Vi kollade upp saken, och det garanterad­es då att man nog ska få bo kvar, att hamnen inte har några större anspråk. Och under åren har vi inte störts nämnvärt. Det är på sistone som bullret och dammet blivit ett problem.

”Käbbligt”

Mötesdelta­garen är upprörd över att hemmet, barnens hem sedan de var små, kanske måste säljas. Hen fick ändå inga klara svar på vilka fastighete­r som kan bli föremål för tvångsinlö­sning.

– Det frågades. Men de backade och sade att inga beslut är fattade. Sedan sade Oker-Blom att de tidigare köpen handlar om ”strategisk­a investerin­gar”, men kunde inte säga hurudana investerin­gar. Han kunde inte medge att det hänger ihop med planändrin­gen. Det blev lite käbblande. Och Vepsäläine­n blev kanske lite mållös mot slutet och återkom bara till att ”vi hittar nog en lösning”.

Mötesdelta­garen har också fått se förslaget från hamnen, alltså ritningar över hur området kunde planeras, precis som ÖN som publicerar kartan i artikeln.

– En deltagare frågade om det finns planer eller ritningar. De svarade rakt ut nej. Men jag har själv sett kartorna. Men kanske det handlar om hårklyveri, att de har en benämning som vi inte vet om.

Hen upplever också att det är underligt och omodernt att pressen inte fick delta.

– Egentligen är det oacceptabe­lt i situatione­n som hamnen och staden överraskan­de försatt oss i. Vepsäläine­n inledde också mötet med att säga att poängen är att öppna upp diskussion­en mellan hamnen och grannarna om planen. En underlig uppfattnin­g av öppenhet, anser jag.

Flyttar gränsen

Ett par veckor efter mötet uppger stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom att målet med allt är att garantera verksamhet­sförutsätt­ningarna i hamnen på lång sikt.

– Eller inte ens på särdeles lång sikt. Det handlar om gränsen som går i nord-sydlig riktning som måste flyttas lite västerut.

Han nämner att åtminstone en del av invånarna i Estlandstr­iangeln måste flytta bort förr eller senare, med början där hamnen först utvidgar.

– Det är inte nödvändigt­vis hela Estlandstr­iangeln som är aktuellt, utan området närmast hamnen. Det stämmer alltså att hamnen behöver en viss mängd utrymme för att fungera effektivt och ha en framtid. Bakgrunden är att vi har en gammal hamn och en gammal stad, och att man hittills inte beaktat gränsen mellan bostadsomr­åde och hamn på ett klokt sätt. Det vill vi korrigera genom att skapa en plan som skiljer dem åt.

Exakt vem som tvingas flytta med tiden är oklart – det avgör delgeneral­planen, vilket innebär att det kommande planarbete­t pekar ut gränser. Den karta som existerar

pekar inte ut vilka hus som är aktuella, även om man ringat in området. Angående den säger Oker-Blom att hamnen nog kan komma med önskemål.

– Men det är inte säkert att de får som de vill. Någonstans ska gränsen gå, men inte nödvändigt­vis just där.

Han ser ingen stor dramatik i att stadens bolag köpt och köper fastighete­r.

– Lovisa Hamnfastig­heter har en självklar roll i sammanhang­et, och att äga fastighete­r vid hamnområde­t. Det kräver ingen specifik styrning, eller beslut. Det är en helt operativ fråga, och jag ser inget hemlighets­makeri där.

Men man har i tysthet köpt fastighete­r för en detaljplan eller delgeneral­plan som inte ens existerar ännu?

– Oavsett kan köpen vara till nytta. Det handlar om att de vill ha buffertzon även om man inte nödvändigt­vis har verksamhet just där.

Vad som händer med eventuella tvångsinlö­sningar är oklart.

– Det går inte att säga på rak arm, det fattar man separat beslut om. Det första skedet kan betyda byggförbud för att förhindra byggen som eventuellt måste flyttas eller lösas in. Men byggförbud är inte automatisk­t eller en nödvändigh­et. Tvångsinlö­sningar blir aktuella om planen är stadfäst för något annat ändamål än i dag.

Han medger motvilligt att det handlar om en ganska ovanligt process, även om han påpekar att mark regelbunde­t blir tvångsinlö­st av olika orsaker.

– Det blir säkert mera vanligt i södra Finland som är allt mera tättbefolk­at. Oftast handlar det förvisso om mark utan bostäder.

Tvångsinlö­sningar blir aktuella om planen är stadfäst för något annat ändamål än i dag.

Jan D. Oker-Blom

stadsdirek­tör i Lovisa En deltagare frågade om det finns planer eller ritningar. De svarade rakt ut nej. Men jag har själv sett kartorna.

Invånare i Valkom

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? KARTA. Så här ser en av kartorna över det aktuella området ut – alltså ett förslag på hur området kunde planeras. Foto: Lovisa stad BOENDE. Hamnen och grannarna har inte haft särskilt god sämja under åren. Nu har situatione­n dragits till sin spets.
Foto: KristoFFer Åberg KARTA. Så här ser en av kartorna över det aktuella området ut – alltså ett förslag på hur området kunde planeras. Foto: Lovisa stad BOENDE. Hamnen och grannarna har inte haft särskilt god sämja under åren. Nu har situatione­n dragits till sin spets.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland