Östnyland

Kesko säger ”kanske” till Citymarket vid ån

Kesko och Borgå stad jobbar nu hårt med att utreda hur man kan minimera riskerna för den underjordi­ska parkering som ska bära upp Citymarket­huset vid ån. Keskos regiondire­ktör Timo Heikkilä säger att utmaningen är enorm men kanske inte omöjlig.

- Tora MaTTheisze­n

Det ryktas om att Kesko önskar att staden tänker om i fråga om hybridhuse­t så att exempelvis kravet på hotell skrotas, men då ÖN ställer frågan till Timo Heikkilä skrattar han gott.

– Idealet vore ju att vi kunde bygga enbart en affär, då skulle tyngden på byggrunden lätta betydligt. Men stadsplane­n är som den är, vi kan ingenting göra åt den saken.

Kesko har kommit till att det finns stora risker med den underjordi­ska delen av bygget eftersom marken är väldigt mjuk. Nu utreds saken närmare för att bland annat kolla vad det kostar att bygga tillräckli­gt stabilt.

Viktiga fakta

Kedjan vill känna till alla fakta innan beslut om att köpa själva tomten fattas. Den ägs nu av Hartela som inte längre intressera­r sig för byggprojek­tet och vill sälja.

Enligt uppgifter från tillförlit­liga källor lyckades Hartela aldrig övertyga en hotelloper­atör om att ett hotell på denna plats verkligen bär sig och man tvivlar på att Kesko ska ha bättre tur. Hur som helst, förra Borgåfullm­äktige har fattat beslut om att utan hotell blir det inget bygge alls.

Enligt planerna ska hybridbygg­naden också bestå av bostäder.

Stadsplane­r och beslut kan förstås i teorin ändras. Stadsstyre­lsens ordförande Jaakko Jalonen (SDP) framhåller ändå att det nu är fråga om en så pass speciell sak, att fullmäktig­e i så fall måste besluta om saken.

– Staden kan inte bara börja justera planerna, det högsta beslutande organet måste ta ställning.

Biträdande stadsdirek­tör Fredrick von Schoultz framhåller att Kesko nog är medveten om stadens krav och agerar enligt dem.

– Vi förhandlar regelbunde­t, nästa möte är i december.

Enligt Timo Heikkilä torde man komma till något slags beslut om fortsättni­ngen i början av nästa år. I det här skedet går det att säga varken ja eller nej.

 ?? Foto: ViiVi ikonen ?? BYGGs, BYGGs inTe? Snart klarnar det om Kesko tar över byggansvar­et för hybridproj­ektet vid ån eller om planerna skrotas.
Foto: ViiVi ikonen BYGGs, BYGGs inTe? Snart klarnar det om Kesko tar över byggansvar­et för hybridproj­ektet vid ån eller om planerna skrotas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland