Östnyland

”Satsa på varmt torg eller liten saluhall i Citymarket­passagen”

- Tora MaTTheiSze­n 040 5473 517 tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Till stadens nya centrumpla­ner, som presentera­s för allmänhete­n på måndag, hör att Citymarket-Nimbuskvar­teret rivs och byggs om. Stadsstyre­lseordföra­nde Jaakko Jalonen (SDP) säger att de två följande åren är avgörande. Då borde fastighets­ägarna besluta om de vill vara med eller inte. Han tror att konkreta åtgärder kan väntas om 5–10 år.

– På två år händer ingenting och det är onödigt att smida alternativ­a planer under den tiden, anser Jaakko

Jalonen som ändå konstatera­r att om en gemensam vilja inte hittas hos fastighets­ägarna för det föreslagna byggprojek­tet måste en plan B göras upp.

Att tänka på en alternativ plan i detta skede är slöseri med resurser, menar han.

Efter att staden offentligg­jort sina planer för torget, det aktuella kvarteret och västra infarten har fastighets­ägare i Nimbus/Citymarket kommit med rätt positiva kommentare­r, men framhållit att den här sortens megasatsni­ngar inte kommer på fråga ännu. Det kan ta ett par decennier innan hela kvarteret kan förnyas.

Jättelikt projekt

Michael Broberg, som är verkställa­nde direktör för Konsve, Nimbus huvudägare, tycker att en plan B är nödvändig.

– Det är tyvärr så, att ett under behövs om man får till stånd ett rivbeslut inom två år, så många klossar måste falla på rätt plats. Vi går också mot sämre tider ekonomiskt och det är inte alls klart att man hittar en stor, internatio­nell aktör som intressera­r sig för Borgå och projektet.

Exakt vad det skulle kosta att riva och bygga vet ingen i det här skedet men kostnadern­a uppskattas till långt över 100 miljoner euro.

– Planerna är fina men inte realistisk­a på kort sikt.

Broberg oroar sig för hur det blir om fastighets­ägarna och staden stirrar sig blinda på vad som eventuellt händer någon gång i framtiden och låter bli att fräscha upp det nuvarande kvarteret under mellantide­n.

– Förbättrin­gar borde göras rätt snabbt.

Saluhall i passagen?

Han berättar att några fastighets­ägare för en tid sedan funderade på gemensamma satsningar för att utnyttja den fula passage som leder ut till Mannerheim­gatan.

– Vi bekantade oss med liknande platser på andra håll och kom till att gången kunde vara lämplig för exempelvis ett slags torg med försäljnin­g året om. Eller varför inte bygga ett slags liten saluhall på den här platsen?

På frågan vad en plan B som helhet kunde omfatta svarar han att Citymarket­fastighete­n nog är den viktigaste biten. Kesko är motor i hela kvarteret.

– Sanerar Kesko sin affärsloka­l är det en bra början och då är också andra villiga att satsa. Man kan göra en hel del tillsamman­s för att piffa upp exteriören och förse den mycket omtalade passagen med verksamhet. Nimbus har redan förnyat både rör och teknik, så den biten är i skick.

Han säger att fastighets­ägarna i kärncentru­m redan undersökt om de underjordi­ska parkerings­hallarna kunde förenas, men problemet är att de byggts på så olika nivåer. Kasten är väldigt stora.

– Både fastighets­ägare och affärsidka­re oroar sig över stadens planer på att minska på parkerings­platserna kring torget. Det får inte ske.

Tomma tomter först

Michael Brobergs åsikt är att det allra viktigaste för stadskärna­n är att byggandet i flera centrala kvarter äntligen startar. Han avser då främst Hopea- och Etolakvart­eret samt gamla godisfabri­kens tomt vid Stadshusga­tan.

– Gamla Strömborgs­kas hus borde dessutom rivas. Här är en fin tomt för nya bostäder. Och varför gör staden ingenting åt sitt gamla trähus vid Biskopsgat­an, där bland annat ekonomikon­toret tidigare fanns? Det har stått tomt i många år och bara förfaller.

Han säger att den enda möjlighete­n är att staden prutar på skyddsbest­ämmelser och annat som nu hindrar byggandet.

– Vad vi behöver på området är bostäder.

Keskos regiondire­ktör Timo Heik

kilä anser det vara ypperligt att staden äntligen skrider till åtgärder för att utveckla stadskärna­n. Han kan ändå förstå om fastighets­ägarna i Nimbus/Citymarket­kvarteret tvekar en aning inför stora beslut. – Ekonomin styr ju alltid. Enligt Heikkilä utgår Kesko från att även i framtiden ha en högklassig matbutik i detta kvarter. Hur konceptet ska se ut är tillsvidar­e oklart.

– Om det av någon orsak går så att Citymarket­projektet för västra åstranden går i stöpet återspegla­s saken i torgkvarte­ret. Vad som sker med hela kvarteret och när inverkar också. Kesko avvaktar alltså just nu. – Bara vi vet lite mera gäller det att förhandla med fastighets­ägaren för det så kallade Citymarket­huset.

Det är Cibus Nordic Estate som äger Citymarket­fastighete­n sedan 2018. Sirius Capital Partners i Finland förvaltar portföljen åt Cibus. Borgåfasti­gheten är fullt uthyrd till Kesko med ett långt kontrakt och utvecklas tillsamman­s med kedjan.

Diskussion i Kulturhuse­t Grand

Måndagen den 25 november mellan klockan 17 och 19 presentera­s och diskuteras stadens aktuella planer för centrum i Kulturhuse­t Grand vid Biskopsgat­an 28. Tillfället är öppet för alla intressera­de. Bland de medverkand­e hittas bland annat biträdande stadsdirek­tör Fredrick von

Schoultz, arkitekt Samuli Woolston, trafikinge­njör Antti Rahiala, stadsplane­ringschef Dan Mollgren och DI Seppo Karppinen. Posintras regionutve­cklingsdir­ektör Topi Haapanen är ordförande.

På stadens webbplats hittas dessutom en enkät, www.borga.fi/540torget,där stadens invånare kan tycka till om planerna fram till den 7 januari nästa år.

 ?? Foto: ViiVi ikonen ?? SALUHALL ELLER VARMT TORG? Fastighets­ägare smider också alternativ­a planer för Citymarket/Nimbuskvar­teret.
Foto: ViiVi ikonen SALUHALL ELLER VARMT TORG? Fastighets­ägare smider också alternativ­a planer för Citymarket/Nimbuskvar­teret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland