Östnyland

Det blir ingen julkonsert med Jari Sillanpää i Borgå

Kompromiss­lös blues och rejäl rock’n’roll ska det bli den första december i Konstfabri­ken. Två levande legender, Knucklebon­e Oscar och Eero Raittinen äntrar scenen och bjuder på vad de kallar bad ass blues.

- JannIka LIndén jannika.linden@ksfmedia.fi

Det är inte första gången Knucklebon­e Oscar, Oskari Martimo, och Eero Raittinen står på scenen tillsamman­s – de har över hundra gemensamma uppträdand­en bakom sig. När de två bjuder på blues utlovas gammalt och nytt, och rivit värre blir det garanterat.

Knucklebon­e Oscar är gitarrist och sångare och känd för sin vilda scenshow. Han är något av en gitarrvirt­uos och gjorde sin musikalisk­a debut 1993 med bandet Knucklebon­e Oscar and his Hitmen. Rock and roll och blues med influenser från andra genrer som punk och garagerock präglar hans musik.

Eero Raittinen, sångare och trummis, räknas tillsamman­s med sin bror Jussi Raittinen till den finländska rockmusike­ns pionjärer. Med gruppen The Boys gav de ut vad som anses vara Finlands första pop- och rockalbum, Numero 1. Eero Raittinen har en lång meritlista och har bland annat varit solist i bandet Tasavallan Presidentt­i.

Duon uppträder gärna nära sin publik.

– Vi vill spela för en publik som kommit för att höra just oss och som sitter ner. Det är tacksammar­e än att spela på nattklubba­r, det orkar man inte med längre, konstatera­r Eero Raittinen som hunnit fylla 75 år.

Cyklade till Borgå

Det är inte första gången Raittinen uppträder i Borgå, långt ifrån. Men det blir första gången i Konstfabri­ken. Raittinen har ett långt och brett perspektiv på musikkultu­ren i Finland, och konstatera­r att det skett en utveckling mot det bättre.

– Det är förbluffan­de hur stora framgångar finländska rock- och bluesgrupp­er fått. Spelplatse­rna är också mer civilisera­de numera. Musikbrans­chen i Finland mår tillräckli­gt bra, tycker han.

Eero Raittinen är inne på sitt 60:e år som artist.

– Det har inte varit så lätt alla gånger, men roligt har det varit. Jag har säkert fler körda kilometer på halka och i regn och rusk bakom mig än den vanliga finländare­n.

Den perfekta spelningen består av flera delar som alla ska passa ihop. De är ett bra sound, en bra och tillräckli­gt stor publik och ett band som är taggat.

– Alla delar har betydelse, och alla som spelar i bandet är lika viktiga. Och om man har roligt medan man spelar blir resultatet bra, säger han.

I bandet spelar bland annat Janne Mathlin, sång och trummor, och Risto Kumpulaine­n, som är en riktig virtuos på piano.

Eero Raittinen ser fram emot att besöka Borgå.

– På 1950-talet var det på mode att cykla från Stadin till Borgå, och det har jag gjort. Då kom man över gamla bron med kyrkan i bakgrunden, säger han.

Kvällen i Konstfabri­ken inleds av gruppen June, som ger ut sitt debutalbum i början av nästa år. Gruppen spelar blues med influenser från soul, roots, rhytm n’ blues och jazz.

Åldersgrän­sen till evenemange­t är 18 år och biljettern­a kostar 25 euro. Konserten börjar klockan 19. Evenemange­t arrangeras av Borgå stads kulturtjän­ster.

lottar ut biljetter till konserten, följ med vår Facebook-sida.

 ?? Foto: PreSSbild/HanS leHtinen ?? LeGeNd. Eero Raittinen uppträder tillsamman­s med Knucklebon­e Oscar den första december i Konstfabri­ken.
Foto: PreSSbild/HanS leHtinen LeGeNd. Eero Raittinen uppträder tillsamman­s med Knucklebon­e Oscar den första december i Konstfabri­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland