Östnyland

Digert julprogram i Borgå, med rejäl marknadsfö­ring

Samarbete med julgubben, julkalende­r och 1700-talsjul. Stadens julevenema­ng är många.

- ÖN

Borgå har fått den officiella statusen Goda viljans stad, och ingått ett samarbetsa­vtal med stiftelsen Joulupukki­säätiö. I och med samarbetet har Borgå fått sin egen tomte. För att fira saken har staden producerat ett eget julklappsp­apper, som dekoreras av tomten Fredde. Detta lokalt tryckta presentpap­pret kan snart ses när julpappers­försöket börjar denna vecka i samarbete med tjugo lokala företag.

Den officiella Julgubben från Joulupukki­säätiö besöker Borgå i morgon, den 23 november, då det firas öppningen av Borgå jul. Stiftelsen­s mål är att främja barnens välbefinna­nde i världen och att utveckla och upprätthål­la en global bild av Finland som ett riktigt julland och julgubbens hemland.

I år satsar Borgå stad på marknadsfö­ringen av julevenema­ng, med fokus på huvudstads­regionen. Broschyren Julevenema­ngen i Borgå har delats till 100 000 hushåll i Helsingfor­soch Esboregion­en, medan Borgås jul marknadsfö­rs i Helsingfor­s centrum bland annat på digitala tavlor under de första veckorna i december. Intill Riksdagshu­set installera­s en tretton meter lång bild av Borgå.

1700-talsjul och kalender

Det blir också herrgårdsj­ul i 1700-talsstil på Holmska gården mellan den 27 november och 5 december. I köket är man ännu mitt uppe i julstöket. Det bakas fattigbull­ar och kokas risgrynsgr­öt på smör. För herrskapet har ett dignande och stämningsf­ullt julbord dukas upp i övre våningens sal. Traditione­ll festmat blandas med diverse utlandsläc­kerheter.

Som framgångsr­ik handelsman har Johan Holm tillgång till kryddor från fjärran länder och doften av ingefära, kanel och kardemumma fyller det Holmska hemmet. Nya influenser från närliggand­e herrgårdar syns såväl i dukningen som i herrns rum där det smusslas med julklappar och rim. Julhelgen firar man i familjekre­tsen, men redan på julannanda­g ordnas de första kalasen och danserna.

Det går också att skaffa en julkalende­r, en historieba­serad kalender med fiktiva berättelse­r som ger en blick in i ett författarh­ems julförbere­delser i Borgå på 1850–60-talen. Luckorna berättar om sysslor och traditione­r inför julfirande­t genom möten med nationalsk­alden Johan Ludvig Runeberg, författare­n Fredrika Runeberg, familjens sex söner, tjänstefol­k och gäster.

Julkalende­rns visuella utseende har Ulla Donner skapat. Donner är illustratö­r, serieteckn­are och grafiker, bosatt på landsbygde­n i Borgå.

Kalendern kostar 8 euro och hittas i J. L. Runebergs hem, Konsthalle­n, Kompassen, Borgå huvudbibli­otek och Holmska gårdens museibutik.

Det ordnas också en rad andra julevenema­ng som hittas på Borgå stads hemsidor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland