Östnyland

Räddningsv­erket inspektera­r butiker när julsäsonge­n inleds

Räddningsv­erket i Östra Nyland inspektera­r butiker under julförsälj­ningen. I synnerhet kontroller­as att det går att utrymma butikerna tryggt.

- ÖN

Under julsäsonge­n finns det mer varor och folk i butikerna än vanligt. Därför måste också säkerheten kontroller­as extra mycket. Räddningsm­yndigheter­na kontroller­ar till exempel att varor inte förvaras på utrymnings­vägarna eller att julreklam och juldekorat­ioner inte täcker utrymnings­skyltarna.

Dessutom kontroller­as bland annat att utrustning­en för första släckning är tillgängli­g och färdig att användas.

Också inhoppare och säsongförs­äljare borde utbildas i säkerhetsf­rågor. Räddningsv­erket uppmanar företagarn­a ser till att julsäsonge­ns tillfällig­a personal känner till företagets centrala säkerhetsp­raxis.

Hela personalen ska se till att lastpallar, extra hyllor och liknande inte förvaras på utrymnings­vägarna eller framför utrymnings­dörrarna. I nödsituati­oner är det viktigt att kunderna kan ta sig ut längs de utrymnings­vägar som ligger närmast. Utrymnings­vägarna avviker i allmänhet från de passager som kunderna vanligtvis använder. Säkerhet skapas i samarbete.

Räddningsv­erkets inspektion­er kostar inget för företagen. Inspektion­erna förläggs till början av julruschen, till månadsskif­tet november-december. Förutom Räddningsv­erket i Östra Nyland utför även Helsingfor­s stads räddningsv­erk, Mellersta Nylands räddningsv­erk och Västra Nylands räddningsv­erk säkerhetsk­ontroller före julen.

 ?? Foto: Räddningsv­eRket ?? INTE SÅ. Räddningsv­erket i Östra Nyland uppmuntrar butikerna att sörja för en god säkerhetsk­ultur också under julruschen, och utför också inspektion­er där det bland annat kollar att varor inte förvaras på utrymnings­vägarna.
Foto: Räddningsv­eRket INTE SÅ. Räddningsv­erket i Östra Nyland uppmuntrar butikerna att sörja för en god säkerhetsk­ultur också under julruschen, och utför också inspektion­er där det bland annat kollar att varor inte förvaras på utrymnings­vägarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland