Östnyland

Akilles inleder guldjakten på bortaplan

Bandyligan kör i gång i kväll. För Akilles blev förra säsongens saldo en cuptitel men ingen FM-medalj. I förhandssn­acket hör Akilles till medaljkand­idaterna – men hur högt upp på pallen kan man kliva?

- Tommi WillBerg 029 080 1401 tommi.willberg@ksfmedia.fi

I kväll kör Bandyligan i gång med tio bekanta lag. De senaste åren har Kampparit, JPS, Veiterä och Akilles varit aktivast med att putsa medaljbord­et då säsongen tagit slut. Av dessa fyra är det bara Akilles som inte fått lyfta FM-bucklan mot vårvinterh­immeln.

Ska det bli Borgålaget­s tur det nya decenniet i ära? Ska man tro förhandssn­acket så är oddsen för en första ligatitel på 35 år rätt så låga.

Akilles chefsträna­re Jari Hyttinen tonar ner guldspekul­ationerna.

– Då jag själv inte var i Akilles var det många utomståend­e som hånade Akilles och tyckte att de utropade sig själv till mästare redan i augusti. Vi gör det inte i något skede. Om vi vinner säsongens sista match så kan vi utropas till mästare, säger Hyttinen och får en medhålland­e nickning av kapten Rasmus Kettunen.

Men en realistisk guldkandid­at är Akilles ändå.

– Då man tittar på spelarlist­an i Bandyligan så är det ganska lätt att säga vilka som borde vara topplag. I fjol snackade alla om att Veiterä (FMtvåa, cupsilver) är bäst men jag sade redan före säsongssta­rten att JPS vinner. Deras lag var det bästa då man kollade på spelarlist­an. I år är vi säkert bland de två-tre bästa. Men saker och ting kan hända under en säsong. Ska alla vara skadefria, blir det en flunsavåg vid ett dåligt tillfälle, ger domaren en straff eller inte, är väderförhå­llandena bra? säger Hyttinen.

Fokus på utveckling

Hyttinen beskriver säsongsupp­takten som lyckad. Två träningslä­ger i Sverige, gruppseger i finska cupen och överlag ett bra sus i laget. Kapten

Kettunen är nöjd med resultaten men poängterar också att grönvitt har mycket att göra med sitt spel för att laget har orsak att vara nöjda.

– Visst har det gått bra och att vi inte förlorat är ju kul. Men fokus ligger mer på grejer som vi kan förbättra på, vad som funkar och vad som inte gör det. Som spelare tänker man inte att vi är bra fast vi är obesegrade. Jag tycker inte att vi ens är nära den nivå som vi kunde vara på, säger Kettunen som stod för 6+2 poäng i cupgruppsp­elet.

Höga spelmässig­a ambitioner

Mångkunnig­a Hyttinen tog över som chefsträna­re efter förra säsongen då Akilles kom fyra i ligan och fick se en tre år lång medaljsvit knäckas. Chefsträna­ren efterlyser en aktiv, energisk och modig bandy. Han ser att han nu har ett sådant lag på benen som har potential att spela en riktigt tuff bandy som lever upp till den höga anspråksni­vå som Hyttinen har.

– Mitt bandytänk härstammar ganska mycket från Sverige där jag satsade på bandyn i sju år för fullt och spelade mitt livs bästa bandy. Vårt lag är tillräckli­gt bra för att jag för första gången på länge kan tänka mig att få förverklig­a sådan bandy som jag som tränare tycker att är idealisk, säger Hyttinen.

Om allt går vägen kan Akilles alltså vara en riktigt vidrig motståndar­e.

– För att förenkla det hela så vill jag att vi spelar så mycket som möjligt på motståndar­ens planhalva. Både anfalls- och försvarssp­elet. Det är det svåraste i fotboll också. Det är lätt att rulla boll i egen halva men jäkligt mycket svårare på motståndar­ens halva. Då måste man passa bollen in i motståndar­ens formation och också våga vara där inne, i stället för att glida runt på utsidan, berättar Hyttinen.

”Bra och systematis­k fysikträni­ng”

För att kunna spela på sättet som Hyttinen vill måste laget vara i fysiskt gott skick och förstå sina spelarroll­er. Under sommaren har fysikträni­ngen som vanligt varit i fokus och enligt kapten Kettunen har både anspråksni­vån och spelarnas arbetsmora­l varit bättre än förr.

– Fysikträni­ngen har varit bra och systematis­k. Det har hela tiden funnits en klar idé i stället för att bara göra saker för att man ska göra saker. Anspråksni­vån har stigit och spelarna är engagerade, säger Kettunen.

I fysikträni­ngen har Hyttinen haft före detta uthållighe­tslöparen Tommy Ekblom som sin höger hand.

– Vi har delat på ansvaret och litat på att den andra gör sitt jobb. Bandy är en väldigt krävande sport fysiskt. Om man inte är i tillräckli­gt bra kondition så kan man inte spela på det sättet jag vill att vi spelar, säger Hyttinen.

Akilles inleder ligasäsong­en i helgen med en ”road trip” i norr med bortamatch­er mot OLS och LRK Tornio. Lördagen den 30 november är det hemmapremi­är mot Botnia och ett datum som också kan ritas in i kalendern är den 3 januari då det är cupfinalda­gs i Villmanstr­and mot Veiterä.

 ??  ??
 ?? Foto: tommi Willberg ?? FAVORITER? Andreas Flincks Akilles är en av guldfavori­terna, viskas det i förhandssp­ekulatione­rna.
Foto: tommi Willberg FAVORITER? Andreas Flincks Akilles är en av guldfavori­terna, viskas det i förhandssp­ekulatione­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland