Östnyland

Lovisa Bostäders hela styrelse avgick

Företaget Lovisa Bostäder, till 100 procent ägt av Lovisa stad, står utan styrelse. Hela styrelsen avgick den 15 november efter bara åtta månader. Ordförande­n talar om meningsski­ljaktighet­er med ägaren, stadsdirek­tören ser att styrelsen inte velat följa s

- JannIka LIndén jannika.linden@ksfmedia.fi

Styrelsen för Lovisa Bostäder Ab avgick 15 november. Det meddelades stadsstyre­lsen i Lovisa till kännedom på mötet i måndags.

– Det här var inte ett beslut som föddes under en kväll. Vi var alla i styrelsen av samma åsikt, vi kan inte fortsätta, säger tidigare ordförande­n Markku Paakkarine­n.

Paakkarine­n vill inte gå in på detaljerna kring varför styrelsen valde att säga upp sig.

– Vi har inte fått stöd av ägaren och vi har inte förutsättn­ingar att förverklig­a det som bolaget står för. Vi känner att vi inte har ägarens förtroende, säger han.

Lovisa Bostäder ägs helt av Lovisa stad.

Styrelsen som nu sade upp sig bestod av Paakkarine­n, Irene Malmberg,Sari Paljakka och invånarnas representa­nt Alvi Tähtinen. Styrelsent­illsattes som tjänsteman­nastyrelse i mars då den tidigare styrelsen avgick, även den på grund av meningsski­ljaktighet­er. Fastighets­skötseln för stadens fastighete­r överfördes på det nybildade bolaget Lovisa Fastighets­service och villkoren i avtalet ledde till styrelsens avgång. Lovisa Fastighets­service är ett dotterbola­g till Lovisa Bostäder, och ägs alltså i förlängnin­gen av staden.

Turerna bakom beslutet är många och ärendet känsligt, det är svårt att få någon att uttala sig. Paakkarine­n konstatera­r att ägaren har stora processer på gång, en av dem turerna kring Valkom hamn.

Ingen styrelse

Mikko Elosuo är verkställa­nde direktör både för Lovisa Bostäder och för Lovisa Fastighets­service.

– Just nu har vi ingen styrelse i Lovisa Bostäder. Nu måste vår ägare meddela vilka som sitter i den nya styrelsen, en sådan måste finnas i ett aktiebolag, säger Elosuo.

Han har förståelse för att styrelsen avgick.

– En styrelse kan inte fatta beslut som strider mot bolagets intressen. Dessutom är styrelsen juridiskt ansvarig för besluten, och då måste man omfatta dem, säger han lite kryptiskt.

Nu hoppas han på snabba ryck från ägarhåll, det vill säga att Lovisa stad snabbt utser en ny styrelse för sitt fastighets­bolag.

– Som vd har jag vissa befogenhet­er men det finns beslut som ska fattas som kräver en styrelse, säger han.

Strategin styr

Stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom represente­rar ägaren, Lovisa stad. Han säger att saken handlar om politik och finansieri­ng. Lovisa stad som ägare har en strategi som styr bland annat näringspol­itiken.

– Styrelsen upplevde eventuellt att de mål ägaren har innehåller många politiskt strategisk­a val, men det är inte helt renodlat att driva ett bolag som ägs av en stad, säger Oker-Blom.

Den stora frågan som fick styrelsen att kasta in handduken är enligt Oker-Blom ett hyreshus som planeras i samband med Bostadsmäs­san. Hyreshuset skulle byggas och administre­ras av Lovisa Bostäder medan ägaren, Lovisa stad står för finansieri­ngen – i efterhand.

– Lovisa Bostäder borde våga satsa och bolaget borde omfatta stadens strategi. Nu handlar det om det bostadsmäs­sobygge som staden ska finansiera. Jag ser att det är staden som tar risken och upplever inte att Lovisa Bostäder tar någon risk även om pengarna inte överförs till bolaget före byggstart, säger Oker-Blom.

Processen med att i rask takt göra upp en detaljplan för hamnområde­t i Valkom och de husköp som följer på förändring­arna där har också varit föremål för diskussion­er.

– I höstas fördes de sista av stadens hyresbostä­der över på aktiebolag­et Lovisa Bostäder, och det är logiskt att bostäder som kommer i kommunens ägo av någon orsak också överförs på Lovisa Bostäder, säger Oker-Blom.

Han talar om ett par småhusägar­e i Valkom som vill sälja. Husen kunde vara bra för Lovisa Bostäder att köpa.

– Lovisa Bostäders styrelse tyckte det var politik att staden köper dem.

Stämman avgör

På frågan om den tidigare styrelsen hade förtroende svarar Oker-Blom att styrelsen hade förtroende då den tillträdde i mars.

– Jag tillsatte en tjänsteman­nastyrelse för att bygga upp koncernstr­ukturen i Lovisa Bostäder. Det har de gjort, så man kan säga att de fullföljt sitt uppdrag.

Meningsski­llnaderna är enligt Oker-Blom en tolkningsf­råga.

– De tolkade det så att ett aktiebolag ska fungera specifikt med bolagets bästa nytta inför ögonen, och ville inte se till bredare intressen.

När Lovisa Bostäder får en ny styrelse kan inte stadsdirek­tören svara på nu, men det blir så fort som möjligt. Utveckling­s- och koncernsek­tionen, som har hand om ärendet, möts i december, och Oker-Blom hoppas att man kan tillsätta en ny styrelse då.

– Om det blir ett brådskande behov kan bolagsstäm­man tillsätta en interimsst­yrelse som sitter tills den ordinarie kan utses, säger han.

I en bolagsstäm­ma deltar ägarnas representa­nter. I och med att Lovisa stad är ensam ägare består bolagsstäm­man av stadens representa­nt, Jan D. Oker-Blom.

– Stämman är åtminstone enig, konstatera­r han.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland