Östnyland

Klienterna­s behov beaktas bättre när Sibbo lägger om hemvården

Från och med årsskiftet kommer de tre hemvårdste­amen i Sibbo att i högre grad organisera sitt arbete på egen hand. Målet är att bättre beakta klienterna­s individuel­la behov och att göra arbetsflöd­et smidigare.

- OSkAr SkOgBerg oskar.skogberg@ksfmedia.fi

Med den holländska Buurtzorg-modellen som förebild inledde man i Sibbo ett pilotproje­kt i början av 2018 för att utveckla hemvården i kommunen. Hemvårdsor­ganisation­en Buurtzorg har väckt internatio­nell uppmärksam­het genom att man med hjälp av självständ­iga team på 10–12 vårdare lyckas producera högklassig vård till relativt låga kostnader. I Sibbo arbetar tre hemvårdste­am och som en del av pilotproje­ktet har ett av dem arbetat med att tillämpa Buurtzorg-modellen.

Sibbos nuvarande hemvårdsle­dare Katja Suursalmi inledde sitt arbete i februari då pilotproje­ktet redan pågått i ungefär ett år.

– De erfarenhet­er vi har av pilotproje­ktet visar att Buurtzorg-modellen inte rakt av kan kopieras i Sibbo. Däremot kan vi utgå från den då vi försöker hitta nya sätt att jobba.

Beakta klienterna

Suursalmi säger att ledstjärna­n då man utvecklar arbetsmeto­derna är att klienterna ska kunna bo hemma med så hög livskvalit­et som möjligt. Men att övergå till en mindre hierarkisk struktur där hemvårdste­amen blir självstyra­nde kräver stora förändring­ar i tänkesätte­t.

– Det krävs förändring­ar i hur man bygger upp arbetsskif­ten och fördelar arbetsture­rna. Även systemet med egenvårdar­e och hur man garanterar vårdens kontinuite­t måste förändras när man övergår till självstyra­nde team.

Styrkan i det nya systemet är att hemvården bättre kan beakta klienterna­s och även vårdarnas individuel­la behov.

– Till exempel om en klient gillar att sova längre på morgonen kan arbetet läggas upp så att hemvården kommer på besök då det passar bäst för klienten. För hemvårdspe­rsonalen ger det nya arbetssätt­et större möjlighete­r att påverka sitt eget arbete.

Det nuvarande pilotproje­ktet avslutas vid årsskiftet och efter det ska alla tre hemvårdste­am i kommunen utvecklas i en mer självstyra­nde riktning.

Men större frihet för med sig större ansvar och att teamen förmår ta demokratis­ka beslut.

– Alla som ingår i ett självstyra­nde team måste vara införstådd­a med det nya sättet att jobba och förbinda sig vid det. Så det är ingen enkel process vi går in för vid årsskiftet. Tanken är ändå inte att alla förändring­arna införs med en gång. Och trots att två av teamen inte direkt varit med i pilotproje­ktet har de ändå varit involverad­e i utveckling­en.

Suursalmi säger att kommunikat­ionen är viktigare än någonsin i de självstyra­nde teamen.

– Man måste ha en öppen dialog och ha förtroende för varandra så att teamen kan ta beslut även under möten där alla medlemmar inte har möjlighet att vara på plats. På det viset kan man tillsamman­s få arbetet att fungera.

 ?? Foto: kristoFFer Åberg ?? BÄTTre UPPLÄGG. Med hjälp av systemet med självstyra­nde hemvårdste­am kan vårdarna bättre beakta klienterna­s behov och personalen får större möjlighete­r att påverka sitt arbete.
Foto: kristoFFer Åberg BÄTTre UPPLÄGG. Med hjälp av systemet med självstyra­nde hemvårdste­am kan vårdarna bättre beakta klienterna­s behov och personalen får större möjlighete­r att påverka sitt arbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland