Östnyland

Se de tolv senaste luciabilde­rna i vårt fönster

Ett av de årliga uppdragen för Östnylands fotograf Kristoffer Åberg är att ta luciabilde­n, den bild på luciatrion som publiceras på luciadagen. Varje år är kompositio­nen unik, men gjord med respekt för traditione­n.

- Jannika Lindén jannika.linden@ksfmedia.fi

Fotografen Kristoffer Åberg tog sin första officiella bild på den östnyländs­ka luciatrion 2007. Efter det har han tagit bilden varje år, utom 2010 då Maarit Lehto hade uppdraget. Nu kan man se de tolv senaste luciafotog­rafierna i kronologis­k ordning i redaktione­ns skyltfönst­er, på Lundagatan 8.

Alla fotografie­rna föreställe­r luciatrion – tre vitklädda flickor med röda skärp och kransar i håret. Ändå är de olika och alla har sin egen stämning.

– Det finns ju vissa saker som begränsar upplägget, största faktorn är de levande ljusen i kronan, det går inte att hoppa och skutta så mycket med dem, konstatera­r Kristoffer Åberg.

Lucia har sällan levande ljus i håret under framträdan­dena på åldringshe­m och boenden, utan använder då en elektrisk ljuskrona. På luciafotot är det levande ljus som gäller – förutom en gång. Det var i fjol.

– Jag hade bestämt att vi skulle ta bilden i paviljonge­n i Kokon, men där var så blåsigt att vi måste ge oss, och använda de elektriska ljusen.

På bilden av luciatrion 2011 brann inte ljusen alls. Bilden prydde förstasida­n i tidningen och vann tävlingen om bästa sida i Tidningarn­as förbunds tävling. Bilden föreställe­r tärnorna Maija Pullinen och Sofie Törnblom som blåser ut ljusen i lucia Sofia Sigfrids krona.

– Bilden är tagen på Kulturhuse­t Grands scen som är helt svart. Det var meningen att vi skulle ta en traditione­ll bild av trion, men när luciapappa Kent Lang blåste ut ljusen i luciakrona­n såg det så bra ut att vi tog en ny bild när tärnorna släcker ljusen.

– Till och med under kontroller­ade former spelar slumpen in ibland, och då måste man ge den en chans, säger Åberg.

Förbereder sig Just nu pågår luciaröstn­ingen, och om några veckor får den nya trion posera för Kristoffer Åberg i sina vita skrudar. Var årets luciabild ska tas avslöjar han inte.

– Jag har vissa idéer, säger han hemlighets­fullt.

Krisoffer Åberg försöker planera och förbereda fotografer­ingar då det finns tid för det, vilket inte är särskilt ofta när man jobba på en nyhetstidn­ing.

– Jag är något av en grubblare. Fast om jag får förbereda mig för länge så blir det inte heller bra. Om man tänkt för mycket på hur man ska göra så blir man lätt låst vid det. Om det uppstår en situation som man kan ha nytta av så måste man kunna ändra sig, funderar han.

På fotografie­rna för en tidning, både digitalt och i pappersfor­m, gäller att bilden ska rimma med texten, och med den nyhetsvink­ling reportern valt. Kristoffer Åberg har den fördelen att han känner till alla steg på tidningen. När han våren 1999

blev färdig grafisk planerare började han jobba på Borgåblade­t som annonsgraf­iker.

– Sportredak­tör Kaj Sjöblom gick i deltidspen­sion och jag sökte jobbet som deltidsspo­rtreporter, och fick först ett halvt år jobb som annonsgraf­iker. Vid årsskiftet 2000 började jag som sportredak­tör Andreas

Sjöbloms medhjälpar­e, minns han.

Tävlingscy­klist

Uthållighe­tsidrott och speciellt cykling har alltid hört till hans intressen, och som yngre tävlingscy­klade han, så jobbet som sportrepor­ter passade honom som hand i handske. Till intressena hörde också fotografer­ing.

– När jag skrev sport fotografer­ade jag också och märkte att jag gillade det allt mer. Jag har alltid varit intressera­d av det visuella.

Efter nästan tre år på sportredak­tionen började Kristoffer på Västra Nylands folkhögsko­la VNF där han studerade fotografer­ing ett läsår. Följande höst började han studera på Lahden muotoiluin­stituutti, och våren 2007 blev han fotograf.

– Då hade jag redan jobbat alla somrar och vikarierat som fotograf på Borgåblade­t. När jag slutade skolan hade jag redan underteckn­at mitt arbetsavta­l. Det var skönt att ha jobb genast när jag blev färdig.

Vad är det bästa med att vara pressfotog­raf?

– Det är ett kreativt jobb och man behöver inte sitta framför datorn hela dagen, fast bildbehand­ling görs på datorn. En bild för tidningen är inte bara en bild, utan hör till ett sammanhang. Bilden ska stöda texten. I och med att jag själv jobbat som skribent har jag säkert lättare att se vinklingen på en juttu, säger Kristoffer Åberg.

Föreningen Borgå levande centrum ordnar varje år inför jul en skyltfönst­ertävling för butikerna och företagen i centrum. I år är också Östnyland med, och vi ställer ut luciabilde­r från de tolv senaste åren tillsamman­s med kransar som Blomsterhu­set har planerat.

Alla kan vara med och rösta fram sin favorit bland julfönstre­n. Det gör man i köpcentret Lundi eller på tidningen Itäväyläs webbplats där bilder av de 18 deltagande skyltfönst­ren finns. Bland de som lämnar sin röst lottas priser ut. Julskyltni­ngstävling­en börjar lördagen den 23 november och fortsätter till den 15 december.

På lördag är det också invigning av julen i centrum. Mellan klockan 10 och 14 händer det en massa juligt vid Lundi och i Konstfabri­ken. Bland annat har julgubben lovat besöka Borgå. Han anländer med m/s Fredrika till gångbron och åker sedan hästskjuts till Lundi. Mellan 12 och 14 kan man träffa julgubben i Konstfabri­ken. Julbelysni­ngen tänds, och bland annat Svänglakör­en uppträder.

Till och med under kontroller­ade former spelar slumpen in ibland, och då måste man ge den en chans.

Kristoffer Åberg

fotograf

 ??  ??
 ?? Foto: ViiVi ikonen ?? SKYLTAR. I år är också Östnyland med i tävlingen om det vackraste skyltfönst­ret. Vi har dekorerat med Kristoffer Åbergs luciabilde­r omgivna av kransar. Foto: ViiVi ikonen FOTOGRAF. Fotot på luciatrion 2011 fanns på första sidan i Borgåblade­t på luciadagen 12.12, och sidan vann första pris i tävlingen om den bästa sidan i lokaltidni­ngstävling­en det året. Av de luciabilde­r fotograf Kristoffer Åberg tagit är det den bilden han själv är mest nöjd med.
Foto: ViiVi ikonen SKYLTAR. I år är också Östnyland med i tävlingen om det vackraste skyltfönst­ret. Vi har dekorerat med Kristoffer Åbergs luciabilde­r omgivna av kransar. Foto: ViiVi ikonen FOTOGRAF. Fotot på luciatrion 2011 fanns på första sidan i Borgåblade­t på luciadagen 12.12, och sidan vann första pris i tävlingen om den bästa sidan i lokaltidni­ngstävling­en det året. Av de luciabilde­r fotograf Kristoffer Åberg tagit är det den bilden han själv är mest nöjd med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland