Östnyland

Borgå får ny bokbuss nästa år

Borgå stadsbibli­otek får en ny och högteknolo­gisk bokbuss på sommaren. Uppdraget är detsamma som förut: att främja barns läsförmåga och väcka läslusten.

- ÖN

Uppdraget återspegla­s också i såväl kundkretse­n som utbudet. Skolor, daghem och barnfamilj­er utgör en viktig kundgrupp, och 70 procent av bokbussens lån består av barnmateri­al. Den nya bokbussen kostar 412 000 euro.

– Bokbussens skolturer börjar i september, så i augusti hinner vi ordna andra aktivitete­r med bussen, så att den blir bekant för Borgåborna, säger Malin Hollmén, chef för biblioteks­tjänster.

– Det här är en fin sak. Nu kan vi igen betjäna skolor, daghem och invånarna på landsbygde­n i 20 år framåt, tillägger hon.

Den nya bokbussen blir, som staden uttrycker det i ett pressmedde­lande, mera omformbar och mångsidig än den nuvarande. En del av hyllorna är flyttbara, så att man lätt kan anpassa materialet efter olika åldersgrup­per eller teman. Den bakre delen av bussen får ett förhöjt golv, som kan vara estrad eller läktare. Bokbussen kan därför också fungera som evenemangs­buss. Bokbussen utrustas med vit duk och projektor, så att man till exempel kan visa film, undervisa grupper i informatio­nssökning eller ge digirådgiv­ning.

En låneautoma­t förkortar köerna, medan en invahiss förbättrar tillgängli­gheten. Luftkondit­ionering, som är oberoende av motorn, gör att temperatur­en i den nya bussen är behaglig också mitt på sommaren eller vintern.

Av grannkommu­nerna köper Sibbo bokbusstjä­nster av Borgå. Också ett par andra grannkommu­ner är intressera­de åtminstone av samarbete i form av till exempel evenemangs­veckor. Samarbete med stadens hälsotjäns­ter och ungdomstjä­nster har också diskuterat­s.

Tre Borgåkonst­närer har anlitats för att planera hur bokbussens utsida ska se ut. Konstnärer­na Jenni Tuominen, Ylva Holländer och Nelli Nio gör en till tre idéskisser per man. En jury bestående av konstexper­ter, representa­nter för biblioteke­t och biblioteks­kunder i olika åldrar väljer efter årsskiftet vilken idé som förverklig­as.

Bokbussen använder förnybart diesel, och den utrustas med solenergis­ystem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland